Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē aizvadīti lielākie orientēšanās svētki Baltijā

Didzis Bauers

2019. gada 10. jūlijs 08:59

126

Noslēdzies viens no lielākajiem orientēšanās pasākumiem Baltijā - trīsdienu sacensības “Kāpa 2019”, kas, svinot savus 33 pastāvēšanas gadus, ļoti vērienīgi notika Alūksnes pusē - galvenā norises vieta un telšu pilsētiņa bija lauku tūrisma un atpūtas centra “Jaunsētas” teritorijā, kur notika arī visas oficiālās ceremonijas. “Kāpas” trīsdienas  šogad pulcēja teju 2000 dalībnieku no 14 valstīm. No Alūksnes un Apes orientēšanās kluba startēja gandrīz 40 dalībnieki. Sacensības mūsu pusē notiek jau ceturto reizi – 1989., 1997., 2010. un 2019. gadā. 

Orientēšanās klubs “Alūksne/Ape” tiek arī pie medaļām

Sacensības sākās piektdien pie Raipala ezera Kornetos, kur 2013. un 2017. gadā tika noskaidroti Latvijas čempioni garajā distancē. No Alūksnes un Apes novada orientieristiem veiksmīgs starts jaunajai paaudzei. M14L grupā 2. vietā Uvis Sproģis, 5. vietā Kristers Lārmanis. M16L grupā 2. vietā Austris Kalniņš. Vīru elites grupā M21E 3. vietā novadnieks un pasaules čempions Edgars Bertuks.  M35S grupā 5. vietā Jānis Umurs. W16 grupā 4. vietā Jūlija Katrīna Celenberga. W21E grupā 3. vietā Annika Rihma. W40S grupā 5. vietā Alla Jaunzema. W210** grupā 1. vietā Linda Veļķere.

Sestdien otrās dienas sacensības norisinājās Alsviķu pagasta Silaktīs. M16L grupā stabili turpināja startēt Austris Kalniņš - 2. vieta. Vīru elites grupā M21E 3. vietā novadnieks Edgars Bertuks. Savu rezutātu izdevās uzlabot Jānim Umuram, kuram 3. vieta M35S grupā. 4. vieta Lindai Veļķerei W210** grupā. Pārējie alūksnieši startēja savu spēku robežās, dažiem pat izdevās kārtīgs kāpums izcīnītajās vietās, salīdzinot ar pirmo dienu. Vakarā notika sprinta sacensības Alūksnes ielās. Medaļās “ieskrēja” M18 grupā Austris Kalniņš – 2. vieta. W12 grupā Marta Kalniņa – 3. vietā. M14 grupā 2. vietā Uvis Sproģis, bet 3. vietā Kristers Lārmanis. W45 grupā
3. vietā Sanita Sproģe.

Svētdien smagākais pārbaudījums, kaut arī trase gludāka, bija sacensība, kas  noritēja Mārkalnes pagastā, purvainā apvidū pie Meistara ezera, kur vairākkārt ir noticis gan Malienas kauss, gan arī Latvijas čempionāts maratona distancē. No Alūksnes/Apes orientēšanās kluba veiksmīgs starts atkal Austrim Kalniņam, kurš savā grupā izcīnīja 3. vietu. M35S grupā  4. vietā Jānis Umurs. 3. vietā M210** grupā Ģirts Udrass. W21E grupā 2. vietā Annika Rihma. W45L grupā 4. vietā Sanita Vilciņa. W210**  grupā 1. vietā Linda Veļķere.
Kopvērtējumā, ja skaita kopā visu triju dienu rezultātus, labāko pieciniekā no mūsu orientēšanās kluba bija: M14L grupā Uvis Sproģis 4. vietā, M16L grupā Austris Kalniņš 2. vietā. M21E grupā Edgaram Bertukam kopvērtējumā izdevās noturēt 3. vietu, kaut arī pēdējais starts bija veiksmīgs. M35S grupā 3. vietā Jānis  Umurs, W21E grupā 4. vietā Annika Rihma.

