Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Esam tīrākā un zaļākā Latvijā

Vienpadsmitā Lielā Talka aizritējusi mierīgi un bez starpgadījumiem. Talkotāji 1422 talkas vietās visā Latvijā cītīgi strādājuši sakopjot un labiekārtojot mūsu valsti. Laika apstākļi šogad talciniekus lutināja, ļaujot pilnībā uzbaudīt šo dienu. Lai gan oficiāli talka ir beigusies, daudzviet cilvēki turpina strādāt, lai viņu ieplānotie darbi tiktu pabeigti.

Kopumā talka noritējusi mierīgi, bet ļoti produktīvi. Cilvēkos bija jaušams pozitīvisms un darba prieks. Daudzi talcinieki turpinās darbus arī rīt, tostarp latvieši citās pasaules valstīs. Vēlam veiksmi tiem, kuri darbu turpinās rīt! Savukārt, par atkritumu šķirošanu un apjomiem, ziņosim vēlāk, kad visi maisi būs savākti un nodoti atkritumu poligonos.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja: “Pirmkārt, vēlos pateikt milzīgu paldies visiem, kuri šogad piedalījās Lielajā Talkā. Visiem tiem, kuri atrada laiku un kuriem bija vēlme šodien iziet ārā no savām mājām, savām sētām un padarīt tīrāku mūsu visu kopējo valsti. Mēs esam paveikuši ļoti lielu darbu un ar to varam lepoties. Ar to ir jālepojas, un par to ir jārunā bez kautrēšanās. Jūs esat paraugs visiem! Tāpat man ir lūgums visiem tiem, kuri rīt spers soli tīrākā un zaļākā Latvijā, nekā tā bijusi vakar, kad vēlēsieties izmest papīru vai plastmasas pudeli tam nepiemērotā vietā, apstājieties un padomājiet, ko darāt. Mēs visi dzīvojam uz kopīgas planētas – tās ir mūsu kopīgās mājas, par kurām jārūpējas gan šodien, gan uz priekšdienām.”

Lielās talkas patrons, Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Iveta Vējone šogad kopā ar Latvijas Skautu un gaidu vienībām talkoja Tukuma novadā. Dienas sākumā Valsts prezidents un kundze Tukuma novada Sēmes pagastā piedalījās Zigfrīda Annas Meierovica piemiņas vietas sakopšanā, kā arī Z.A. Meierovica piemiņas takas labiekārtošanā. Savukārt pēc tam Valsts prezidents ar kundzi devās uz Tukumu, kur Ernesta Birznieka-Upīša 1. pamatskolas pagalmā Valsts prezidents iestādīja koku.

Lielajā Talkā aktīvi iesaistījās arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kurš talkoja Kapseļu ielas bērnunama teritorijā. “Mums ir jādomā par mūsu valsti arī praktiski, par apkārtējo vidi, kurā dzīvojam, par to, kāda būs Latvija nākotnē. Šī ir svarīga diena, Lielās Talkas diena, kad mēs visi sanākam kopā, strādājam, komunicējam cits ar citu un atceramies par mūsu valsti, mūsu kopību. Man ļoti patīk Lielās Talkas sauklis šogad - mēs, Latvija, piederam nākotnei,” apliecināja Kapseļu ielas bērnunama teritorijā.

Dienai sākoties, Ministru prezidents visiem talkotājiem novēlēja gūt prieku no šīs dienas un sakārtot savu izvēlēto vietu. “Aicinu neaprobežoties tikai ar šodienu. Domājam, ko mēs varam darīt rīt, sākt ar ikdienišķām lietām, piemēram, vai patiešām ir jābrauc ar automašīnu, lai nokļūtu galamērķī. Iespējams, to var izdarīt, ejot kājām, ar sabiedrisko transportu vai divriteni. Es labprāt, kad ir iespējams, galvaspilsētā pārvietojos ar velosipēdu. Ja es to varu, tad, esmu pārliecināts, ikvienam tas ir pa spēkam,” uzsver Krišjānis Kariņš.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce šodien devās talkot un atzina, ka cilvēki ikdienā var darīt ļoti daudz, lai piekoptu dabai draudzīgu dzīvesveidu. “Šogad kopīgi ar ministrijas darbiniekiem talkoju Salaspili, kur palīdzējām botāniskajam dārzam izvērsties pavasara rotā. Lielā Talka ik gadu ir iespēja palīdzēt kādai Latvijas daļiņai kļūt sakoptākai, attīrīt to no visiem atkritumiem, kurus mēs, cilvēki paši, esam atstājuši. Neviens cits dabu nepiesārņo, tikai cilvēki. Dabai draudzīgi dzīvot nav grūti, piemēram, nav grūti arī šķirot atkritumus. Ir daudz lietas, kas jādara, lai dzīvotu dabai draudzīgi. Piemēram, padomāt vai visos gadījumos mums ir nepieciešams pārvietoties ar transportlīdzekli, vai mēs kaut kur nevaram aiziet ar kājām. Vai visos gadījumos nepieciešams nopirkt jaunu lietu, varbūt varam iztikt ar tām lietām, kas mums jau ir. Katra jauna lieta, ko nopērkam, diemžēl ,nozīmē, ka kāda cita lieta kļūst par atkritumu. Mazāk lietu vairāk prieka. Īpaši šodien tam ir izcili piemērota diena, ļoti saulaina pavasara diena, kad viss zaļo un viss plaukst. Tāpēc būsim kopā, padarīsim Latviju tīrāku, jo mēs piederam nākotnei,” aicināja Juris Pūce.

Kategorijas