Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alsviķos apmācīs jaunos arodos

Dace Plaude

2019. gada 15. jūlijs 09:02

694

46 absolventi no 20 Latvijas novadiem šogad Alsviķu struktūrvienības izlaidumā saņēma Smiltenes tehnikuma izglītības dokumentu, kuru izsniedza tehnikuma direktors Andris Miezītis un Alsviķu teritoriālā struktūrvienības vadītāja pienākumu izpildītāja Velga Vimba.

“Pastiepjas” uz Alūksnes pusi
Struktūrvienību absolvēja šuvēju, teksta redaktora operatoru, galdnieku, būvstrādnieku grupu audzēkņi un aprūpētāji “Jauniešu garantijas” profesionālās izglītības programmā. Vērtējot Alsviķu struktūrvienības darbu, A. Miezītis saka: “Tehnikums jūtas stabili un  priecājamies, ka varam “pastiepties” uz Alūksnes pusi jau kopš 2015. gada. Viegli nav, jo Alsviķos ir cita specifika, bet šeit nodarbojas ar ļoti vajadzīgām lietām. Te es redzu dabiskumu audzēkņu acīs, viņi netēlo, ir patiesi un laimīgi, ka var būt noderīgi sabiedrībai, ka te var izglītoties. Tehnikums uz Alsviķu struktūrvienību raugās ar zināmu bijību, jo, ņemot vērā audzēkņu kontingentu, ir jāiegulda milzīgs darbs, vajadzīga liela pacietība un pedagoģiskā iejūtība, jo ar šiem cilvēkiem strādāt ir daudz sarežģītāk,” saka A. Miezītis.

Būs audzēkņi, būs finansējums
Viņš akcentē, ka Smiltenes tehnikumā novērtē Alsviķu struktūrvienībā paveikto. “Nevaram palīdzēt tik daudz izglītības procesā, bet sakārtot saimnieciskās lietas, lai audzēkņiem būtu ērtāk un viņi šeit justos labi. Alsviķu struktūrvienībai ir iegādāti trīs pacēlāji, tādēļ audzēkņi, kuri pārvietojas ratiņkrēslos, var nokļūt tur, kur viņiem nepieciešams. Izglītības jautājumus un problēmas risina viņi paši,” saka A. Miezītis.
Vaicāts par Alsviķu struktūrvienības nākotni, direktors norāda – tā pastāvēs, ja katru gadu uzņems 50 līdz 60 audzēkņus. “Ja būs audzēkņi, tad būs arī finansējums un iespēja uzturēt struktūrvienību. Problēmas ir bijušas vienmēr - tās ir jārisina,” teic A. Miezītis. 

Apmācīs arī dārzkopjus
A. Miezītis pauž pārliecību, ka Alsviķu struktūrvienībai, kur strādā 60 darbinieki,  jāpastāv, jo tas ir arī pienesums Alūksnes novada ekonomikai. A. Miezītis un V. Vimba ar cerībām raugās nākotnē, jo projektā ir jaunas profesijas, kuras varēs apgūt Alsviķos. Jaunajā mācību gadā tiks uzņemti dārzkopji trīsgadīgajā grupā, jo tā ir pieprasīta profesija. Trīsgadīgajā grupā varēs iegūt arī šuvēja kvalifikāciju, divgadīgajā – koksnes materiālu apstrādātāja un virtuves darbinieka, korekcijas grupā – būvstrādnieka kvalifikāciju, bet “Jauniešu garantijas” programmā – būvizstrādājumu galdnieka. A. Miezītis uzsver, ka programmu realizēšanai nepieciešama laba materiālā bāze, un tāda ir galdniekiem, šuvējiem, virtuves darbiniekiem. Nekur citur valstī nevar apgūt apavu labotāja profesiju, bet Alsviķos var. Nākotnē plānota arī lietvežu grupas izveide.

Būs jauna vadītāja
V. Vimba ir gandarīta, ka saņemtas labas atsauksmes no Alsviķu struktūrvienības audzēkņu prakses vietām – šūšanas uzņēmuma SIA “Artex Latvija” un SIA “Partner Baltika”. Viņa uzsver, ka turpmāk jāveido plašāka sadarbība ar Alūksnes un Apes novada uzņēmējiem, noskaidrojot profesijas, kurās vajadzīgi darbinieki.
Jāpiebilst, ka nākamo mācību gadu Alsviķu teritoriālās struktūrvienības kolektīvs sāks kopā ar jaunu tās vadītāju – Astrīdu Bēteri.

Kategorijas