Svaigas vēsmas Lieldienās – kā izmantot raibās paipalu olas
Pieprasījums pēc vistu olām, īpaši
baltajām, Lieldienu laikā ievērojami pieaug. Pārsteidz savus
viesus un, gādājot par svētku galdu, izvēlies mazās paipalu
oliņas, ko daba jau apveltījusi ar glītiem raibumiem! Tās var ne
tikai pasniegt salātu šķīvī, bet arī iekarināt plaucētos
zaros.
Pirms ķerties pie darba, pārbaudi olu
svaigumu. Interesanti, ka atšķirībā no vistu olām paipalu olas
izžūst, tāpēc sabojājušās olas atpazīst nevis pēc smakas,
bet svara. Olu un olu produktu eksperts “Balticovo” atgādina, ka
paipalu olas dēvē par ilgdzīvotājām, jo ledusskapī tās var
uzglabāt pat 60 dienas. Tikai jāatceras, ka tās nav jāvāra tik
ilgi kā vistu olas, dzeltenums būs ciets jau pēc piecām minūtēm.
Krāsošanai
Trauslās paipalu olas olu kaujās noteikti zaudēs druknajām vistu olām, tāpēc labāk tās izmantot rotājumu pagatavošanai. Izmantojot sīpolu mizas, nokrāsosies tikai gaišās vietas un tumšie plankumi būs labi saredzami.
Ja tomēr vēlies pilnīgi baltas olas,
sajauc ūdeni ar etiķi (proporcijas ir 1:1), iegremdē šajā
šķīdumā jau novārītas olas un gaidi, kad plankumi pazudīs.
Dažreiz pietiek ar 20 minūtēm, bet var gadīties, ka plankumi
izzudīs vien pēc pāris stundām. Ņem vērā, ka pēc šādas
peldes olas vairs nav ieteicamas ēšanai. Pēc tam gaišās olas uz
stundu iemērc kādā novārījumā. Izvēloties dabīgas izejvielas,
ielāgo, ka rozā krāsu var iegūt no biešu sulas, dzeltenu –
kurkumas, zaļu – spinātiem un pētersīļiem, zilu –
sarkanajiem kāpostiem, kam vārīšanas laikā pievienota ēdamkarote
sodas. Noturot olas vārījumā ilgāk, krāsojums būs
izteiksmīgāks.
Izmantojot krāsvielas, kas iegādātas
veikalā, var ļauties eksperimentiem bez balināšanas procedūras.
Jēlas olas noskalo un vēl mitras apviļā rīsos, cieši notin ar
marli un vāra ūdenī, kam pievienots mākslīgais krāsotājs.
Populārās marmora olas var pagatavot, vispirms smalki sasmalcinot
sīpolu mizas, piemēram, virtuves kombainā, tad aptinot ap olu,
nosienot ar kaprona zeķi un vārot. Beigās pievieno dažus pilienus
briljantzaļā spirta šķīduma, kas radīs neparastu rakstu.
Nokrāsotās olas ieteicams ieziest ar augu eļļu, lai sāni spīd
un laistās.
Dekorēšanai
Nupat vēl darinājām Adventes vainagus,
ko līdzīgu var izveidot arī pavasarī. Pamatni gatavo no zariem,
kam pietin klāt sausas sūnas. Ar karsto līmi piestiprina putnu
spalvas, lentītes un mazās paipalu olas. Lai šāda rota priecētu
acis ilgāku laiku, no olām jāizpūš šķidrums, ar adatu katrā
galā izdurot pa caurumiņam.
Vienkāršāks variants ir piepildīt
groziņu vai bļodiņu ar sūnām un satupināt tajā košās olas,
papildinot ar lentītēm un spalvām. Ja kādā vāzē jau izplaukuši
bērzu pumpuri, no zariem var savīt nelielu ligzdiņu, ievietot tajā
pāris olas un pašu ligzdu iekārtot starp zaļajām lapām. Tāpat
bērnus var iesaistīt nelielos dārza darbos – mazie pirkstiņi
olu čaumalas var piepildīt ar zemi un iesēt tur zālīti, kas
sadīgs jau pēc pāris dienām.
Gatavošanai
Gatavojot savus iecienītākos ēdienus,
ielāgo, ka piecas paipalu olas atbilst vienai vistas olai. Kā
jebkurā svaigā produktā, arī jēlās paipalu olās vitamīnu
daudzums ir lielāks nekā vārītā veidā. Turklāt paipalu olās
ir daudz vairāk dzelzs, fosfora un kālija, bet sliktā holesterīna
– mazāk. Tomēr nevajadzētu aizmirst pirms ēšanas nomazgāt
olas čaumalu.
Salātos paipalu olas lieliski sader ar
ceptām vistu aknām, konservētu tunci, marinētiem gurķiem un
svaigiem dārzeņiem. Neparasts pasniegšanas veids ir kraukšķīgās
romiešu salātu lapas pildīt ar garnelēm un vārītām paipalu
olām, kas pārlietas ar medus-sinepju mērci.
Mazās čaumalas var izmantot, lai
pagatavotu želejas olas. Vispirms olas rūpīgi nomazgā, izdur
caurumu un iztecina ārā to saturu. Ar karstu ūdeni uzmanīgi
izskalo čaumalu un liek žūt, kamēr gatavo želeju. Visērtāk
iepildīt šķidrumu olās būs ar šļirci. Kārto tās ar
caurumiņiem uz augšu un uz četrām stundām liek ledusskapī
sastingt. Tad uzmanīgi noloba čaumalas, un želejas olas pasniedz
ar augļu gabaliņiem salātos vai rotā Lieldienu desertu –
biezpiena pashu.
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"