Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rudens līdaka sver 11,360 kg

Mārīte Dzene

2009. gada 2. novembris 13:59

2711

Pirmo reizi tradicionālās spiningošanas sacensības “Rudens līdaka 2009” Alūksnes ezerā tika rīkotas atpūtas kompleksā “Jaunsētas”. Turklāt to organizators – pašvaldības aģentūra “Alja” ar jauno direktoru Māri Lietuvieti - tajās radīja nelielas korekcijas, cenšoties rosināt makšķernieku aktivitāti un vēlmi sadarboties.

Starp 82 sacensību dalībniekiem ne tikai no Alūksnes un Apes novada, bet arī no Rīgas, Siguldas, Līgatnes, Inčukalna, Valkas, Cesvaines, Smiltenes, Cēsīm, Valmieras un Ogres veiksme smaidīja alūksnietim Vilnim Paudrupam. Viņš vienīgais tika pie līdakas, kura sver 11,360 kilogramus un ir 115 centimetrus gara. “Šī man nav pirmā reize, kad izvelku tik lielu līdaku. Pirms trim gadiem bija 13,7 kg un pērn 12,7 kg smaga līdaka. Tiesa, tas nebija sacensību laikā. Līdakas labi ķeras tieši pēc čempionāta,” secina Vilnis. Viņš atzīst, ka tā ir laimes spēle. Turklāt lielā līdaka gandrīz pasprukusi, to ceļot laukā no ūdens.  

Līgatnietis Pēteris Lideris ne reizi vien bijis uzvarētājs gan sacensībās Alūksnē, gan citviet. Šoreiz viņam otrā vieta, jo lielākās līdakas svars bija krietni mazāks - 2,680 kilogrami. Trešo lielāko līdaku - 2,450 kilogramus smagu - izvilka alūksnietis Māris Gailišs.  Salīdzinājumam var minēt, ka pērnā gada sacensību uzvarētājs cēsnieks Uldis Kokins izvilka 3,920 kilogramus smagu līdaku. Tas acīmredzot liecina, ka Alūksnes ezerā lielo līdaku nav nemaz tik daudz, kā varētu vēlēties.  Ar lielāko izvilkto līdaku kopējo svaru – 5,300 kilogrami - uzvarējis alūksnietis Aivars Baumanis. Nedaudz atpaliek alūksnietis Valdis Prazdnicāns, kura līdaku kopējais svars bija 4,900 kilogrami, un alūksnietis Rolands Vendiņš ar 4,520 kilogramu smagu līdaku lomu.

Balvas šoreiz nebija tik lielas un vērtīgas kā iepriekšējās sacensībās. Toties tās saņēma daudzi. Balvas ieguva jaunākie dalībnieki Linards Āboliņš un Rūdolfs Avots sportiskākais dalībnieks Nauris Drelnieks, kura laiva palika bez motora. Savukārt  Juris Ločs tika pie balvas par cerību, jo viņam līdaka gan pieķērās, bet pazuda atpakaļ ezerā.

Cesvainiete Līga Ābrama saņēma balvu par entuziasmu, alūksniete Eva Raipale – par mazāko zivi, 5 centimetrus garu ķīsi, bet Sandra Ločmele – par lielāko līdaku (1,160 kg) sieviešu konkurencē. Notika balvu izloze, kurā tika izlozētu arī 3 laikraksta “Alūksnes Ziņu” abonementi pusgadam un trim mēnešiem.

Ihtiologs, zivju audzētavas “Silenieki” pārvaldnieks Armands Roze secina, ka pēdējos gados Alūksnes ezerā sabrauc vairāk nekā 80 spiningotāju, kuri noķer 20 līdz 50 līdakas. “Ja tā ir vairākus gadus pēc kārtas, tad jāsecina, ka līdaku ir par maz. Kad tik daudz cilvēku ilgi makšķerē, tad tomēr ir vairāk jāķeras. Varbūt vajadzētu rīkot festivālu, nevis sacensības, lai vienkārši uzskaitītu izmakšķerētās līdakas,” spriež A.Roze.  Šādu ierosinājumu izteica arī kāds makšķernieks. Taču ir, protams, arī pretējs viedoklis, ka makšķernieki vēlas tikt pie loma un par to ir jāgādā ezera apsaimniekotājam.

A.Roze spiningošanas sacensības uzskata par jauku pasākumu brīvā dabā. Tādā sacensties un iegūt balvas var arī citās disciplīnās. Diemžēl maz bija to, kuri izmēģināja roku zābaka mešanā, peintbola pistoli šaušanai mērķī vai centās ar spininga metienu trāpīt tieši iezīmētajā vietā. „Galvenā doma – ar līdzdalību sacensībās rosināt sadarbību starp makšķerniekiem un ezera apsaimniekotāju „Alju”. Ir paredzēts izstrādāt ezera attīstības stratēģisko plānu trim gadiem, kura sagatavošanā gaida priekšlikumus un ierosinājumus. Tad darba grupa varēs domāt, kā tos īstenot,” rosina A.Roze. Viņš norāda, kad tad nebūs tā, ka makšķernieki vairākas reizes paliek tukšā vai arī izvelk mazu līdaciņu. Burtnieku ezerā, piemēram, katrs izvelk vidēji divas līdakas.  
“Ir jānosaka prioritātes. Ja vēlas vairāk līdaku, tad jākoncentrējas uz šīm zivīm. Ja sīgas vai zandartus, tad savukārt uz tām,” uzsver A.Roze. Viņš nepiekrīt viedoklim, ka lielās līdakas ir sevi atražojušas, tāpēc tās ir jāizķer. “Ja ilgstošā laika periodā šīs zivis, kas ir ezera sanitāri, izķer, tad savairojas mazvērtīgas maza izmēra zivis. Ja grib ezerā izveidot veselīgu zivju sabiedrību, tad vajadzētu atpakaļ laist ne tikai mazās, bet arī lielās līdakas. 1 kg smaga līdaka patērē 10 kg mazizmēra zivju. Ja to ir par daudz, tad ir skaidrs, ka līdaku ir par maz,” skaidro A.Roze.

Vairāk foto

Kategorijas