Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Galdnieka māja Pils ielā 30

Ēka Pils ielā 30 pirmās brīvvalsts laikā piederējusi galdniekam Eduardam Bērziņam.
“Alūksnes muzeja izrakstu kartotēkā pieejamas mājas īpašnieka krustdēla Jāņa Bērziņa atmiņas, kurš stāstījis, ka “E. Bērziņam pirmā (vecā) māja nodegusi pirms Pirmā pasaules kara. Ugunsgrēks izcēlies no galdniecības, kas atradusies ēkā. Jauno uzbūvējuši tajā pašā vietā, bet darbnīcu ierīkojuši atsevišķā ēkā”,” stāsta Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova.


20. gadsimta 20. - 30. gadu periodikā vēsturniece atradusi faktus, ka adresē reģistrēta arī V. Bērziņa tirgotava, vēlāk L. Berga un A. Jakobsona veikals, kafejnīca un konditoreja, bet 1940. gados - A. Apiņa apavu darbnīca.
Par aktīvu tirgotāju rosību vēsta 1929. gada 18. jūlija un 1931. gada 26. februāra “Malienas Ziņās” ievietotie sludinājumi: “Uzmanību! Godājamiem pircējiem ar šo darām zināmu, ka no š. g. 8. jūlija esam atvēruši jauktu preču tirgotavu Alūksnē, Pils ielā 30, Eduarda Bērziņa mājā. Ir dabūjamas izmeklēti labas preces par lētām cenām, kāpēc spēsim apmierināt publiskās prasības un ceram iemantot mūsu pircēju ievērību un uzticību. Augstcienībā – L. Berg & A. Jakobson.”


Un otrs: “A. Berga un Jakobsona tirgotava saņēmusi jaunu sūtījumu: rudzu miltus, kviešu miltus, lopu miltus, zirņus, grūbas, putraimus, dažādus konzervus, delikateses, saldumus, tabakas preces, traukus un daudzas citas preces. Preces pirmā labuma. Pasūtījumu pieņem arī pa tālruni Nr. 58 un piegādā mājās. Cenas mērenas.”
Arī padomju periodā ēkā atradies veikals, tāpat gan padomju periodā, gan arī turpmāk tā kalpojusi kā dzīvojamā māja.


Kategorijas