Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes kapos pieminēs ilggadēju Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centra direktoru

Leta

2019. gada 22. maijs 08:36

251

Latvijas Neredzīgo bibliotēka Latvijas valsts simtgades laikā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latvijai - 100" atbalstu organizēs pasākumu ciklu "Klusie vēstures veidotāji". Pirmais pasākuma cikls sāksies šodien, kad bibliotēkas pārstāvji dosies uz atdusas vietām, lai, sakopjot, noliekot ziedus un aizdedzot sveces, godinātu cilvēkus un viņu paveikto.

Bite informēja, ka plkst.10 Lielajos Meža kapos tiks godināts neredzīgo kopienas atbalstītājs, rātskungs Nikolajs Andrejs Pihlavs. Pēc tam, plkst.10.30, Rīgas 1.Meža kapos pieminēs diriģentu Arnoldu Skridi, plkst.11.30 Rīgas Svētā Miķeļa kapos - Latvijas Neredzīgo biedrības muzeja izveides iniciatori, novadpētnieci Irēnu Gaili.

Ceturtdien, 23.maijā, plkst.14 Latvijas Neredzīgo bibliotēkā pieminēs Neredzīgo skolas dibinātāju Idu Valentinoviču, Rīgas Neredzīgo un vājredzīgo institūta direktoru Oskaru Albertu Johanu Notnāgelu, kā arī Braila raksta latviešu valodas alfabēta izveidotājus Albertu Rutki un Pāvilu Eihi.

Nākamnedēļ, 29.maijā, Alūksnes kapos pieminēs ilggadēju Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centra direktoru Valdi Stilvi, bet 30.maijā plkst.10.30 Biķera kapos - zinātnieku, matemātiķi Aivaru Lorencu.

Kā ziņots, pasākumu cikla "Klusie vēstures veidotāji" mērķis ir izcelt cilvēkus, kuri ar savu dzīvi, darbu, zināšanām un talantiem arī ir atstājuši pēdas Latvijas attīstībā, tostarp devuši vai turpina dod ieguldījumu redzes invalīdu kopienā tādās jomās kā kultūra, izglītība, zinātne, sports un citās. Pasākumos tiks godināti cilvēki ar redzes invaliditāti, kā arī tie, kuri strādā ar šo kopienu.

Pasākumam būs trīs galvenie cikli - dāvanas Latvijai gatavošana, rotāšanās un dāvanas pasniegšana. Projekta noslēgumā tiks izdota novadpētniecības grāmata "Klusie vēstures veidotāji. Ievērojami cilvēki, par kuriem skaļi nerunā". Grāmatā būs apkopoti 30 cilvēku dzīvesstāsti.

Kategorijas