Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pils iela 28 – ēka ar uzrakstu

Ēka Pils ielā 28 savulaik zināma kā Rudzīša māja. Mūsdienās tā ir īpaša ar to, ka vēl tagad uz fasādes redzams senais uzraksts, kas vēsta, ka te ir foto studija. “Muzeja izrakstu kartotēkā pieejamas Arvīda Rudzīša atmiņas, kurš stāstījis, ka “tēvs bijis namdaris un savu māju sācis būvēt ap 1900. gadu. Gruntsgabals bijis liels, līdz pat Helēnas ielai. 1939. gadā viņš gribējis māju pārdot, lai varētu sadalīt dēliem, bet negadījies pircējs, un vēlāk tā nacionalizēta”,” iepazīstina Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova.


Faktu par plānoto mājas pārdošanu apstiprina 1939. gada 16. marta “Malienas Ziņu” sludinājums: “Pārdod māju ar saimniecības ēkām un iekoptu 3600 kv. m. augļu un sakņu dārzu. Apskate Alūksnē Pils ielā 28. J. Rudzītis.” “1930. gados uz gruntsgabala uzcelta arī darbnīca. Uz tās fasādes vēl tagad gluži labi salasāms uzraksts - foto studija. Šajā ēkā rosījās jau pieminētais Arvīds, kurš bija fotogrāfs,” stāsta vēsturniece. 1930. gadu periodikā ievietotais sludinājums aicina: “Uzmanību! Zolīds darbs - lētākas cenas Jūs gūsiet uzņemoties manā fotostudijā Pils ielā 28. Vispusīgi piemērojos katra garšas prasībai, pieturoties jaunākiem sasniegumiem modernā fotogrāfijā.


Pēc saistošiem noteikumiem uzņēmumus iekš un ārzemju pasēm un dažādām apliecībām izgatavoju 24 stundu laikā. Pieņemu izstrādāšanā dažādus amatierdarbus. Augstcienībā: A. Rudzīts.” Arvīda vārds alūksniešu atmiņās palicis vēl ar dažiem notikumiem. Lūk, ko par to rakstā “Māju un cilvēku mūži” rakstījis vēsturnieks Jānis Līcis: “Arvīds bija liels skolotāja Jūlija Krastiņa draugs un cienītājs, fotografēja Jūlija pēdējo ceļu uz Kapsētas pussalu. Bet viņš kādreiz bija arī kāda viltojuma autors, proti (tiesa gan uz pasūtījumu), Otto Hermaņa fon Fītinghofa bistes fotogrāfiju viņš pavairoja kā E. Glika bisti.(..) Lielas nepatikšanas toreiz pirms kara bija pasūtītājam – Alūksnes pilsētas pamatskolas pārzinim Ernestam Milleram.” Tagad ēka izskatās pamesta, pie tam, nesenā pagātnē tajā plosījās ugunsgrēks.

Kategorijas