Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Septembrī gaisa temperatūra Latvijā bijusi divus grādus augstāka par normu

LETA

2009. gada 18. oktobris 12:52

311

Šā gada septembris Latvijā kopumā ir bijis silts, un vidējā gaisa temperatūra bijusi plus 13,6 grādi pēc Celsija skalas, kas ir divus grādus augstāka par normu, kas ir aptuveni 11,6 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Līdz ar to šā gada septembris ir devītais siltākais rudens pirmais mēnesis Latvijā pēdējos 86 gados.

Ilggadīgie novērojumi rāda, ka vissiltākais septembris Latvijā ir bijis 1934.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija 3,6 grādus virs normas. Desmit vissiltāko septembru vidū trešais ir bijis 2006.gads, savukārt visaukstākais septembris ir bijis 1993.gadā, kad septembrī vidējā gaisa temperatūra bija 3,4 grādus zem normas.

2008.gadā septembra vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija par 0,6 grādiem zem normas.

Aizvadītais mēnesi Latvijā ir bijis pietiekami mitrs, un nokrišņu daudzums bijis visai tuvu normai. Septembrī nokrišņu daudzumu norma ir aptuveni 70 milimetri.

Kopumā Latvijā ar nokrišņiem visbagātākais septembris ir bijis 1950.gadā, kad nokrišņu daudzums bija 189% no normas, tikai par 1% no tā atpaliek 1978.gada septembris. Savukārt vismazāk nokrišņu - tikai 13% no normas - rudens pirmajā mēnesī ir bijis 1949.gadā. 2008.gada septembris ar mēneša nokrišņu daudzumu 43% no normas ir ceturtais sausākais.

Septembrī mazāk lija Latvijas centrālajā daļā, bet vairāk - austrumu rajonos. Krass izņēmums bija pats Latvijas dienvidaustrumu stūris jeb Piedruja. 16.septembra pēcpusdienā un naktī uz 17.septembri Piedrujā deviņu stundu laikā nolija 104,5 milimetru nokrišņu, kas ir vairāk nekā pusotra mēneša nokrišņu norma. Pateicoties šīm lietusgāzēm, mēneša nokrišņu daudzums šai vietā pārsniedza normu vairāk nekā 2,5 reizes.

Septembrī 24 stundu laikā tik liels nokrišņu daudzums, kā aizvadītajā mēnesī bija vērojams Piedrujā, ir reģistrēts pirmoreiz.

Tik liels nokrišņu daudzums 24 stundās Latvijā nolīst reti. Gandrīz 120 gadu ilgajā nokrišņu mērīšanas vēsturē ir reģistrēti tikai nedaudz vairāk kā 10 gadījumi ar nokrišņu daudzumu 100 un vairāk milimetru 24 stundās un īsākā laika intervālā. Pārsvarā tie ir bijuši ar nokrišņiem visbagātākajos mēnešos - jūlijā un augustā. Vislielākais Latvijā diennakts nokrišņu daudzums - 160 milimetri - reģistrēts 1973.gada 9.jūlijā Ventspilī.

Gaisa temperatūrai pazeminoties, septembra pēdējās dienās nokrišņi tika novēroti arī sniega un ledus graudu veidā. Pēc aculiecinieku informācijas 30.septembra rītā Vangažos ir arī snidzis. Sniegs septembra beigās Latvijā ir reta parādība, tomēr tā ir reģistrēta arī līdz šim. Visagrāk sniegs ir uzsnidzis 1973.gada 23.septembrī Rēzeknē, un tā biezums bijis trīs centimetri. 1966.gada 28.septembra rītā piecus centimetrus biezs sniegs uzsnidzis Alūksnē, bet 1986.gada 26.septembrī sniega un ledus graudi un īslaicīga snigšana tika novērota arī Rīgā.

Šā gada septembrī vējš pūta pārsvarā no dienvidrietumiem un rietumiem, kas atbilst ilggadīgajam vēja virzienu biežuma sadalījumam rudens pirmajā mēnesī.

Kategorijas