Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novada dome spriež par glābēju klātbūtnes nepieciešamību

Aivita Lizdika

2019. gada 3. jūlijs 15:30

527

27. jūnijā, notika kārtējā Alūksnes novada domes sēde. Starp citiem jautājumiem, dome lēma arī par Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “ALJA” 2018. gada publiskā pārskata apstiprināšanu.

 Izskatot šo jautājumu, deputāti vēlējās precizēt atsevišķas pozīcijas. Deputāte Jana Zilkalne jautāja, vai un kad būs iespēja aģentūrai  peldvietā pie “ALJAs” sadarbībā ar Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu nodrošināt glābēju dežūras. “Visi zinām, ka šajā peldvietā vasaras karstajā laikā mēdz uzturēties daudz bērnu un pieaugušo peldētgribētāju. Zinām arī to, ka bērni draiskojas, ir neuzmanīgi uz ūdens, bet nesen jau gandrīz notika nelaimes gadījums. Vai tiešām pašvaldība nevar tur nodrošināt arī profesionāla glābēja klātbūtni?” jautāja J. Zilkalne.
Jautājums jau agrāk aktualizēts
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis apstiprināja, ka šis jautājums aktualizēts jau pirms pieciem, sešiem gadiem. “Tolaik aicinājumu izveidot glābšanas dienestu pašvaldības pludmalē izteica Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes komiteja. Jau tad tika aprēķināts, ka tas pašvaldībai izmaksātu aptuveni 20 tūkstošus eiro, un šādas naudas šim nolūkam pašvaldības budžetā nebija,” atbildot uz jautājumu skaidroja A. Dukulis.
 J. Zilkalnes viedoklim pievienojās arī deputāte Līga Langrate norādot, ka ir tikai normāli, ja pašvaldība savā pludmalē nodrošina profesionālu glābēju klātbūtni. Arī deputāts Laimonis Sīpols norādīja, ka pašvaldībai reizi divās nedēļās par maksu jāveic ūdens paraugu analīzes, lai tur varētu atļaut peldēties, tātad tā ir reģistrēta peldvieta un glābējiem tur jābūt noteikti.
 “Jā, patiesi, veiktās analīzes rāda, ka minētā vieta atbilst peldvietas statusam, tātad peldēties drīkst. Tomēr arī pašiem cilvēkiem jābūt uzmanīgiem uz ūdens, bet mazie bērni bez vecāku klātbūtnes vispār nedrīkst peldēties,” norādīja domes priekšsēdētājs.
 “Tomēr, ja pašvaldība vēlas piedāvāt labu pārvaldību, peldvietā, uz kuru aicinām cilvēkus, jāno­drošina glābšanas dienesta pakalpojumi. Tas nepieciešams ne tikai glābšanai, bet arī peldvietas pārraudzībai,” savas domas vēl izteica J. Zilkalne.

Problēma budžeta līdzekļos
Arī deputāts Verners Kalējs bija vienisprātis ar J. Zilkalnes viedokli un bija neizpratnē par to, ja problēma ir tikai pašvaldības budžeta līdzekļos. “Cik gadā izmaksā pašvaldības aģentūras “ALJA” ēkas uzturēšana, ja mēs nevaram atļauties tik, cik izmaksā nodrošināt glābšanas dienestu? Vai tiešām mūsu bērnu drošība ir tik mazsvarīga, ka to nevaram atļauties? Zinu divus gadījumus, kad mazi bērni ir slīkuši...” norādīja V. Kalējs.
 Deputāte Maruta Kauliņa piebilda, ka viņasprāt te problēmas nav. Jāvienojas ar Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kura pienākumos tātad arī ir glābšana. Viņi šo darbu varētu veikt darba laikā profesionāli, domā M. Kauliņa. 
 A. Dukulis klātesošajiem apsolīja, ka pie šī jautājuma dome noteikti atgriezīsies laikā, kad  tiks lemts par nākamā gada budžeta līdzekļiem un pozīcijām, un rasts risinājums pašvaldības peldvietā vasaras sezonā nodarbināt glābējus.


Kategorijas