Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izbūvē kāpnes Drusku pilskalna dabas takā

Līga Vīksna

2019. gada 8. jūlijs 18:03

305

Veclaicenes pagastā noslēgumam tuvojas būvniecības darbi, lai Drusku pilskalna dabas takā ierīkotu koka kāpnes, gādājot par pieejamības nodrošināšanu.

Būvē divos posmos
Veclaicenes, Jaunlaicenes un Ziemera pagasta pārvaldes teritorijas attīstības speciāliste Aiga Mūrniece norāda – Drusku pilskalna dabas taka atrodas aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” un tajā ir vairākas ļoti stāvas nogāzes.
“Projekta mērķis ir izveidot kvalitatīvu infrastruktūru, mazinot antropogēno slodzi un tūrisma, erozijas un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām Drusku pilskalna takā. Līdz šim takas iziešana tās stāvākajās nogāzēs prasīja daudz spēka. Mitrā laikā stāvās nogāzes bija īpaši grūti pievarēt, jo slīdēja kājas. Tagad šīs nogāzes būs vieglāk pārvarēt, kā arī lēnām un mierīgi baudīt ainavu uz skaisto ezeru. Izbūvējot kāpnes, tiks arī ierobežota apmeklētāju haotiskā kustība pilskalna takā. Kāpnes izbūvējam divos takas posmos, to kopgarums ir 206,5 metri. Pirmais kāpņu posms atrodas takas sākumā, Dzērves kalna stāvajā nogāzē 62 metru garumā, bet otrs – Drusku pilskalnā 144,5 metru garumā,” stāsta A. Mūrniece.

Piesaista fonda finansējumu
Veclaicenes pagasta pārvalde pērn piedalījās Latvijas vides aizsardzības fonda projektu konkursā programmā “Dabas un bioloģiskās daudzveidības aizsardzība un saglabāšana” aktivitātē “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju dabas aizsardzības plānu ieviešana”. Tas paredzēja līdzekļu piesaisti kāpņu izbūvei. Projektu atbalstīja un Latvijas vides aizsardzības fonds piešķīra finansējumu tā īstenošanai. Fonda finansējums ir 80 procenti no kopējām izmaksām, bet Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums – 20 procenti.
“Kāpņu izbūve ir jau gandrīz pabeigta – tās jānodod  ekspluatācijā un tad  varēs sākt izmantot. Arī pašlaik Drusku pilskalna dabas taka ir pieejama apmeklētājiem, bet kāpnes gan vēl nevar izmantot. Veclaicenes pagasta attīstības virziens ir tūrisms, tādēļ nemitīgi jādomā, kā tos piesaistīt. Arī Drusku pilskalna takas pilnveidošanai ir jau nākamās ieceres. Pašlaik izjūtam lielu interesi par Veclaicenes jaunajām dabas mājām,” saka A. Mūrniece.

Kategorijas