Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būs jauna kanalizācijas pakalpojumu kārtība

Līga Vīksna

2019. gada 9. maijs 10:13

486

Alūksnes novada pašvaldība apstiprinājusi jaunus saistošos noteikumus par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu un uzskaiti Alūksnes novadā. Tie paredzēs striktu kārtību kanalizācijas notekūdeņu savākšanā un izvešanā Alūksnes pilsētā un novada ciemos.

Tie noteiks decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību, veicinās kvalitatīvu pakalpojumu pieejamību un nepārtrauktību, uzlabos vides situāciju un dabas resursu racionālu izmantošanu.
Noteikumi būs saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Alūksnes pilsētā un Alūksnes novada ciemos, kuru īpašumā vai valdījumā ir decentralizētās kanalizācijas sistēmas vai kuri sniedz asenizatora pakalpojumus.

Noteiks pēc formulas
Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis atzīst – ir stājušies spēkā Ministru Kabineta noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, tādēļ arī pašvaldībai ir pienākums šādus noteikumus izstrādāt un apstiprināt. “Visiem decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekiem un valdītājiem būs jāreģistrē savas rūpnieciski izgatavotās sistēmas, septiķi vai krājbedres. Alūksnes novada pašvaldībā šo reģistru veidos, uzturēs un kontrolēs pašvaldības SIA “Rūpe”, bet asenizatoru reģistru veidos pašvaldība. Būs noteikts minimālais izvešanas biežums septiķiem un krājbedrēm. Septiķiem tā būs viena reize, krājbedrēm aprēķinu veiks pēc formulas no ministrijas metodiskajiem norādījumiem, ņemot vērā kopējo ūdens patēriņu mēnesī un tvertnes tilpumu. Ir pašvaldības, kas mēģinājušas izdot saistošos noteikumus, kur arī krājbedrēm nosaka minimālo izvešanas reizi, nepiemērojot formulu, bet ministrija tādus noteikumus nav saskaņojusi,” skaidro I. Berkulis. Reģistram jābūt gatavam 2021. gada jūlijā.

Lauka malā nedrīkst
Deputāts Laimonis Sīpols secina – jaunie noteikumi, kad tie stāsies spēkā, būs apgrūtinājums iedzīvotājiem. “Protams, kārtībai jābūt, bet iedomājieties, kas pagastu cilvēkus sagaida... Domāju, ka paredzama liela iedzīvotāju pretestība. Tagad izsūknē un izlej meža vai tīruma malā, lai gan, protams, tā nedrīkst, bet nākotnē būs dārgi jāmaksā,” saka L. Sīpols.
Tam piekrīt I. Berkulis un ieskicē nākotnes situāciju: piemēram, ja no Alūksnes SIA “Rūpe” asenizācijas transports, atbilstoši apstiprinātajam tarifam, brauks sniegt pakalpojumu uz Pededzes pagastu, tad maksa par šo pakalpojumu būs ļoti augsta: pēc šā brīža izcenojumiem vairāk nekā 80 eiro, turklāt vēl bez Pievienotās vērtības nodokļa.
“Alūksnes novada pašvaldībā asenizācijas pakalpojumu sniedzēji ir interesējušies, kad varēs reģistrēties mūsu novada teritorijā. Reģistrēšanu veiks SIA “Rūpe” - viņu uzdevums arī būs iedzīvotājiem skaidrot jauno kārtību. Šobrīd visas pašvaldības ir neziņā, kā šie jaunie noteikumi īstenosies,” saka I. Berkulis.

Būs jāmaksā tāpat
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers norāda – asenizācijas pakalpojumu sniedzējiem būs jābūt reģistrētiem, izsūknētos kanalizācijas ūdeņus nedrīkst novadīt dabā: jābūt dokumentam, kas apliecina, ka tie ir izvesti un nogādāti attīrīšanas iekārtās. “Parasti problēmas ir pie lielajām ūdenstilpēm, ezeriem un vietās, kur nav attīrīšanas iekārtu. Laukos, būsim reāli, šie ūdeņi vairāk vai mazāk kaut kur dabā uzsūcas,” saka Dz. Adlers.
Deputāte Viola Aija Kaparšmite jaunos noteikumus salīdzina ar Alūksnes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kas arī paredz reižu skaitu atkritumu izvešanai. “Un ja cilvēkam nebūs divu no piecām obligātajām tvertnēm, ko izvest...? Būs jāmaksā tāpat, tukšs vai pilns, un jāved uz attīrīšanas iekārtām,” secina
V. A. Kaparšmite.
SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis uzsver – šādi noteikumi Latvijā ieviesti, lai nepiesārņotu dabu. “Alūksnes novadā ir ciemi, kur ir tādas attīrīšanas iekārtas, lai novadītu izsūknētos kanalizācijas ūdeņus un attīrītu, un ir tādi, kur to nevar izdarīt – Bejā, Pededzē,” saka A. Sviklis.

▷ Jaunie noteikumi paredz, ka Alūksnes pilsētā un novada ciemā esošā nekustamā īpašuma īpašniekiem vai valdītājiem līdz 2021.gada 1.jūlijam jāiesniedz sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējam pirmreizējo decentralizētās kanalizācijas sistēmas reģistrācijas apliecinājumu.
▷ Par noteikumu neievērošanu izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu: fiziskām personām – līdz 350 eiro, juridiskām personām – līdz 1400 eiro.

Kategorijas