Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Talko tur, kur paši atpūšas

Līga Vīksna

2019. gada 18. jūnijs 09:10

463

Kolberģa iedzīvotāji, izrādot savu iniciatīvu un ieguldot brīvprātīgu darbu, paveikuši labas lietas – nedēļas nogalē sakopuši peldēšanās vietu Alūksnes ezera krastā. Zeme tur pieder uzņēmumam “Gold­beck grupa”, kā īpašnieki iedzīvotājiem neliedz vietu izmantot atpūtai un arī paši jau daudz paveikuši teritorijas sakopšanā.
Talkas iniciatore bija Inga Sedleniece ar ģimeni, kura arī pati ikdienā izmanto šo peldvietu Kolberģī. Viņa uzsver – atsaucīgi un ieinteresēti bija ļoti daudzi Kolberģa iedzīvotāji, tādēļ pateicība pienākas katram no viņiem.

Talko lieli un mazi
“Arī zemes īpašnieki ir pretimnākoši un ļauj vietējiem iedzīvotājiem šo Alūksnes ezera krasta daļu izmantot, lai peldētos un atpūstos. Gribējās šo vietu, ko paši izmantojam, sakopt – aprunājāmies ar kaimiņiem, ievietojām aicinājumu sociālajos tīklos un rezultātā uz talku ieradās vairāk nekā 50 dažāda vecuma kolberģieši. Prieks!” stāsta I. Sedleniece.
Tika salasīti stikli, metāla izstrādājumi, vadi un niedru stiebri, sadzīves atkritumi. “Tīrījām krasta daļu – gan ūdenī, gan uz sauszemes. Zemes īpašnieki jau līdz šim ieguldījuši lielu darbu teritorijas sakopšanā. Vietā, kur tagad ir pludmales smiltis un var peldēties, vēl nesen bija purvains, brikšņi un krūmi – to visu viņi jau iztīrīja. Savukārt sestdienas talciniekiem sarūpēja gardu cienastu,” saka I. Sedleniece.

Sabiedrība ir līdzatbildīga
Viņa atzīst – lai gan Kolberģis atrodas Alūksnes ezera krastā, tajā ir samērā blīva apbūve un nav ērtas piekļuves ezeram. “Kolberģis patiesībā ir diezgan savrups – esam kā pilsētas guļamvagons. Starp Kolberģa iedzīvotājiem nav lielas kopības sajūtas – ir ģimenes, kaimiņi, kas savstarpēji draudzējas. Tik liela un vienota talka, kā aizvadītās nedēļas nogalē, notika pirmo reizi. Talkā piedalījās arī daudzi bērni un jaunieši – domāju, ka viņi šo teritoriju, ko paši sakopa, nākotnē negribēs piegružot,” saka I. Sedleniece. Viņa novērojusi, ka joprojām iedzīvotāji pludmalē lasa un liek kaudzītēs atkritumus, piemēram, gaidot, kamēr bērni nopeldas. “Prieks, ka sabiedrība ir līdzatbildīga. Mēs paši tur ejam, mums tur patīk, tādēļ arī gādājam par vietas sakoptību,” atzīst kolberģiete.

Kolberģī – lielas ieceres
Uzņēmuma “Goldbeck grupa” pārstāvis Jānis Medmans laikrakstam atzīst – šāda iedzīvotāju iniciatīva ir uzteicama. “Saskaņojot ar Valsts vides dienestu un Alūksnes novada pašvaldību, esam veikuši nopietnus darbus kādreizējā brūža teritorijā. Atklājām, cik bezatbildīgi cilvēki padomju varas gados ir rīkojušies, jo vienā pusē, kur tagad ir pludmale, bija ogļu izdedžu un sadauzītu stiklu izgāztuve. To visu ar tehniku iztīrījām un nodevām utilizēšanai, kas mums izmaksāja 8000 eiro,” viņš stāsta.
Kolberģī uzņēmums vēlas īstenot lielas nākotnes ieceres – ēkā, kur savulaik gribēja iekārtot administratīvo ēku, bet būvniecību tā arī nepabeidza, izveidot viesu namu vācu tūristiem. “Arī viesu nama klienti varēs izmantot mūsu pludmali Alūksnes ezera krastā, tādēļ var teikt, ka to iekārtojam tālredzīgi. Turklāt no tās paveras brīnišķīgi saulrieti Alūksnes ezera krastā. Šī vieta ir pasakaina,” saka J. Medmans.

Rīko arī sacensības
J. Medmans atzīst – īstenojot jebkuru lielu projektu, sabiedrība ir ieguvēja. “Ceram, ka ar laiku izdosies piesaistīt arī Eiropas fondu finansējumu. Vēlamies pludmalē ierīkot arī pārģērbšanās kabīnes un sezonas laikā – labierīcības, kā arī bērnu rotaļu laukumu ar nožogojumu, lai bērniem būtu droši tur atrasties un spēlēties. Tās ir nākotnes ieceres vietējo iedzīvotāju un tūristu ērtību labad,” viņš saka. 
Nodibināta arī biedrība “Goldbekas trase”, kas otro gadu Kolberģī rīko sacensības ziemas motokrosā un skijoringā, sadarbojoties ar Latvijas Motosporta federāciju un Alūksnes novada pašvaldību. J. Medmans uzsver – abus gadus lielu atbalstu trases izveidē sniedza un darbu ieguldīja arī zemnieku saimniecības “Kadiķi M.A.” īpašnieks Mārtiņš Augstkalnietis no Mālupes pagasta.
Līga Vīksna

Kategorijas