Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai lēmums nav stipri novēlots?

Aivita Lizdika

2019. gada 22. maijs 08:47

0

Valdība šonedēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai deva zaļo gaismu sākt konsultācijas ar pašvaldībām un to iedzīvotājiem par teritoriālo reformu, kas iecerēta pēc diviem gadiem. Tās galarezultā pašreizējo 119 pašvaldību vietā, iespējams, vairs paliks vien 35.
 Apvienojoties vairākiem novadiem, daļai domnieku amatus nāksies zaudēt, tādēļ sabiedrībā izskanējušas bažas par to, vai domēm nav tendence pastiprināti tērēt līdzekļus, kamēr tas vēl iespējams.
 Patiesi, Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departaments paudis savus secinājumu, ka pašvaldības pēdējā laikā ļoti aktīvi realizē savus investīciju projektus, kas nu kļuvuši vēl apjomīgāki kā līdz šim. Tādēļ arī pieaudzis pieprasījums pēc aizņēmumiem.
 Arī Valsts kontroles apkopotās ziņas liecina, ka pašvaldības mēdz īstenot projektus, kuru lietderību apšauba pašu iedzīvotāji. Divu nedēļu laikā Valsts kontrole saņēmusi vairāk nekā 250 ziņojumu no iedzīvotājiem par nelietderīgām būvēm un citiem objektiem pašvaldībās, kad janvāra vidū revīzijas iestāde aicināja iedzīvotājus ziņot par nejēdzīgākajiem objektiem pašvaldībās, piemēram, sporta būvēm, kultūras centriem, rekonstruētiem ceļu posmiem, kuros ieguldītas lielas naudas summas, un kuru lietderība un ilgtspēja jau sākotnēji bijusi apšaubāma.
Tagad, ņemot vērā novadu apvienošanos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākusi klajā ar paziņojumu, ka turpmāk pašvaldībām būs daudz lielāka uzmanība jāveltī savu projektu saimnieciskā lietderīguma pamatojumam, jo pārāk vieglprātīga aizņemšanās uz vairākiem desmitiem gadu būs slogs pēc novadu apvienošanas tiem iedzīvotājiem, kam būs jāsāk īstenot kopīgas ieceres.
 Par vēlmi īstenot jaunu administratīvi teritoriālo reformu tiek diskutēts vismaz pēdējos piecus gadus. Taču arī šajā laikā pašvaldības realizēja lielus projektus, tērējot tiem miljoniem vērtas naudas summas, kas daļēji iegūtas aizdevumu ceļā. Vai lēmums tikai tagad veltīt lielāku uzmanību projektu saimnieciskā lietderīguma pamatojumam nav stipri novēlots, jo nu apvienoto pašvaldību iedzīvotāji būs spiesti maksāt arī līdz šim ņemto aizdevumu daļu?

Kategorijas