Uzņēmējiem “jāpiestrādā”

“Šāda veida sacensības izpilda vienu no pašvaldības  uzdevumiem - sekmēt uzņēmējdarbību. Tūrisms daudzu Eiropas valstu budžetos ienes ap 30 procentiem. Ja es būtu deputāts, man noteikti būtu uzstādījums to darīt vēl lielākā apmērā, ko mēs Kultūras un sporta nodaļā darām. Mēs ieklausāmies deputātos, gatavojot plānus šajā aktīvajā sektorā piesaistīt cilvēkus ar dažādiem pasākumiem, vedinot viņus uz šejieni. Bet redzot rindas veikalos un pie ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, diemžēl sanāk, ka mūsu uzņēmēji ir mazliet negatavi tik lieliem pasākumiem, vai viņi ir pārāk “mazi”. Varbūt mēs esam aizsteigušies viņiem priekšā par daudziem gadiem, radot pienācīgu un sakārtotu vidi šādu pasākumu organizēšanai. Šīs orientēšanās sacensības vērtēju kā ārkārtīgi nozīmīgas. Šādi pasākumi mūsu novadam gadā ienes pusmiljonu eiro. Arī no mūsu “lielveikaliem” esam mazliet atrauti, nav neviens no viņu vadības bijis šeit, pie mums, un interesējies par pasākumu plāniem, lai būtu gatavi cilvēku pieplūdumam,” domā Alūksnes novada pašvaldības sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.

Mūsējie apmierināti ar rezultātiem
Runājot par pasākuma sportisko pusi, viņš orientēšanās kluba “Alūksne/Ape” startu vērtē kā ļoti labu, kaut arī katram ir savs mērķis un katram sava zelta medaļa. Kādam tā ir, iekļūstot labāko desmitniekā, citam - pabeidzot visas distances. Piedalijās cilvēks, kurš otro reizi bija mežā, bet priecājās, ka atradis sešus kontrolpunktus. V. Velķeris uzsver, ka katram medaļa ir savādāka un tā nav mērāma caur rezultāta prizmu. Protams, tas ir Edgars un jaunieši, kuriem ir vēlme tikt izlasē, bet dažiem der arī pavērt vaļā savu sporta dienasgrāmatu un paskatīties, kāds treniņu apjoms veikts, gatavojoties šīm sacensībām. Redzētas priecīgās vīru un sievu sejas, kuri  pieveikuši distances, un tas ir pats galvenais. Jā, trīs dienas bija grūts pārbaudījums, bet lielākā daļa bijusi ļoti apmierināta. “Jāsaka paldies visiem vietējiem, jo “Kāpu” jau mēs paši vien sarīkojām un tiek izmantotas visas mūsu iestrādes. Kaut arī par sacensībām zinājām gadu iepriekš, bet tāpat ir ieguldīts milzīgs darbs, lai sakārtotu visu loģistiku un distanču vietas ar zemju īpašniekiem. Prieks par saimnieci, kura gribēja nobildēties savā siena pļavā, uz kuras bija 2000 sportistu ar mašīnām, jo viņas mūžā diez vai vēl tā būs. Paldies, ka neviens neatteica palīdzēt organizatoriskajos darbos - gan no kluba, gan citi. Daudziem šīs sacensības nav tikai sportiskais rezultāts, vairāk tā ir satikšanās un kopā būšanas prieks. Tas ir veselīgs dzīvesveids, aktīva atpūta un pārmaiņas ikdienā. Kuldīdznieki peldējās un teica: “Jūs, alūksnieši, neapzināties, kur dzīvojat, pie jums ir tik skaists ezers un daba,” stāsta V. Veļķeris.
Sacensības organizēja orientēšanās klubs “Kāpa” sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību, orientēšanās klubu “Alūksne/Ape” un Latvijas Orientēšanās federāciju.

Kategorijas