Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazs kukainītis uz koka sēž

Loreta Jargane

2019. gada 26. jūlijs 11:21

250

“Alūksnes un Malienas Ziņu” redakcijā vērsās kāda lasītāja ar jautājumu par kukaiņiem, kas parādījušies uz kokiem Alūksnes parkā. “Pastaigājoties pa Alūksni, pamanīju neierastu skatu uz koku stumbriem, tādēļ vēlējos noskaidrot, kas tie par kaitēkļiem, kas apsēduši parka kokus Vējakalna ielā,” vaicā lasītāja.

Akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” vides plānošanas speciālists, vecākais vides eksperts Mārtiņš Kalniņš skaidro: “Tās ir sarkanblaktis (latīn. Pyrrhocoris apterus). Cilvēkam vai kultūraugiem tās nav bīstamas un kaitējumu nenodara. Barojas galvenokārt ar liepu sēklām, bet var sūkt arī sulu. Latvijā sastopama bieži, gandrīz katrā lauku parkā, kā arī citos apstādījumos, kur ir koki (parasti pie liepām). Arī kokiem kaitējumu nenodara.

Mēģināt blaktis izdzīvot no kādas vietas nav nozīmes, jo tad ir jāiznīcina vai jāsaindē to (un arī mūsu) dzīves vide – jānozāģē koki, jānoasfaltē. Es ieteiktu vienkārši izbaudīt šo dabas krāsu un formu! Angliski šo sugu dēvē par ugunsblakti, bet krieviski: par blakti – kareivi, iespējams, tās ir kādas asociācijas ar karavīru pulkiem.”


Kategorijas