Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Valmierā būs iespējams apgūt tekvondo kā daļu no vispārizglītojošās mācību programmas

2019. gada 21. maijā Valmieras 5. vidusskolā norisinājās projekta “Tekvondo Valmierā” atklāšanas pasākums, kurā piedalījās Korejas Republikas vēstniecības Latvijas Republikā vadītājs Songdžins Hans, Valmieras 5. vidusskolas direktore Rudīte Markus, Valmieras pilsētas pašvaldības amatpersonas, kā arī Latvijas Tekvondo federācijas pārstāvji.

Vēstniecībā skaidro, ka projekta “Tekvondo Valmierā” mērķis ir veicināt tekvondo attīstību un pieejamību Latvijā, turklāt, meklējot sadarbības partneri, prioritāri bija izraudzīties vietu, kur bērniem un jauniešiem šobrīd nav iespējams nodarboties ar šo korejiešu cīņas sporta veidu. “Valmierā sports tiek īpaši godāts, šeit ir lieliskas sporta tradīcijas un ne velti Valmieru dēvē par olimpiešu kalvi. Taču diemžēl nedz Valmierā, nedz citviet reģionā nav iespējams apgūt un nodarboties ar tekvondo,” skaidro Songdžins Hans, pamatojot, kāpēc tieši ar Valmieru tika uzsāktas sarunas par projekta realizāciju.

Projekts paredz, ka no 2019./2020. mācību gada Valmieras 5. vidusskolā 2. un 10. klašu skolēniem tekvondo apmācība tiks iekļauta vispārizglītojošā mācību programmā. Kā skaidro Valmieras 5. vidusskolas direktore Rudīte Markus, 10. klašu skolēniem tās būs divas mācību stundas nedēļā, savukārt 2. klašu skolēniem – pa vienai mācību stundai nedēļā, kuras vadīs kvalificēti tekvondo treneri no Latvijas Tekvondo federācijas. Tādējādi Valmieras 5. vidusskola kļūs par pirmo skolu Latvijā, kas realizē šāda veida apmācību kā daļu no vispārizglītojošās mācību programmas. Pārējo klašu audzēkņiem, ja tiks izrādīta interese, tekvondo nodarbības tiks piedāvātas kā interešu izglītības pulciņš.

Korejas vēstniecības Latvijā vadītājs ir entuziasma pilns, uzsākot sadarbību Valmierā: “Tekvondo ir lielisks veids, kā attīstīt bērnu un jauniešu vispārējo fizisko sagatavotību un apgūt harmonisku un kontrolētu ķermeņa spēju izmantošanu ar prātu un apdomu. Tāpat ar šī sporta veida starpniecību jauniešiem tiks dota iespēja iegūt jaunas zināšanas par Korejas vēsturi, kultūru un valodu, tādējādi paplašinot savu redzesloku. Es ceru, ka projekts, ko mēs uzsāksim Valmierā, raisīs plašu interesi par tekvondo un Koreju, kā arī iedrošinās citās skolās Latvijā uzsākt tekvondo apmācību.” Tāpat vēstniecības vadītājs izteica īpašu pateicību Valmieras 5. vidusskolas direktorei Rudītei Markus un Valmieras pilsētas pašvaldības vadībai, bez kuru atvērtības un pretimnākšanas šis projekts nebūtu iespējams.

Projektu “Tekvondo Valmierā” realizē Korejas Republikas vēstniecība Latvijas Republikā sadarbībā ar Valmieras 5. vidusskolu, Valmieras pilsētas pašvaldību un Latvijas Tekvondo federāciju. Projektu Valmierā finansē Korejas Tekvondo veicināšanas fonds.
Informācija uzziņai par tekvondo: Tekvondo ir austrumu cīņas mākslas veids, kas radies un attīstījies Korejā. Līdzīgi kā citos austrumu cīņas sporta veidos, arī tekvondo mērķis ir veicināt ķermeņa un gara izaugsmi, sistemātiski un mērķtiecīgi pilnveidojot sportista fiziskās spējas, vienlaikus nodrošinot ķermeņa un prāta harmonisku darbību un paškontroli. Kopš 2000. gada tekvondo ir iekļauts oficālajā olimpisko spēļu programmā.

Kategorijas