Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Konkursam "Sakoptākais mežs" iesniegti 16 pieteikumi

Leta

2019. gada 3. jūlijs 15:33

106

Noslēdzoties konkursa "Sakoptākais mežs" pieteikšanās posmam, organizatori saņēmuši 16 pieteikumus par sakoptiem meža īpašumiem visā Latvijā no kopumā 13 Latvijas novadiem, aģentūru LETA informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrībā (LMĪB) organizētā konkursa Projektu vadītāja. LMĪB secinājusi, ka lielākais pieteikumu skaits saņemts no Vidzemes un Kurzemes meža īpašniekiem. Kopumā pieteikumi saņemti no Ozolnieku, Viļakas, Aizputes, Limbažu, Rēzeknes, Madonas, Baldones, Kuldīgas, Tukuma, Vecumnieku, Vecpiebalgas, Smiltenes un Alūksnes novadiem.

"Mums ir ļoti daudz informācijas par to, kā mežs būtu jākopj. Taču, manuprāt, tieši citu saimnieku piemēri ir ļoti labs veids, kā parādīt gan mežu īpašniekiem, gan sabiedrībai to, cik dažāda var būt apsaimniekošana. Tāpēc, skatoties uz saņemtajiem pieteikumiem, ir prieks redzēt to, ka Latvijā ir mežu īpašnieki, kas savos īpašumos pievērš lielu uzmanību ilgtspējīgai apsaimniekošanai un ir gatavi savā pieredzē dalīties ar citiem," norāda LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Līdz 15.jūlijam norisināsies konkursa pieteikumu atlases pirmā kārta, kurā žūrijas locekļi izvērtēs pieteikumos norādīto informāciju un izvirzīs dalībniekus otrajai kārtai.

Konkursantus plānots vērtēt, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā.

Konkursa balvu fondā šogad ir motorinstruments jaunaudžu kopšanai un divas dāvanu kartes meža stādāmā vai dekoratīvā materiāla ieguvei, kas tiks sadalītas starp trīs visaugstāk novērtētāko meža īpašumu saimniekiem. Tāpat trīs augstāk novērtētie īpašnieki tiks nominēti meža nozares gada balvai "Zelta čiekurs" nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu".

Konkursu rīko LMĪB, kas ir dibināta 2005. gadā un pārstāv meža īpašnieku intereses nacionālā un starptautiskā līmenī. Par biedrības biedru var kļūt jebkurš meža īpašnieks neatkarīgi no īpašuma lieluma un uzņēmējdarbības formas.

Kategorijas