Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lauku saimnieki vēl cer uz labu siena laiku

Aivita Lizdika

2019. gada 19. jūlijs 07:18

274

Ir vasaras vidus – jūlijs, taču šogad tas Latvijā iestājies ar neparastu aukstumu, vēju un ievērojamiem nokrišņiem, kas sev līdzi nes vietām arī krusu. Pārlieku lielus nokrišņus jūlija sākumā pieredzējusi Rīga. Kāda mūsu lasītāja Liepājā stāsta, ka Kurzemes pusē pieturas sausums, bet tepat kaimiņos - Gulbenē un Balvos – vietumis plosījies virpuļviesulis, aizraujot sev līdzi kokus un pat māju jumtus.

Kaitīgāks sausums, ne lietavas
Kalncempju pagasta piemājas saimniecībās “Melderpuļķi”  un “Jaunžagatas” saimnieko Ilgonis Puriņš un Anta Spilva. Ģimenē abiem ir katram sava bioloģiskā saimniecība, kur audzē kazas. Anta atzīst, ka virpuļviesulis, kas nesen plosījies kaimiņos – Gulbenes pusē, viņu saimniecību nav skāris.
“Mēs savos laukos audzējam daudzgadīgos zālājus, kas nepieciešami, lai pabarotu kazu ganāmpulku vasarā. Tepat pļaujam arī sienu ziemai. Saimniecības lauki pārsvarā atrodas kalnā, tādēļ lielāku ļaunumu zālājam nodarīja tieši sausums, jo tad zāle vietumis izdega. Kazām ēšanai gan pietika, jo kaza vienmēr atradīs barību arī krūmos un grāvmalē, bet sienu pļaut vēl nevarējām,” stāsta A. Spilva. Tagad, pēc lietavām, zāle labi saaugusi un saimniecībā sagādāts arī pirmais siens. “Īsti puse no ziemai nepieciešamā siena krājumiem gan vēl nav sapļauta, tomēr ceru, ka līdz rudenim būs iespēja to izdarīt. Mums saimniecībā ir visa šim darbam nepieciešamā tehnika, tādēļ neuzskatu, ka tā būs problēma. Ik gadu daļu siena arī pārdodam, un arī pašlaik bija iespēja to piedāvāt citiem. Skābbarību un skābsienu gan negatavojam – ar tiem savas kazas nebarojam,” stāsta saimniece.

Nolauž kļavu un apgāž saimnieci

Virpuļviesulis, ko pieredzējām jūlija sākumā, vietumis sev līdzi nesa krusu arī Gaujienas pusē, Apes novadā. Lai painteresētos, kā šajos nelabvēlīgajos laika apstākļos klājies bioloģiskajā saimniecībā “Lazdiņas”, uzrunāju tās saimnieci Maiju Granti. “Jā, dzirdēju, ka pagasta centrā bijusi krusa. Pie manis šeit, Gaujas tērču tuvumā, bija vien tāds riktīgs vēja pūtiens, kas man pagalmā nolauza kļavu un nogāza arī mani pašu. Tobrīd stāvēju nelielā piekalnītē, slīpumā, un vējš bija tik stiprs, ka nogāza arī mani gar zemi,” smejoties stāsta “Lazdiņu” saimniece. Tagad vējš pierimis, bet turpinās lietavas, un Maijas kundze paredz - ja tās nerimsies, pļavas drīz būs zem ūdens. “Kādreiz savā bioloģiskajā saimniecībā teju 20 gadus audzēju cigoriņus un pārdevu Tukuma kafijas rūpnīcai. Tagad no tā nekā vairs nav – kam to mazumiņu vajag, visur lielās saimniecības priekšgalā! Ja nevar kārtīgi atvēzēties, tad – nekā! Tagad, kad vīrs viņsaulē, esmu palikusi viena, bērni projām savos darbos, gadu arī man daudz, tādēļ savām vajadzībām turu vien gotiņu, lai būtu kur iet, par ko rūpēties,” stāsta M. Grante.

Atkal prognozē lietu un negaisu

Jaunākās meteoroloģiskās laika prognozes vēsta, ka nedēļas nogale varētu paiet bez nokrišņiem visā Latvijā, taču, tā kā pie mums būs ieplūdušas ne tikai sausākas, bet arī vēsākas gaisa masas, arī turpmāk naktīs kļūs vēl jūtami vēsāks, temperatūrai noslīdot pat līdz + 8 grādiem. Daudzviet Vidzemē un Latgalē piektdienas un sestdienas agrā rītā gaiss atdzisīs līdz pat + 4,+ 7 grādiem, bet dienās gaisa temperatūra sasniegs vien + 15 līdz + 20 grādus. Lai gan nākamās nedēļas sākumā atkal biežāk tiek prognozēts lietus un pērkona negaiss, vasara vēl nav beigusies, tādēļ cerēsim, ka tie nenesīs līdzi postījumus, un drīz vien atkal varēsim baudīt saules siltumu, vākt ražu, kas nu jau palēnām ienākas, un priecāties par ziedošajiem dārziem.

Kategorijas