Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Stūra namiņš

Pēc Alūksnes ezera salu apskates turpinām pastaigu pa Alūksnes ielām. 20. gadsimta trīsdesmito gadu Alūksnes pilsētas fotogrāfijās uz Dārza un Helēnas ielas stūra redzams neliels divstāvu nams ar uzrakstu “Konditoreja”.

“Šīs ēkas precīzs celtniecības gads muzeja pētniecības materiālos nav pieejams, taču celtniecība varētu būt datējama ar 20. gadsimta trīsdesmitajiem gadiem, jo ēka iezīmēta 1937. gada pilsētas kartē,” iepazīstina Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova.
Savukārt 1924. gada kartē redzams, ka uz šī gruntsgabala sākotnēji atradās tikai blakus esošā māja - Dārza ielā 10, kas tolaik bija zināma kā Jakobī kundzes (Jakobij - Hofman Alvīnes) īpašums.1940. gada namīpašnieku saraksts apliecina, ka īpašums Dārza ielā 10 a arī piederējis Jakobij - Hofman Alvīnei. Šo informāciju papildina muzeja izrakstu kartotēkā pieejamās Martas Ozolas atmiņas: “Hofman madāmai bijusi kafejnīca lielajā mājā (Dārza 10), bet mazajā ēkā cepts un gatavots.”

Padomju periodikā var lasīt, ka “Dārza ielā 10 a pieteikumus uz izsludinātajām vakancēm pieņēma Alūksnes rajona apvienoto māju un siltumtīklu direkcija”. Vidējās paaudzes alūksnieši arī atminas, ka ēka, iespējams, tās īpatnējo formu dēļ saukta par Pentagonu.
Otrās brīvvalsts laikā vecās ēkas vietā uzcelta jauna un šeit atvērts veikals un kafejnīca. Pēdējos gados ēka ir privātīpašums un vēl meklē savu vietu pilsētas dzīvē.

Kategorijas