Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mācās gatavoties svētkiem

Ilze Bogdanova

2009. gada 2. novembris 15:05

784

Gatavošanās svētkiem var izrādīties ne mazāk interesanta un aizraujoša, kā pati svētku svinēšana – par to pagājušajā nedēļā varēja pārliecināties 1. – 4.klašu skolēni, kas atsaucās Alūksnes Bērnu un jauniešu centra aicinājumu un iesaistījās „Radošo brīvdienu” aktivitātēs.

„Radošo brīvdienu” vadītāja Lolita Vanaga atklāj, ka katru dienu bērni varēja uzzināt kaut ko jaunu par gatavošanos svētkiem. Viņi tika iepazīstināti ar svētku svinēšanas būtību un visu, kas tiem vajadzīgs. Alūksnes parkā ar rotaļu un spēļu palīdzību bērni mācījās labi pavadīt laiku brīvā dabā. Pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā viņi meklēja materiālus par svētku svinēšanas tradīcijām un rotaļām. Pirms Alūksnes muzeja apmeklējuma tika veidota glezna no pašu gatavotām lellēm. Visas apgūtās zināšanas varēja izmantotot, gatavojoties Helovīnu svētku svinēšanai.

Sajūsmā par iespēju nesēdēt mājās
„Radošo brīvdienu” pēdējā dienā bērni sadalījās vairākās grupiņās. Dažas rūpējās par mielasta gatavošanu, citas - par galda klāšanu, vēl kāda greba ķirbjus, kas ir neiztrūkstoša šo svētku sastāvdaļa. „Kad visi sagatavošanās darbiņi bija pabeigti, mēs pārģērbāmies, lai dotos Helovīnu gājienā no Bērnu un jauniešu centra telpām, kur mūs sagaidīja raganiņa, uz Alūksnes muzeju, kur pils bēniņos sastapām spoku,” atklāj L.Vanaga.

Vēlāk bērni nogaršoja pašu sarūpēto mielastu, kā arī iesaistījās rotaļās un spēlēs. Šīs aktivitātes no malas vēroja „Radošo brīvdienu” dalībnieka Raivo Kuprijanova vecmāmiņa Mirdza. Viņa atzīst, ka mazdēls nav vēlējies doties ciemos uz laukiem, kur pavadītas visas iepriekšējās brīvdienas. „Šī ir pirmā reize, kad viņš kaut kur iesaistās, taču, pēc sajūsmas, ar kādu Raivo atgriežas mājās, jūtu, ka tā noteikti nebūs pēdējā,” viņa saka.

Tērpus izmanto īstajiem Helovīniem

Katram „Radošo brīvdienu” dalībniekam vistuvākā šķita sava nodarbe. Ingeborgai Kalniņai saistošs likās bibliotēkā pavadītais laiks, Justīnei Miezītei tā bijusi ielūgumu gatavošana, kā arī pudeļu apgleznošana, kad visi kopā mācījās, kā izmantot dažādus priekšmetus svētku dekoru gatavošanai. Kristīnei Eglei patika leļļu šūšana, tā viņai bijusi vērtīga pieredze, kas tagad ļaus turpināt gatavot lelles brīvajā laikā.

Savukārt Gustam un Evelīnai Gailāniem visvairāk prātā iespiedies Alūksnes parkā pavadītais laiks. „Tas man ļāva vairāk uzzināt par Alūksni, jo brīvdienās šeit esmu ieradusies no Rīgas,” atklāj Evelīna. Sevišķi gaidīts visiem bija Helovīnu svētku vakars. Gatavoties tam palīdzēja vecāki un vecvecāki,  sarūpējot tērpus un maskas. Tos izmantoja, dodoties pēc saldumiem arī sestdienas vakarā.

Kategorijas