Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kur paēst Alūksnē, atbraucot uz pilsētas svētkiem?

Sigita Roķe

2019. gada 2. augusts 12:50

3715

Ātri un lēti


„Gustiņš”
Bistro tipa omulīga ēstuvīte Alūksnes centrā. Garšīgi tradicionāli ēdnieni par visnotaļ saprātīgu cenu. Ļoti plaša izvēle - sākot no visa veida karbonādēm un šnicelēm, turpinot ar lasi un liellopa gaļu sinepju mērcē un beidzot ar sautējumiem, pupiņām, zupiņām un salātiem. Deserti kā no bērnības – krēmi ar ķīseli, „debesmannā” un pat biezpiena klimpas ar ķīseli. Var paēst, sākot no 2-3 eiro uz augšu, cik nu gribas pieēsties.

„Altiņš”
Līdzīga koncepcija. Var siltumtraukos aplūkot un izvēlēties sagatavotos ēdienus – neiztrūkstošās karbonādes, kotletes un vistu stilbiņus. Telpas plašas, var paēst kuplākā bariņā. Var paceļot laikā un gremdēties 90-to nostalģijā, vērojot plašās zāles iekārtojumu. Cenas līdzīgas kā „Gustiņā”.

„Cepurīte”
Bistro iekārtojies „Maximai” pie sāna. Ēdienkarte tradicionālā – viss, ko var sagatavot no cūkas un vistas gaļas. Tāpat zupas, salāti, sautējumi. Gaļas ēdāji, ja paveicas, var tikt pie tikko no krāns izņemtām ribiņām. Paēst var ātri, sātīgi par saprātīgu cenu.

„Zebra”
Picērija blakus tirgus laukumam, kur var tikt pie garšīgām picām. Picu piedāvājums ļoti daudzveidīgs, arī izmēri visādu ēdāju vēderu ietilpībai. Nosaukumi ir neparasti, tāpēc visdrošāk pavaicāt, kas slēpjas zem nosaukuma, piemēram, „Ballīte pie zebras”. Ir arī visai dīvainas picas – iespējams, reizi mūžā ir vērts pamēģināt picu ar ceptiem pelmeņiem.

Ar pasēdēšanu un ne tik lēti

„Pajumte”
Restorāniņs pašā pilsētas centrā. Laba ēdienkarte un restorānam saprātīgas cenas. Ir izstrādāta īpaša Alūksnes ēdienkarte, kur gan īpašas receptes, gan vietējie produkti. Piemēram, vietējās audzētavas  store, pašu cepta maizīte ar garsīgu smēriņu. Alūksnieši iesaka nogaršot Tempļa kalna karstos salātus, cepto saldējumu, tortiljas ar spinātiem un  sieru, picas un burgerus. 

„Benevilla”
Nesen atvērtas viesnīcas restorāns. Romantiska, neliela vietiņa, kur var gan ieiet padzert kafiju un baudīt izcilas kūkas – siera, ogu ar saldējumu, Pavlovu. Resorāna meistari ar savu piedāvājumu nesarktu arī galvaspilsētā – vietējo ūdeņu zandarts ar elegantām piedevām, Burgundijas liellops, grilējumi. Viss ļoti garšīgs. Var paēst un pasēdēt bez steigas, pašķirstīt uz palodzes saliktās grāmatas. 

„Katrīnkrogs”
Krodziņs pašā ezera malā ar āra terasi, iekārtojies starp tūristiem piedāvātām atpūtas mājiņām. Tradicionāla daudzu līdzīgu krietnu krodziņu ēdienkarte,  kur ēdienu apraksti vien rosina ēstgribu. Bet ir savs kolorīts - var tikt gan pie Alūksnes ezera foreles un ceptām salakām „simts salu mērcē”,  „profitroļiem” malēniešu gaumē.  Cenas atbilstošas krodziņiem reģionālajās pilsētās. 

„Pie Martas”
Krodziņš blakus Pilssalas tiltam, galvenajam tūristu un pilsētas viesu maršrutam. Vasarā var ērti iekārtoties āra terasē ezermalā un baudīt gan tradicionālus, gan ēdienus, ko latvieši aizguvuši no citiem. Kas laicīgi ceļas, var doties bagātīgās, angļu brokastīm ļoti tuvā rīta maltītē.

„Sala”
Jaunatvērta vietiņa lieliskā vietā – Pilssalā ezera krastā, būvē, kur arhitekti ir īpaši piestrādājuši un godalgoti. Te var pasēdēt draudzīgā bariņā un, teiksim, pie vīna glāzes vai  Aperol  izvēlēties uzkodas uz rotējošā dēlīša. Ja laiks paliek siltāks, pagaršot pikanto gaspačo, bet varbūt fritētas pankūkas vai elegantus laša salātus.


"Jolanta

Mazliet tālāk no centra, bet garšīgi var paēst arī viesnīcas “Jolanta” kafejnīcā. Te ir ne tikai ikdienas, bet arī katrai dienai savs piedāvājums. Jaunākajai paaudzei īpaši cieņā gardie burgerīši. Vasarā jums šeit noteikti jāpagaršo baltā aukstā zupa un kraukšķīgās siera nūjiņas. Ir arī mazsālīti gurķīši! Un ļoti izdevīga kafija.


Bahnhofs Hotel

Viesnīca “Bahnhofs Hotel” ir pie Bāniša stacijas, un tikai Alūksnes pilsētas svētku laikā te atvērts trīs dienu “pop-up” restorāns ar pieteikšanos. Var baudīt pusdienas eleganti mājīgā gaisotnē.

Kategorijas