Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Norisēm bagāts mācību gads

Ilze Līviņa

2019. gada 25. jūnijs 16:03

188

Tūlīt 2018./2019. mācību gads jau būs vēsture… Lielākā daļa skolēnu jau bauda vasaras brīvlaiku. Kāds to pavada, apmeklējot nometni, kāds strādājot, kāds devies ceļojumā, bet kāds vienkārši atpūšas un uzkrāj spēkus jaunajam darba cēlienam.
Kāds tad bija šis mācību gads? Pateicoties laikrakstam “Alūksnes un Malienas Ziņas”, par būtiskākajiem notikumiem varēja jau lasīt, arī ar “Facebook.com” un skolas mājas lapas starpniecību interesentiem bija iespēja ielūkoties skolas dzīvē, bet šoreiz gribētu vairāk akcentēt to, kas bērniem un jauniešiem mūsu skolā tika piedāvāts ārpus tradicionālajām mācību stundām.

“Skolas somas” projekts
Tāpat kā daudzām izglītības iestādēm Latvijā, arī Alūksnes novada vidusskolas skolēniem bija unikāla iespēja piedalīties “Skolas somas” projektā, kurā tika atmaksātas biļetes uz izstādēm, koncertiem, izrādēm. Atbilstoši vecumam skolēni apmeklēja vairākas izstādes un muzejpedagoģiskās programmas Alūksnes muzejā, Jaunlaicenes muižas muzejā, Alūksnes Bānīša stacijā. Alūksnes Kultūras centrā apmeklēja Ralfa Eilanda un Elzas Rozentāles koncertprogrammu “Brīnišķīgais ceļojums”, Valmieras Drāmas teātra izrādi “Dievs. Daba. Darbs”, koncertizrādes “Māsa Kerija” un “Pūt, vējiņi”.
Karjeras projekta ietvaros skolēni varēja apmeklēt Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu, Valsts robežsardzes koledžu, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju un Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolu, kā arī Rīgā “SKIIL 2019” izstādi ar arodskolu prezentācijām un meistarklasēm. Skolā viesojās lektori, un skolēniem bija iespēja praktiski darboties medicīnas un būvniecības jomā, animācijas studijas “Multenkulten” nodarbībās, NVA karjeras dienu aktivitātēs un informatīvajā seminārā par piedāvātajiem e-pakalpojumiem karjeras izaugsmei un darba meklēšanas prasmju pilnveidei, S. Rušķes nodarbībā, M. Saldābolas uzņēmējdarbības nodarbībā, “Digitālajā nedēļā 2019”, nodarbībā “Kā mēs sargāsim Latviju?”, “Kā šķirojam atkritumus, un kāda nozīme tos šķirot ?”.

Attīsta individuālās
kompetences
Individuālo kompetenču projekta ietvaros skolēniem tika piedāvātas ne tikai daudzveidīgas nodarbības skolā, bet arī izbraukuma nodarbības Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, Suntažu observatorijā, Ķeguma HES, izziņas un eksperimentu centrā “Lielvārdi”, “ZINOO Cēsis”, Dabas muzejā “Vides labirints”.
Savukārt valsts aizsardzības mācības skolēniem šogad bija iespēja apmeklēt Cēsu pili, Turaidas muzejrezervātu, Ziemassvētku kauju muzeju, Riežupes smilšu alas, Ventas rumbu, Kolkasragu, Liepājas koncertzāli “Lielais dzintars”, Liepājas Karostu, Ziemeļu fortus, kā arī Liepājas Karostas teritorijā piedalīties interesantās vēsturiskās spēlēs par Liepājas aizstāvēšanu 1919. gadā un Līgatnes slepenajos padomju armijas bunkuros izspēlēt realitātes spēli “Izlaušanās cauri gadsimtiem”.
Klases devušās arī pārgājienos gan pie vietējiem uzņēmējiem, gan apskatīt skaistākās Alūksnes vietas.
Piedāvājums bijis ļoti daudzveidīgs. Paldies skolotājiem, kuri bija kopā ar skolēniem šajos notikumos, palīdzēja ieraudzīt stundā mācītās lietas praktiskā darbībā!

Lai saulaina vasara!
Vasarā pirmo reizi notika valsts aizsardzības mācības nometne Strautiņos, bet jau vairākus gadus mazāko klašu skolēniem tiek piedāvātas divas interesantas un aizraujošas nometnes  “Lote no Izgudrotāju ciema” un “Rikikī piedzīvojumi”.
Patiess prieks par visiem skolēniem, kuri savu tiešo pienākumu – mācības - ir augstu novērtējuši un tam pievērsušies ar lielu atbildības izjūtu. Par to liecina dalība olimpiādēs, konkursos un saņemtās pateicības par teicamām, labām sekmēm un apzinīgu mācību darbu. Prieks arī par tiem, kuri paralēli mācībām māk lietderīgi sadalīt laiku, iesaistoties interešu izglītības pulciņos, skolēnu pašpārvaldē, sporta, mūzikas, mākslas skolas nodarbībās.
Paldies visiem vecākiem, skolotājiem, kuri motivē bērnus jauniem sasniegumiem, nezināmā apguvei, mērķu sasniegšanai!
Lai saulaina un patīkamiem brīžiem bagāta vasara!

Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa

Kategorijas