Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kad gadiem pāri skatos...

2009. gada 18. oktobris 09:06

1595

Rit darba diena, līdzīga tām daudzajām, kuras virknējas viena aiz otras. Bet pēkšņi pa radio ieskanas pazīstama melodija, kura atsauc atmiņā kādu bērnības brīdi skolas disenītē, kādu zaļumballi jaunībā, kādu noskaņām bagātu tikšanos ar tuvu mākslinieku koncertā...Tas ir jūtu kopums, kurš ielaužas ikdienišķajā dzīves ritmā, padara to krāsaināku, emocionāli rosinošāku.

Tā pirms 30 gadiem grupa Alūksnes jauniešu, veidojot savas mūzikas kolekcijas, nolēma dalīties ar sakrāto krāsaino pasaules mūzikas noskaņu kopumu. Radās „Vīzija”, kur Dainis Gerhards, Juris Kupčs, Visvaldis Vārnis un es mēģinājām apvienot mūzikas un gaismas krāsaino daudzveidību. Tika sagatavota programma, kura apmierināja gan nopietnu pieņemšanas komisiju, gan atraisīja jauniešus diskotēku izklaides pasākumos. Interesanti atcerēties, kā tauta dejoja uz Karvas kino zāles slīpās grīdas, mēroja vairākus kilometrus pa aizputinātajiem ceļiem uz Liepnas, Malienas, Annas u.c. ciematu klubiem.
    
Šajā laikā pasaules populārā mūzika izplatījās arī studentu un skolu jaunatnes vidū. Iniciatīvas bagāti puiši mainījās ar skaņu ierakstiem, virknēja skaņdarbus jautrās izklaidējošās programmās. Kā pirmos diskotēku organizētājus Alūksnes 1.vidusskolā varam minēt G.Skrīveru, Ž.Kausu, I.Driķi, A.Vējiņu-Ruciņu, V.Apsi, V.Mikudu, A.Ceriņu.

Diskotēku kustība vērsās plašumā. Spēcīgs atzars „Vīzijai” izveidojās pie „Alūksnes dzīvokļu saimniecības” vēlāk Annas ciema tautas namā Juris Kupčs, Valdis Apse, Andris Celms viesojās ar savu programmu ne tikai rajonā, bet arī citos Ziemeļvidzemes kultūras namos. Kā vienu no pirmajiem neatlaidīgākajiem jāmin Gunāru Ivanovu, kurš bija iecienīts kā dīdžejs ne tikai savā Kolberģa kultūras namā, bet arī Alūksnes pilsētā un tās apkārtnē.

Redzot, ka diskotēkām ir augsts potenciāls jaunatnes brīvā laika aizpildē, Kultūras ministrija rīkoja diskotēku vadītājiem kvalifikācijas celšanas kursus, organizēja rajona, zonas un republikas diskotēku skates - festivālus.

1982. gadā notika pirmā republikas diskotēku skate. Rajonu mērogā šeit startēja 213 diskotēkas, republikas zonām izvirzīja 53 diskotēkas, bet tiesības piedalīties finālā izcīnīja 19 diskotēkas, tajā skaitā arī Alūksnes kultūras nama diskotēka „Vīzija”.

Aktīvās darbības 15 gadu laikā „Vīzijā” tika sagatavotas vairākas tematiskās programmas Alūksnes pilsētai, O. Vācieša, P.Vīlipa daiļradei, tika noorganizētas vairākas diskotēkas – koncerti ar novadnieka N.Brauna piedalīšanos. Kā rajona diskotēku virsvadītājs rīkoju diskotēku svētkus skolu un pilsētas jaunatnei. Disko klubs „Vīzija” piedalījās Republikas radošās jaunatnes nometnē Gaujienā, tikām izvirzīti uz otrās republikas diskotēku skates finālu Jelgavā. Lielu ieguldījumu programmu mākslinieciskajā sagatavošanā deva G.Lielmanes deju grupa, A.Grīvnieks ar saviem krāsu diapozitīviem, „Vīzijas” neaizvietojamais tehniķis I.Zvejnieks ar oriģinālajiem gaismas risinājumiem. Neaizmirstami ir arī organizētie pasākumi VEF saliņā, kuros pieaicinātas tika mūzikas grupas no pilsētas un rajona, viesu DJ no Cēsu radio.

Šajā laikā rajonā veidojās spēcīgs diskotēku kolektīvu zarojums. Jāmin Alsviķu diskotēka (M.Rava), Jaunlaicenes tautas nama diskotēka (A.Bebris), Malienas ciema diskotēka (G.Riņķis), Trapenes kultūras nama diskotēka (A.Bērziņš), Jaunannas ciema diskotēka (A.Bukovskis). Pilsētā spēcīgas DJ – personības bija V.Apse, N.Ķauķis, G.Podnieks. Ar BJC dibināšanu tajā tika izveidots DJ pulciņš. Sporta angārā organizējām pasākumus ar pašmāju deju grupu piedalīšanos, ciemos ar savu rēvijas programmu atbrauca arī draugi no Kuldīgas „Ventas dzirkstis”. Savu roku miksēšanā ievingrināja jaunie DJ M.Birznieks, S.Orlovs, I.Apšusals, D.Bauers, G.Gorskis, J.Baltiņš. Tajā laikā pilsētas kultūras namā spēlēja jauna diskotēka „Īssavienojums” ar DJ Riču. Programmas tehnisko noformējumu veidoja A.Jargāns, kuram bāzes vieta bija VEF filiāle vienā remontbrigādē ar I.Zvejnieku.

