Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nogaršo gardo kļavu ziedu tēju

Zvaniņu pirts

2019. gada 2. maijs 13:52

1905

Iesaka katram zāļu tēju cienītājam pamēģināt:

Ja lasām par ziedu ārstnieciskajām īpašībām, tad rakstos pamatā tiek minēta kā derīga sirdsdarbības stiprināšanai un vīriešu potences veicināšanai. Ja runā par potenci, iespējams, kā raksta zinātāji , ziedi ir auga dzimumorgāni, kuros veidojas sēklas, lai augi varētu vairoties. Piemēram, arī vācieši kļavu uzskata par vīriešu koku un kad tikko sāk plaukt jaunās lapiņas, noplūcot tās, pārbauda, vai lapas pamatnē parādās balta piensula. Ja parādās, tātad šī kļava ir ārstnieciska, kas pēc vācu tautas medicīnas novērojumiem uzlabo un pat pastiprina vīriešu potenci. Šim nolūkam tiek gatavots sekojošs līdzeklis:

1 ēdamkaroti sasmalcinātu svaigi saplūktu kļavu lapu pārlej ar 1 glāzi karsta ūdens, ļaujiet nostāvēties, tad nokāš. Dzer aukstu pa ceturtdaļglāzei četras reizes dienā.

Jaunās kļavu lapiņas var pievienot arī salātiem, gatavot uzlējumus, kas palīdzēs stiprināt organismu un ir labs palīgs tiem, kam sāp mugura, ir slimas nieres vai traucēta vielmaiņa.

Priecāsimies ne tikai par kļavu sulām un tējām, bet arī par to skaistumu un diženumu. Ieskatoties sabiedriskā fonda Dabas retumu krātuves mērījumos un Vides datu centra ziņās par dižo kļavu apkopojumu Latvijā, tad resnākās kļavas apkārtmērs reģistrēts 5,6m 1997.gadā Rūtiņu, Trikātas pagastā, Valkas rajonā.

Dzejnieks Alberts Caune ir teicis: “Kļavas ir vissaldākie koki. Tai laikā, kad zied kļavas, zeme neko citu bagātīgāku un pievilcīgāku nespēj dot.”

Latviešu ticējumos saka, ja pie mājām kļava ātri metas sarkana, tad mājā drīz piedzīvos kāzas.

Kategorijas