Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zilganie stari

2009. gada 22. oktobris 14:30

426

Arvien biežāk diennakts tumšajā laikā var sastapt pretimbraucošos auto, kuru lukturu izstarotās zilganās gaismas spīd spilgtāk, nekā ierasts, bet dažkārt tā iebliež pa acīm, ka rada uz ceļa bīstamu situāciju. Kāpēc ksenona lukturi spīd spožāk, un vai katrs pēc savas patikas automašīnai tos var iemontēt?

Kā «Dzīvespriekam» skaidro automeistars Haralds Sauka, tradicionālajās, plaši izmantotajās halogēnajās lampās lieto kvēlspuldzi, savukārt ksenona lukturi darbojas pēc gāzizlādes principa. Ieguvums ir daudz spilgtāka zilganbalta gaisma un ilgāks lukturu mūžs. Taču speciālists arī uzsver, ka šie gaismas elementi ir ievērojami dārgāki nekā halogēnās spuldzes, turklāt lukturiem nepieciešams īpašs vadības bloks.

Visdažādāko veidu ksenona gaismas piedāvā daudzviet – sākot no automašīnu rezerves daļu veikaliem un beidzot ar bezgalīgajiem interneta resursiem, taču auto aprīkošana ar iegādāto mantu nemaz tik vienkārša nav. Proti, lokizlādes jeb ksenona lukturu konstrukcija un uzstādīšana ir stingri reglamentēta. Tas nozīmē, ka garāžā paša spēkiem to nevar izdarīt. Loģiski rodas jautājums: ja reiz tiek izvirzītas tik stingras prasības, kāpēc ksenona gaismas jebkurš var tik brīvi iegādāties? Ceļu satiksmes drošības direkcijas speciāliste Ieva Bērziņa «Dzīvespriekam» atbild, ka, pastāvot neierobežotai iespējai «klejot» pa interneta veikaliem, lokizlādes lukturu iegādi nav neiespējams ierobežot.

Ne viens vien autovadītājs tos arī pats nopērk un mēģina izmantot «garāžas tjūninga» pakalpojumus. Diemžēl, kā liecina prakse, valsts tehniskās apskates prasības tāds veidojums neiztur. Speciālisti novērojuši, ka lielākā daļa no visiem auto, kas aprīkoti ar ksenona gaismām, apskatē dabū tikai «slimības lapu». Lai nebūtu caurkritēju vidū, zilo gaismu kārotājiem vispirms jānoskaidro, vai viņa auto markai maz paredzēta tāda iebūve un ko tieši nepieciešams iegādāties, un tad doties uz darbnīcu, kura garantē visu uzstādīšanas prasību ievērošanu. Gan jābrīdina, ka vairumā gadījumu visi izdevumi kopā var būt lietota transportlīdzekļa vērtībā.

Kategorijas