Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kalncempieši izzina savu vēsturi

Sandra Apine

2019. gada 18. aprīlis 09:56

114

Bez pagātnes nav nākotnes un pagātnē ielūkoties palīdz viens no labākajiem laikmeta lieciniekiem – laikraksts. To apliecina arī Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā rīkotais pasākums “Iz Kalncempju dzīves”, kurā pagasta ļaudis atskatījās uz kalncempiešu sadzīves atspoguļojumu laikrakstā “Malienas Ziņas” no 1925. līdz 1944. gadam.
Šo pētījumu, izmantojot Latvijas Nacionālās bibliotēkas vietni “www.periodika.lv”, veikusi Ates muzeja vēsturniece Aiva Lielbārde, kura atzīst – laikraksts “Malienas Ziņas” ir interesants un neizsmeļams pētniecības avots.

Kāpēc Kalncempji?
“Iecere par šo pasākumu radās, vācot materiālus izstādei “Kolhoziem – 70”, kas tapa sadarbībā ar Zeltiņu vēstures krātuvi, Alūksnes muzeju un Kalncempju iedzīvotājiem. Pētniecības procesā sapratu, cik interesanti stāsti par darbīgajiem pagasta ļaudīm publicēti vietējā laikrakstā, un nolēmu tos pastāstīt arī pašiem kalncempiešiem,” stāsta A. Lielbārde, kura atradusi vairākus īpaši interesantus materiālus. Piemēram, Kalncempju vārds pirmo reizi parādās jau ceturtajā “Malienas Ziņu” numurā, stāstot  par to, ka pagasts maina nosaukumu no Kalnciema uz Kalncempju pagastu. Tas izraisījis lielas domstarpības: vieni gribējuši atgriezties pie pavisam vecā nosaukuma “Kalnamuiža”, citi ieteikuši “Sauleskalns”, bet vislielāko atsaucību ir guvis Kalncempju nosaukums, jo tolaik Kalncempju pagastam piederējusi saimniecība “Cempji”,” interesantākos faktus ieskicē A. Lielbārde.

Taps izstāde par skolām
Tāpat “Malienas Ziņās” savulaik daudz publikāciju veltīts arī vietējās skolas liktenim, kas laiku pa laikam piedzīvojusi reorganizāciju. “Vēsture pa spirāli atkārtojas, tādēļ esmu nolēmusi Kalncempju pagasta skolu vēsturei veltīt atsevišķu izstādi, kas būs skatāma jau Muzeju naktī,” atklāj vēsturniece.
A. Lielbārde priecājas, ka pasākumā pulcējies kupls skaits dažādu paaudžu interesentu, sākot no vecākās paaudzes, kuri labprāt atminas kolhozu laiku, kad pagastā bija liela rosība, un beidzot ar jaunajiem, kuri labprāt izzina savas dzimtās vietas vēsturi. “Esam sapratuši, ka šī tēma būtu jāturpina, ieskatoties arī “Malienas Ziņu” turpinājumos - “Padomju Alūksnē” un “Oktobra Karogā”, kā arī jaunāko laiku laikrakstā dokumentētajā vēsturē.”
Izstāde “Kolhoziem – 70” būs skatāma līdz 11. maijam, un tad jau gaidāms Muzeju nakts piedāvājums.
Sandra Apine

Kategorijas