Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Parkā uzdarbojas huligāni

Loreta Jargane

2019. gada 14. jūnijs 10:02

242

Alūksnes novadā liela rūpe tiek turēta par visiem apskates objektiem, taču periodiski jāsaskaras ar nesmukumiem. Alūksnes muižas parkā nesen salauztas, saskrāpētas norādes, aprakstītas laipas un citas vietas. Vai šoreiz tiks noskaidroti vainīgie?

Rada zaudējumus
Alūksnes muzeja direktore Diāna Pelaka atzīst - būtiskākas bojājumi veikti informatīvajiem stendiem parkā, kas ir pie mazajām arhitektūras formām. “Viens stends ir pilnībā nolauzts, pārējie ir saskrāpēti, bet arī tie ir jāmaina. Viena šāda stenda izmaksas ir 1000 eiro. Alūksnes novada pašvaldība Valsts policijai ir iesniegusi iesniegumu - atzīt par cietušajiem un atzīt zaudējumus. Tā kā šie objekti ir apdrošināti, sniegsim arī ziņas apdrošinātājiem. Bija arī apzīmētas laipas un Eola templis, iespējams, ar marķieri vai kādu citu melnu krāsu, bet to pašvaldības aģentūras “Spodra” darbiniekiem izdevās notīrīt pašu spēkiem. Taču tas neattaisno vainīgos no atbildības un veiktajām rīcībām. Pēdējie postījumi konstatēti laika posmā no 1. līdz 3. jūnijam. Ceru, ka šoreiz izdosies atrast vainīgās personas, lai tas kalpotu par mācību arī citiem,” stāsta D. Pelaka.

Periodiskas darbības
D. Pelaka atzīst - katru vasaru tiek konstatēti bojājumi Alūksnes pils muižas parkā, arī pērn vasarā bijis līdzīgi, savukārt pavasarī demolēts vietā, kur atrodas Katrīnas ritenis, izpostot informatīvo  stendu. Tāpat huligānisma pazīmes novērotas Putnu paviljonā. “Ir atsevišķi gadījumi, kad atlauž  restes. Lai arī šis objekts nav paredzēts naudas mešanai, ir ekskursanti un tūristi, kas to uztver kā laimes aku, atstājot tur naudu. Līdz ar to ir persona, kura regulāri tur iet, vēlas tikt pie naudas, atlauž restes vai slēdzeni, radot postījumus. Diemžēl naudas “makšķerētājs” noteikti ir vecāka gada gājuma cilvēks, jau ir aizdomas par iespējamo personu, bet pārējie postījumu veicēji ir jaunieši,” saka D. Pelaka.

Vajag videonovērošanu
Viņa piekrīt - par šādiem gadījumiem ir jāinformē iedzīvotāji, jo tad arī sabiedrība aktīvi iesaistās vainīgo meklēšanā, atvieglojot izmeklēšanas darbu. Taču ir jāmeklē risinājumi, kas novērstu šādas demolēšanas izpausmes. “Tā kā muižas parkā viss nav apgādāts ar elektropadevi, ir problemātiski uzstādīt stacionārās videonovērošanas kameras, tādēļ ir iecere par kamerām ar akumulatoriem, taču tās ir ļoti dārgas. Pašvaldībā meklēsim finansējumu. Mērķis ir tādas uzstādīt, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos,” saka D. Pelaka.
Viņa domā - ja tiek noķerts vainīgais pie rokas, vislabāk viņam būtu strādāt obligātu sabiedrisko  darbu. “Lietderīgi būtu visi sabiedriskie darbi - muzejā, slaukot ielas, pilsētā, lai vainīgie izjūt, ka tas ir darbs, ka viss maksā naudu un grūti nāk. Likums paredz, ka jāsamaksā soda nauda un zaudējumi, bet, protams, sodus maksā vecāki un bērnam atbildība neiestājās. Varbūt kādam bērnam tiek izteikts bargāks rājiens vai mājas arests. Manuprāt, tikai ar sabiedrisko piespiedu darbu demolētājus var pārmācīt,” pauž muzeja direktore.
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste

Zane Vaskāne informē:
31.maijā pulksten 19:00 Alūksnes novadā, Alūksnē, Lielā Ezera ielā personas sabojājušas puķu stādījumus. Policijā uzsākta administratīvā lietvedība un ar iesaistītajām personām tika izvestas pārrunas.
Savukārt 3.jūnijā saņemts zvans par to, ka Alūksnē Pils ielā, Muižas parkā laika posmā no 31.maija nenoskaidrota persona ir nolauzusi informatīvo plāksni un apzīmējusi muižas parkā izvietotos objektus. Policija skaidro notikušā apstākļus un materiālos zaudējumus.

Kategorijas