Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nevar noskaidrot, kur ir pašvaldības zeme

Loreta Jargane

2019. gada 3. jūnijs 09:25

381

Redakcijā vērsās kāds sašutis iedzīvotājs, kurš bija devies uz Alūksnes novada pašvaldības kanceleju un Valsts zemes dienestu, jo vēlējies noskaidrot Alūksnes pašvaldībai piederošos zemes gabalus, taču atbildi neesot saņēmis.
“Biju Alūksnes kancelejā, zemes dienestā, jautāju - vēlos iegādāties pašvaldības zemi, bet nezinu, vai tā IR pašvaldības zeme. Ja nezinu to, tad nevaru pieteikties arī izsolei. Man sniedza atbildi, ka pašvaldība nedrīkst sniegt šādu informāciju, jo to liedz datu aizsardzības likums. Vēlos noskaidrot, kāpēc tā? Kā tad  lai es zinu, kam konkrētā zeme pieder?  Pirms diviem gadiem varēju Valsts zemes dienestā aplūkot gan kartes, gan pašvaldībai piederošās zemes. Vai man jāapbraukā viss novads un katram individuāli jāvaicā, kam varētu piederēt tā vai cita zeme? Protams, zinu, kas apmēram dzīvo šajā apgabalā, bet nezinu, kam konkrēts zemes gabals pieder,” savu problēmsituāciju skaidro redakcijas viesis.

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pāsa skaidro: “Ar Alūksnes novada pašvaldībai piederošiem un tiesiskajā valdījumā esošiem apbūvētiem un neapbūvētiem zemesgabaliem, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai, var iepazīties novada pašvaldības mājas lapā,  sadaļā –”īpašumi”. Šajā sadaļā publicēti divi saraksti: 1. saraksts - apbūvēti zemesgabali, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai un 2. saraksts - neapbūvēti zemesgabali, kuri var tikt nodoti nomai vai atsavināšanai. Minētie saraksti izdrukātā veidā atrodas katrā attiecīgajā pagasta pārvaldē. Saraksti regulāri tiek aktualizēti un papildināti ar jauniem ierakstiem.
Jāatzīmē, ka pašvaldības īpašumā un valdījumā ir vairāki tūkstoši apbūvētu un neapbūvētu zemesgabalu un ievērojama daļa no tiem nepieciešami pašvaldībai tās funkciju realizācijai (piemēram, zemes zem izglītības, kultūras iestādēm, zemes zem pašvaldības autoceļiem, parki, skvēri un cits), un informāciju pašvaldība publisko tikai par zemēm, kas nav nepieciešamas tās autonomo funkciju realizācijai. Kartes ar visiem paš­valdībai piederošajiem īpašumiem nav pašvaldības rīcībā, jo mūsdienās glabāt lielu informācijas apjomu drukātā veidā nav nepieciešams. Cilvēks ar viņu interesējošu informāciju par kādu konkrētu zemes gabalu var iepazīties publiski pieejamā Valsts zemes dienesta interneta vietnē kadastrs.lv vai katrā konkrētajā pagasta pārvaldē.”


Kategorijas