Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dāvana Martām vārda svētkos

Līga Vīksna

2019. gada 26. jūlijs 11:20

139

Trešo vasaru 27. jūlijā – dienā, kad Martas svin vārdadienu – Alūksnē notiek īpašs brauciens pa gleznaino un ainaviski skaisto Alūksnes ezeru. Tas ir Martu vārdadienu brauciens, kurā doties aicina plosta “Kaija” komanda sadarbībā ar Alūksnes kafejnīcas “Pie Martas” saimnieci Sanitu Fjodorovu.
Šovasar uz tradicionālo Martu vārdadienas braucienu ar plostu “Kaija” Alūksnes ezerā aicina sestdien, 27. jūlijā pulksten 20.00.

Daudz skaistu iemeslu
Šo ieceri īstenojot, ir sakritusi plosta “Kaija” saimnieka Jāņa Kļanska un “Pie Martas” saimnieces S. Fjodorovas labā griba. “Tam, kādēļ esam radījuši šādu jauku tradīciju, ir vairāki iemesli. Mēs vienmēr lepojamies ar Alūksni – savu dzimto, skaisto pilsētu, kā arī ar to, ka Marta Skavronska – Krievijas ķeizariene Katrīna I – tomēr pieder Marienburgai un caur Ziemeļu kara notikumiem nonāca Pētera I galmā. Otrkārt, Alūksnē jau teju 20 gadus ir kafejnīca “Pie Martas”, kas arī 27. jūlijā svin vārdadienu. Treškārt, Martu vārdadienas brauciens ar plostu “Kaija” jau ir tradīcija, ko vēlamies godāt un cieņā celt. Tā ir mūsu mazā artava, caur ko vēlamies popularizēt, ka Marta Skavronska nāk no Alūksnes, ka Alūksnē ir kafejnīca “Pie Martas” un ka mēs šeit dzīvojam,” stāsta plosta “Kaija” gide Ilona Riekstiņa un S. Fjodorova.
Šovasar notiks trešais Alūksnes novada Martu vārdadienas brauciens, bet jāuzsver, ka uz plosta “Kaija” šogad savu vārdadienu svinēja arī Ināras, kuras Alūksnē bija pulcējušās no visas Latvijas. Starp viņām bija arī Ināri, jo šis vārds sastopams arī vīriešu dzimtē.

Bezmaksas brauciens
Braucēju skaits uz plosta ir 25 cilvēki, tādēļ I. Riekstiņa aicina iepriekš pieteikties līdz piektdienai, 26. jūlijam. Jāuzsver – tas ir bezmaksas brauciens un īpaša dāvana svētkos no plosta un kafejnīcas komandas.
“Aicinām doties braucienā ikvienu Martu, kura to vēlas – no pavisam mazām Martiņām vēl autiņos un ratiņos līdz Martām ābeļziedu baltumā..! Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka plosts šajā īpašajā braucienā katru gadu pulcē ap 20 Martas. Mazajām Martiņām, kuru solīši vēl ir nedroši, līdzi var nākt mamma vai tētis, brālis vai māsa. Brauciena dalībniekiem vienīgais lūgums ir iepriekš pieteikties pa tālruni 29416253 (Ilona). Mēs labprāt uzņemtu visu ģimeni mazajām Martām, bet tas būs atkarīgs no tā, cik cilvēki braucienam būs pieteikušies,” saka I. Riekstiņa.

Kā ekskursijas brauciens
Uzkāpšana uz plosta – Alūksnes Pilssalā, plosta “Kaija” stāvvietā (noejot no lielā tilta, jāgriežas uzreiz pa labi un jāiet līdz plosta “Kaija” informatīvajai zīmei – red.). Ekskursijas brauciena laikā Martu vārdadienā uz plosta būs cienāšanās, gida stāstījums par Alūksni un fotografēšanās pie Cepurītes salas, bet par muzikālu noskaņu akordeona skaņās gādās Reinis Riekstiņš. 


Kategorijas