Deviņdesmito gadu sākumā savu mūzikas kolekciju klausītāju vērtējumam piedāvāja arī J.Marinovs - DJ Lisa Polana. Kopā ar DJ Miglu (I.Apšusalu) savu diskotēku viņi nosauca - „Techno 2”. Kā pamatvieta spēlēšanai bija Māriņkalna tautas nams, šeit par tehnisko nodrošinājumu rūpējās M.Liepiņš. Vēlāk kopā ar kolēģi I.Kaminski un ierakstu kompāniju „Gailītis G” viņi noorganizēja „Johny superdejas”, strādāja kā iesildošie DJ daudzām Latvijas supergrupām – „100Debija”, „Pamatinstinkts”, „Jumprava”, u.c.

1999. gadā J.Marinovs ir viens no pirmā Alūksnes mūzikas kluba – „Impērija” līdzdibinātājiem un rezident DJ. 2003. gadā viņš izveidoja DJ apvienību „Marinoff DJ team”, kā arī nodrošina dažādu žanru pasākumus ar skaņas, gaismas skatuves iekārtām, sadarbojoties ar skatuves aparatūras tehniķi I.Staldi.


Savas skatuves gaitas arī I.Stalde sāka deviņdesmito gadu sākumā, komplektējot savu skaņas un gaismas aparatūru, apgūstot elektronikas noslēpumus kopā ar „Vīzijas” tehniķi I.Zvejnieku. Izvērsās pat draudzīga sacensība par interesantākajiem tehniskajiem risinājumiem pasākumu gaismas, skaņas noformēšanā. Tagad I.Staldem ir savs aparatūras komplekts, un viņš ir viens no atsaucīgākajiem tehniķiem jaunu ideju realizēšanā.

Kā oriģināls diskotēku programmu veidotājs un tehniķis, kas izmanto vinil plates jāpiemin DJ Carrothead (K.Krastiņš), kurš piedāvā interesantu mūzikas kolekciju saviem klausītājiem šādā ierakstu formātā.

Intersanta vēsture ir arī E.Glika AVĢ radio mezglam. Sešdesmito gadu beigās to izveidoja skolotājs J.Bērziņš kopā ar elektronikas pulciņa dalībniekiem, kuru vidū kādu brīdi biju arī es. Jauniešus vienmēr interesējusi iespēja veidot savu dzīves telpu, tās noskaņu. Deviņdesmito gadu vidū izdevās izveidot interesantu skolas radio dīdžeju – žurnālistu grupu. Tajā aktīvākie dalībnieki bija I.Vīksna, E.Soka, L.Zvejniece un A.Drozdovs no kā radās „K-IELA”, tās raidījumos, kurus ierakstījām improvizētā studijā Alūksnes VEF filiālē un atskaņoja skolas radio, tika atspoguļotas aktualitātes skolas dzīvē, reklamēti mūzikas jaunumi, apsveikti draugi jubilejās. Interesanti, ka pirms pieciem gadiem, sākot strādāt ģimnāzijā es sastapos ar nemazāku interesi jauniešus sabiedriskās dzīves organizēšanā nu jau ar skolotāju I.Vīksnu. Kopīgiem spēkiem tika sagādāts jauns tehniskais nodrošinājums ģimnāzijas radio mezglam. Ar iniciatīvu I.Vīksna uzņēmās arī vadītāja lomu diskotēku 30 gadu kustības projektā.


Skolu jaunatnes vide ir ļoti pateicīga dažādu ideju realizēšanai. Tā piecu gadu laikā ar ģimnāzijas zēniem esam izremontējuši un sakārtojuši skolas radio mezglus, stacionāri nokomplektējuši nelielu gaismas, skaņas aparatūru aktu zālē pasākumu organizēšanai. Pēdējo divu gadu atsaucīgākie puiši ir N.Krasts, M.Brekte, D.Augulis, A.Zvejnieks, R.Zvaners, kuri bez speciāla aicinājuma, daloties ar savu mūzikas krājumu aizpilda visus garos mācību starpbrīžus. Kopējās sarunās arī radās doma uzrakstīt projektu, kurš palīdzētu mūsu muzikālās darbības paplašināšanai, aicinātu vecos un jaunos DJ kopējam salidojumam, lidojumam jaunā laikā, jaunā kvalitātē.

Gaidām 23. un 24.oktobrī pulksten 21.00 mūsu pilsētas tautas namā visus diskotēku mūzikas cienītājus ar tādu pašu atsaucību, kāda bija tālajos astoņdesmitajos. Jau iepriekš paldies Alūksnes pilsētas domei, E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijai un Alūksnes tautas namam par atbalstu.

Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam sakārtot savu kultūrvidi. Mūzika mūs vieno.

Kategorijas