Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apstiprina aģentūras “Alja” plānu

Līga Vīksna

2019. gada 22. aprīlis 09:41

204

Ir apstiprināts Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” darba plāns šim gadam  Alūksnes novada ūdenstilpju (izņemot privāto) apsaimniekošanā.
Tajā paredzēts, ka, piemēram, turpinās veikt reidus novada ūdenstilpnēs, ierīkos zivju nārsta vietas, turpinās izpļaut niedres Alūksnes ezera krastos. Šogad paredzēts papildināt zivju resursus Alūksnes ezerā ar zandartiem un sīgām, Indzera un Sudala ezerus - ar zandartiem un līdakām, bet Vaidavas ezeru - ar līdakām. Zivju resursu papildināšanai ir ieceres atkal piesaistīt finansējumu caur projektiem. Pie Vaidavas ezera izveidos arī laivu nolaišanas vietu. Pie Alūksnes ezera paredzēta atpūtas vietas “Līkais bērzs” labiekārtošana Tempļakalna ielas promenādes noslēgumā, ierīkojot ugunskura vietu, solus, galdus, laipu ezerā, nojumi un tualeti.

Analīzes veiks retāk
Skatot šo jautājumu marta komitejās, daudz neskaidrību par “Aljas” darbu bija deputātam Modrim Lazdekalnam. “Peldūdeņu kvalitātes noteikšanu laboratorijā veiks ne retāk kā divreiz vasaras sezonā, bet ūdens ķīmisko sastāvu noteiks pēc vajadzības, lai gan 2018. gadā to darīja biežāk: attiecīgi trīs reizes laboratorijā un divas reizes ķīmisko sastāvu. Kāds iemesls šādām izmaiņām? Jaunajiem licencētās makšķerēšanas noteikumiem bija jābūt pērn novembrī, bet tie vēl joprojām ir procesā – kādēļ?” jautāja M. Lazdekalns.
Aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis uzsver – pēdējos gados analīžu laikā gūtie rezultāti pierādot, ka biežāk tās veikt nav nepieciešams. “Ja dabā redzam, ka tas ir vajadzīgs, darām papildus, bet obligāti noteikt trīs reizes nevajag. Vienas analīzes maksā 200 līdz 250 eiro. Savukārt licencētās makšķerēšanas noteikumu izstrādes termiņu noteica deputāti – man jau toreiz bija skaidrs, ka tādā termiņā to nevar izdarīt. Pēc darba grupas ieteikumiem ir salikta noteikumu redakcija, ar to informatīvi deputāti ir iepazīstināti. Tad noteikumi tiks nosūtīti saskaņošanai atbildīgajās institūcijās. Vairākas sabiedrības grupas neizvirzīja savu pārstāvi darba grupai – tie bija zemes krastu īpašnieki, politiski represētās personas un maznodrošinātās personas,” skaidro M. Lietuvietis.

Foreles nelaidīs
Šogad Alūksnes ezerā foreles nelaidīs, jo secināts, ka tas nav lietderīgi. Samazināts arī plānotais apjoms jūras kraukļu jeb kormorānu šaušanai, tomēr to plānots darīt arī šogad Alūksnes un Indzera ezeros. “Aizgāja vēl viens aģentūras inspektors, kurš arī bija mednieks. Man pašam fiziski nepietiek laika, lai to darītu. Jā, pagājušajā gadā atšāvām maz kormorānu. Par to varētu domāt un aicināt medniekus iesaistīties, bet jāņem vērā, ka tur katram medniekam jāiesaistās ar saviem līdzekļiem, un tas nav tik vienkārši,” saka M. Lietuvietis.
M. Lazdekalns jautāja arī par to, kā sokas ar zinātnisko pētījumu veikšanu Alūksnes ezerā. M. Lietuvietis atzīst – bija paredzēts papildu pētījums iekšezeram, bet, kamēr neesot apstiprināts iekšezera attīrīšanas projekts, kam pašlaik gatavo dokumentāciju, un piesaistīts finansējums, tikmēr to neveic, jo nav zināms, vai papildu pētījumu maz vajadzēšot.
Līga Vīksna

Kategorijas