Kā pagatavot visgardāko šašliku?
Pikniki
un grilēšana ir kļuvusi par neatņemamu vasaras sezonas
sastāvdaļu, un siltajā laikā gandrīz visi kāro ik pa brīdim
nobaudīt uz oglēm gatavotus ēdienus, taču izcept tiešām gardu
šašliku ir jāprot! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija
Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI
apkopojusi padomus, kā pagatavot vislabāko gaļu! Izrādās - lai
izdotos gards un sulīgs šašliks, ar īsto marinādi vien būs par
maz!
Ideālā
trīsvienība!
Lai šašliks vai uz oglēm gatavota gaļa izdotos patiešām labi,
jāievēro trīs lietas – jāizvēlas labas kvalitātes gaļa,
jāatrod īstā marināde un gaļa jācep pareizi! Garšīga šašlika
izcepšanai katra no šīm niansēm ir ļoti būtiska, tāpēc ir
maldīgi domāt, ka grilētas gaļas garša būs atkarīga tikai no
marinādes. Pat vislabāko gaļu var sabojāt, to lēni sildot uz
vēsām oglēm un pat visizcilākā marināde nespēs garantēt, ka
šašliks būs gards, ja gaļa, ko marinēsiet, nebūs piemērota
cepšanai
Izvēlieties
īsto gaļu! Ņemiet
vērā – jo jaunāks būs dzīvnieks, jo mīkstāks būs šašliks,
tāpēc cepšanai uz oglēm labi piemērota jēra, teļa vai cāļa
gaļa, taču, protams, pareizi gatavojot, var grilēt arī cita
veida gaļas. Ja šašliku plānojat gatavot no cūkgaļas, der
atcerēties, ka vislabākā būs “marmorizētā” gaļa,
piemēram, kakla karbonāde, kam liesums mijas ar nelielu daudzumu
tauku. Protams, šī gaļa būs treknāka, taču šašliks
viennozīmīgi izdosies sulīgāks un gardāks, taču ar īsto
marinādi un pareizu cepšanu labs šašliks sanāks arī no šķiņķa,
lāpstiņas vai filejas – galvenais, atrast savu grilētas gaļas
noslēpumu!
Marinējiet
gaļu skābā vidē un bez sāls!
Šobrīd ir atrodamas ļoti daudzas labas receptes ideālās
marinādes pagatavošanai, taču šajā ziņā droši var
eksperimentēt – kas zina, varbūt tieši tā atradīsiet savu
ideālo un neatkārtojamo šašlika recepti! Marinējot gaļu,
būtībā jāpatur prātā divas galvenās lietas – gaļai
jāmarinējas skābā vidē un bez sāls! Skābu vidi nodrošinās
citrusaugļu sulas, kefīrs, paniņas, tomāti, granātābolu sula,
sarkanvīns, skābas ogas u.c. piedevas. Starp citu, gaļu mīkstina
kivi, tāpēc šašlika marinēšanai droši var izmantot arī šo
svešzemju augli. Ieteikums
marinēšanas laikā neizmantot sāli daudziem var šķist netipisks,
jo sāls ir viena no pirmajām garšvielām, ko klasiski var
ieraudzīt gandrīz visās receptēs, taču sāls uzņem gaļā esošo
ūdeni, padarot šašliku sausāku, tāpēc to labāk pievienot pirms
pašas cepšanas, nevis marinēšanas laikā. Savukārt citas
garšvielas ir neatņemama šašlika sastāvdaļa, no tām būs
atkarīgas gaļas garšas nianses, tāpēc šašlikam var droši
pievienot dažādas sev tīkamākas garšvielas. Noteikti nevajag
aizmirst par sīpoliem, jo tieši tie piešķir gaļai īpašu,
šašlikam raksturīgu aromātu. Lai sīpolu sula labāk izdalītos,
sagrieztos sīpolus pirms pievienošanas marinādei jāsaspaida.
Nelejiet
marinādei klāt eļļu!
Dažās receptēs gaļas marinādei aicināts pievienot eļļu, taču
tam īsti nav jēgas – tieši pretēji, eļļa tikai kavēs
skābuma reakcijas un gaļa marinēsies lēnāk. Ja cepšanai
izvēlēta liesa gaļa, to var nedaudz apslacīt ar eļļu pirms
likšanas uz grila, tad gaļa cepšanas laikā kļūs maigāka, taču
nav nekādas nepieciešamības eļļu gaļai pievienot ātrāk.
Nebaidieties
gaļu marinēt diennakti vai pat ilgāk.
Protams, šis padoms nederēs situācijai, kad pie sulīga šašlika
kārojas tikt iespējami drīz, taču, ja gaļas cepšanu plānojat
savlaicīgi, nebaidieties gaļu marinādē turēt veselu diennakti
vai pat ilgāk – līdz 48h. Marinēšanas laikā tiek pārveidotas
gaļas olbaltumvielas, tāpēc, ilgāk marinējoties, gaļa kļūst
mīkstāka. Ievērojot higiēnas prasības, ilga marinēšana gaļai
nekādā veidā nekaitē. Ja marinējamo gaļu tur vēsumā,
noslēgtā traukā, tad skābā vide pati kavē baktēriju
vairošanos, un nav pamata bažām, ka pārāk ilga marinēšana var
veicināt gaļas bojāšanos!
Šašliku
ēdiet kopā ar dārzeņiem. Grilēta
gaļa ir sātīgs ēdiens, kas gremošanas sistēmai rada nopietnu
slogu, tāpēc šašliks vienmēr jāpapildina ar dārzeņiem –
tie palīdzēs kontrolēt sāta sajūtu un atvieglos gaļas
sagremošanu. Vislabāk izvēlēties jebkurus svaigos dārzeņus,
turklāt, jo krāsaināks būs mūsu dārzeņu šķīvis, jo vairāk
dažādu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu uzņemsim –
šašliku labi papildinās tomāti, gurķi, paprika, burkāni,
ziedkāposti, dažādi salāti u.c. dārzeņi - ēdiet tos, kas
vislabāk garšo!
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"