Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Cālim” - 70 gadi

Loreta Jargane

2019. gada 12. aprīlis 07:19

158

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestāde “Cālis” savu dzimšanas dienu svin visjaukākajā gadalaikā – pavasarī, kad dabā viss mostas un gaiss vēsta par kaut kā jauna sākumu un turpinājumu.

“Cāļa” lepnumi
Šogad bērnudārzs “Cālis” svin 70. dzimšanas dienu. Tam par godu 10. maijā, pulksten 17.00, bērnudārza zālē notiks koncerts, uz kuru gaidīts ikviens viesis, kas jūt savu piederību “Cālim” - bijušie iestādes darbinieki, audzēkņi, viņu vecāki. ““Cāļa” lepnums ir te strādājošie darbinieki, audzēkņi un viņu vecāki, jo tieši pozitīvā sadarbība ar vecākiem dod veiksmīgāko rezultātu bērnu audzināšanas procesā un ikdienas iecerēto darbu realizācijā, jo kopīgais pedagogu un vecāku uzdevums ir bērnu izglītošana, audzināšana, bērnu iekļaušana mūsu mainīgajā, aktīvajā dzīvē,”  uzsver bērnudārza “Cālis” vadītāja Agita Pakalniete.

Nemainīgi – svētku
svinēšana
Iestādē ir izveidojušās savas tradīcijas svētku svinēšanā, kas nes prieku bērniem un darbiniekiem. Svin Zinību dienu, Tēvu dienu, Olimpisko dienu, Latvijas Veselības nedēļu, Latvijas proklamēšanas dienu, rīko vecvecāku pēcpusdienu, ģimeņu pēcpusdienu, svin latviešu tradīciju svētkus, sporta dienu, bērnu talantu dienu, kas katru gadu tiek organizēta citādāk. Šogad šajā dienā bija pasākums “Esmu moderns, talantīgs un radošs cālēns”. Bērni dziedāja, dejoja un rādīja dažādas prasmes, priecējot grupiņu biedrus un audzinātājas. Pie mazajiem “cālīšiem” bija ieradies lielais Cālis un burvju feja, kas vēl vairāk ietērpa pasākumu košākos toņos, ieskandinot pirmās tuvojošās jubilejas sajūtas.

Ilgais ceļš līdz 70
Alūksnes bērnudārzs “Cālis” ir viena no trim pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm, kas strādā kopš 1949. gada 5. maija, kad tas savu darbību uzsāka kā Alūksnes pilsētas mazbērnu novietne Raiņa bulvārī 1. Tajā darbojās viena grupa ar 20 bērniem. 1950. gadā mazbērnu novietni pārcēla uz citu ēku – Raiņa bulvārī 3, kur bija trīs grupas ar 35 bērniem. Ar 1963. gada 15. februāri, pamatojoties uz Gulbenes rajona izpildu komitejas protokola lēmumu, mazbērnu novietnei piešķirta ēka Pionieru ielā 7, tagadējā Lielā Ezera ielā 7, kur darbojās trīs grupas ar 55 bērniem. Kopš 1995. gada 1. oktobra bērnudārzs nosaukts par “Cāli”. 1997. gada aprīlī iestāde reorganizēta par speciālo bērnudārzu, paredzot tajā trīs grupas ar 40 līdz 45 bērniem ar runas traucējumiem. Šādā statusā bērnudārzs sāk strādāt 1997. gada
1. septembrī. Laika gaitā bērnudārzā veikti dažādi jauninājumi un apstiprināti nolikumi, kas paredz, ka izglītības iestāde ir pilsētas domes dibināta iestāde speciālās izglītības programmas īstenošanai pirmsskolas vecuma bērniem ar runas (divas grupas), kustību traucējumiem, bieži un ilgstoši slimojošiem bērniem (viena grupa).

Šobrīd divas grupas
Pašlaik iestādē ir divas jaukta vecuma grupas: jaunākā “Podziņas” un vecākā  “Gaismiņas”. Katrā grupā ir 25 bērni un ikdienā ar viņiem strādā trīs pedagogi, kā arī pedagoga palīgs. Kopā iestādē strādā 10 pedagogi, 8 tehniskie darbinieki, sezonas kurinātājs, iestādes vadītāja un atbalsta personāls – izglītības psihologs. “Cālis” iet kopsolī ar laiku, gan iekārtojot, pārveidojot grupu vidi, labiekārtojot āra rotaļu laukumus, gan domājot par jaunajām pirmsskolas izglītības vadlīnijām – kompetencēs balstītu bērnu izglītošanu.

Dārza svētki 10. maijā
Tuvojoties svētkiem, dārziņa telpas un teritorija tiks rotāta ar bērnu un pedagogu veidotiem cāļiem. A. Pakalniete uzsver, ka viņu simbols – cālis - ir ļoti labs tēls, jo, tuvojoties Lieldienām, ir viegli variēt ar dekorācijām. Šajā zīmīgajā jubilejā paredzētas interesantas aktivitātes. “Savu svētku nedēļu vēlamies pavadīt, baudot svētkus, tāpēc tiks rīkoti dārza svētki bērniem kopā ar vecākiem, notiks oficiālais pasākums iestādes darbiniekiem un ciemiņiem. Visi, kuri vēlas būt kopā ar mums šajā skaistajā “Cāļa” 70. dzimšanas dienā – 10. maijā pulksten 17.00 laipni lūgti bērnudārza zālē. Tāpat ar prieku gaidīsim bijušos iestādes darbiniekus. Uz tikšanos “Cālī”!” saka A. Pakalniete.

Loreta Jargane

Kategorijas