Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izmanto iespēju bez maksas studēt Alūksnē

Aivita Lizdika

2019. gada 13. jūlijs 10:13

1772

Pagājušajā nedēļā Latvijas Universitātes (LU) Alūksnes filiālē paralēli citām piedāvātajām studiju programmām bija iespēja reģistrēties studijām arī māszinību un ārsta palīga programmā. Ņemot vērā vispārējo medicīnas darbinieku trūkumu valstī, universitātes Rīgas Medicīnas koledža rīkoja izbraukumu uz Alūksnes filiāli, lai potenciālos studentus reģistrētu klātienē.

Tepat Alūksnē
LU Rīgas Medicīnas koledža ir valsts akreditēta izglītības iestāde, kur var iegūt ne tikai vidējo izglītību, bet arī pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Tagad arī alūksniešiem un tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem ir ekskluzīva iespēja medicīnas māsas un ārsta palīga izglītību šajā izglītības iestādē bez maksas iegūt šeit pat, Alūksnē, netērējot līdzekļus ceļam un dzīvošanai Rīgā.
Programmu mērķis ir nodrošināt māsu un ārsta palīga profesiju apgūšanu, iegūstot pirmā līmeņa augstāko izglītību. Studiju programmas ir akreditētas, un pēc veiksmīgas to pabeigšanas studentam izsniegs LU Rīgas Medicīnas koledžas diplomu. Studiju programmā sagatavo profesionālas, mūsdienu darba tirgus prasībām atbilstošas medicīnas māsas un ārsta palīgus, nodrošina zinātnisku pamatu profesionālajai darbībai, veicina studējošo personības attīstību, ievērojot profesionālās ētikas prasības.

Vēlas papildināt zināšanas
“Esam gana elastīgi, visa dzīve “negriežas” tikai Rīgā, tādēļ šodien esam Alūksnē. Alūksniešiem šī  ir laba iespēja apgūt minēto medicīnas darbinieku profesiju, pie tam par valsts budžeta līdzekļiem. Studiju priekšmetus pasniegs sertificēti ārsti, savas jomas speciālisti. Studējot māsas un ārsta palīga studiju programmās, studentiem būs iespēja tepat, Alūksnes slimnīcā, nodrošināt prakses vietu,” laikrakstam, strādājot pagājušajā nedēļā Alūksnē, pastāstīja LU Rīgas Medicīnas koledžas direktora vietniece izglītības darbā Sarmīte Villere.
Studijām varēja pieteikties ar un bez priekšzināšanām medicīnā. Pārsvarā dokumentus studijām iesniedza cilvēki bez priekšzināšanām medicīnā, kuri ieguvuši vidējo izglītību, taču studēt izvēlējušies arī speciālisti, kuri jau strādā medicīnā un vēlas savas zināšanas papildināt. Piemēram, kvalifikāciju izlēmusi paaugstināt Alūksnes slimnīcas medicīnas māsa Irēna Mārtinsone – Asilgarajeva. “Vēlos savas zināšanas medicīnā papildināt. Kā izvērtīsies mans darbs turpmāk, pēc izglītības iegūšanas, tad jau redzēs,” saka I. Mārtinsone – Asilgarajeva, kura izvēlējusies apgūt ārsta palīga profesiju.

Nepieciešamas medmāsas
“Pievērsties mediķa profesijai mani pamudināja tas, ka valstī pašlaik trūkst medicīnas darbinieku. Uzskatu, ka šis ir ļoti labs piedāvājums – apgūt medmāsas profesiju augstākajā līmenī šeit pat, Alūksnē, pie tam, par budžeta līdzekļiem. Pašlaik Alūksnes slimnīcā strādāju par medmāsas palīdzi, tādēļ ir interese un izpratne par šo darbu. Patīk ne tikai medicīna, bet arī darbs ar cilvēkiem,” saka medmāsas palīdze Alūksnes slimnīcas operāciju zālē Sigita Špacs.
 “Slimnīca Alūksnē strādā, tādēļ tur nepieciešamas medicīnas māsas. Tāpat paaudžu maiņa notiek neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, kur, apgūstot ārsta profesiju, turpmāk varēs strādāt arī mūsu absolventi,” saka S. Villere piebilstot, ka studiju programmas “Māszinības” absolventiem ir iespēja strādāt ne tikai Alūksnes slimnīcā, bet arī citās ārstniecības iestādēs.

Gandarīta par lielo interesi
LU Alūksnes filiāles direktore Anita Pētersone atzīst - gan medicīnas darbinieki, gan sociālās jomas profesionāļi darba tirgū šobrīd ir ļoti pieprasīti, tādēļ augstskola aktīvi strādā, lai nodrošinātu studiju piedāvājumu. Dokumentus studijām iesniedz ne tikai potenciālie medicīnas darbinieki, Alūksnes filiālē iespējams īstenot arī sociālās aprūpes speciālista profesijas iegūšanu, un arī to cilvēki labprāt izmanto. “Esmu ļoti priecīga un gandarīta, ka augstskolas Alūksnes filiālē ir tik liels pieprasījums pēc jaunajām studiju programmām. Apgūstot minētās profesijas, mūsu novadam tas būs ļoti liels ieguvums, jo medicīnas aprūpes un sociālajā jomā darba mazāk nepaliek,” saka A. Pētersone.

Kategorijas