Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Laukos amatniecība nav bizness

2009. gada 26. oktobris 14:42

672

Lielākā smēde Latvijā spētu nodarbināt 40 cilvēkus

Ne vienmēr, dzīvojot laukos, ir jāaudzē graudaugi vai jāizvērš lopkopība. Ja vien ir prasme un drosme cilāt kalēja āmuru, var atvērt kalēja darbnīcu, jo šodien labs kalējs ir zelta vērts. Šo amatniecības nozari var padarīt ne tikai par ražošanas biznesu, bet papildināt ar kaut ko interesantu arī darbnīcas apmeklētājiem. Šāds piemērs ir rodams Bauskā, kur kalēju darbnīcā top praktiski gan iekšējā, gan ārējā interjera priekšmeti.

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” programmā “Life” žurnālistiem piedāvātās ekskursijas laikā bija iespējams apmeklēt lielāko smēdi Latvijā, kas atrodas Bauskas pilsētas nomalē. Darbnīcas saimnieki apmeklētāju grupām labprāt stāsta par metāla kalšanas procesu, izrāda ražotni, kur top dažādi metālizstrādājumi, sākot no maziem suvenīriem un beidzot ar praktiskiem sadzīves priekšmetiem. Ražotnē ir iekārtota arī neliela izstāžu telpa, kur iespējams aplūkot daļu no ražotā sortimenta un kaut ko no visa arī iegādāties, kā arī drosmīgākie var paši savām rokām izkalt, piemēram, pamatīgu naglu. “Mūsu smēde ir lielāka arī pēc platības. Zem jumta ir apmēram 1000 kvadrātmetru, bija laiks, kad te vienuviet strādāja arī lielākais kalēju skaits - 28. Šobrīd strādājam tikai 9 cilvēki, lai gan varētu dot darbu 40,” stāsta viens no darbnīcas īpašniekiem un dibinātājiem Aleksandrs Belševics.

18 gadu vēsture

Darbnīca izveidota 1991.gadā. Tās dibinātāji un arī pašreizējie īpašnieki ir A. Belševics un Juris Šulcs. Abi ir diplomēti kalēji ar māksliniecisko ievirzi. “18 gadus esam veiksmīgi izturējuši. Es ceru, ka izturēsim vēl kādu laiku. Pagājušajā gadā nolēmām, ka līdztekus kalšanai, ir jāattīsta arī palīgnozare – tūrisms, piedāvājot izklaides viduslaiku garā. Šī iniciatīva nāca no mūsu gados jauno radinieku puses,” stāsta A.Belševics. Meistari ir pagatvojuši viduslaiku ieročus – lokus, cirvjus, šķēpus un piedāvā arī iespēju izmēģināt veiklību loka šaušanā, cirvja un šķēpa mešanā mērķī. Smēdē strādā meistari, kuri beiguši amatniecības vidusskolas, kā arī mākslas skolas. Šobrīd praktiskie skolotāji ir smēdes īpašnieki. Savulaik bijuši nodarbināti septiņi profesionāli kalēji, bet šobrīd ir tikai viens kalējs, kura amata prasmi apliecina dažādi dokumenti un iegūtās kategorijas. Ikdienā šobrīd no sešām ēzēm tiek darbinātas četras. Ar to pietiek, lai izpildītu pasūtījumus. Metālu darbnīca iepērk no lielajām bāzēm Krievijā un Zviedrijā. Ar tā iegādi neesot problēmu. “Mēs nevaram strādāt ar jebkādu metālu, jo klientam garantējam kvalitāti. Par tonnu metāla maksājam, sākot no 500 latiem,” stāsta A.Belševics.

Kalumus pārdod Skandināvijā

“Krīzi, ko izjūt citi Latvijas uzņēmēji, mēs tik ļoti neizjūtam, jo darbnīcā tapušo kalumu lielākā daļa – apmēram 85 procenti - tiek pārdoti Skandināvijas valstīs – Zviedrijā, Somijā un Norvēģijā, kā arī Rietumeiropā,” stāsta A.Belševics. Skandināvijas valstis galvenokārt pieprasot viņu gaumei un mentalitātei atbilstošu produkciju, ko raksturo ārkārtīgi vienkāršas kalumu līnijas un kompozicionālais veidojums. Tie ir, piemēram, dažāda lieluma svečturi. Tiekot pasūtīti arī dažādi funkcionāli priekšmeti, piemēram, skalu turētāji. “Tie atšķiras no latviskajiem skalu turētājiem, kas ir vieglāki un rotaļīgāki. Mēģinājām skandināviem piedāvāt latviskos, bet saņēmām atteikumu. Mūsu sadarbības partneri perfekti zina, ko vēlas. Savukārt angļi vēlas nevis vienkāršumu, bet mākslinieciskumu,” stāsta kalējs. A.Belševics sadarbību ar skandināviem pozitīvi vērtē arī tāpēc, ka viņi maksā mazāk, bet regulāri noteiktajā laikā, kas uzņēmējam nav mazsvarīgi. “Mums nav striktu līgumu ar sadarbības partneriem, pietiek ar norunu un draudzīgu rokasspiedienu. Piemēram, ar kādu partneri Dānijā, sazināmies tikai internetā. Sadarbības partnerus meklējam paši. Piedalāmies arī lielajās tirdzniecības mesās, piemēram, Hamburgā, arī dažādās izstādēs un tirgos. Lai veidotos kontakti, nācās apgūt svešvalodas,” stāsta Aleksandrs. Viņš joko, ka bagāts neesot kļuvis, bet iztikai pietiekot. “Lai kļūtu bagāts, ir jātaisa nauda, tas ir, jānodarbojas ar biznesu, bet es esmu amatnieks,” saka kalējs.

Kategorijas