Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gulbenes novadā dežurēs mediķu brigāde, lai kritiskās situācijās ātrāk nokļūtu pie pacientiem

Turpmāk no 3.augusta Sinolē, Gulbenes novada Lejasciema pagastā, dežurēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigāde. Brigādes izvietošana Sinolē ļauj uzlabot kopējo brigāžu teritoriālo pārklājumu, lai NMPD mediķi tuvā un tālā apkaimē ātrāk spētu reaģēt uz dzīvībai kritiskām situācijām. Brigāde strādās noteiktā laikā, kad iedzīvotājiem tā ir nepieciešama visvairāk, no plkst. 8 līdz 22, kad uz ārkārtas tālruni ‘113’ tiek saņemti visvairāk zvani un izpildīti tiek 80% no visiem izsaukumiem.

NMPD šajā apkaimē jau sen vēlējies izvietot brigādes dežūrposteni, jo tas Lejasciema un tam apkārt esošo pagastu iedzīvotājiem ļautu dzīvībai bīstamās situācijās mediķus sagaidīt ātrāk. Nu tas ir kļuvis iespējams, jo saskaņā ar pagājušā gada nogalē apstiprinātajiem Ministru kabineta noteikumiem*, dienests var veidot jauna tipa brigādes, kurās uz izsaukumiem dodas viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs. Brigāde darbojas pēc pirmā reaģētāja principa – izsaukuma vietā ierodas pirmā, jo atrodas vistuvāk, un nepieciešamības gadījumā īpaši kritiskās situācijās šai brigādei operatīvi steidzas palīgā cita brigāde no tuvākajiem punktiem.

Jauna tipa brigāžu veidošana, kas notiek arī citos reģionos, ļauj dienestam ļoti sarežģītā situācijā, kad trūkst darbinieku, saglabāt nemainīgi augstu dienesta reaģētspēju uz dzīvībai kritiskiem izsaukumiem. Tā ir iespēja ne vien saglabāt brigāžu esošo teritoriālo pārklājumu, bet arī veidot papildus izvietojuma punktus. Tādējādi, pietuvinot palīdzību iedzīvotajiem, dzīvībai kritiskās situācijās brigādes ātrāk var ierasties pie pacientiem. Jo īpaši svarīgi tas ir reģionos, kur brigādēm uz notikuma vietu jāmēro lieli attālumi vai arī kur nav atbilstošas ceļu infrastruktūras.

Iedzīvotājiem jāatceras - mediķu brigādes ne vienmēr atrodas uz vietas savā punktā, jo steidz no viena izsaukuma uz otru. Tāpat nepieciešamības gadījumā, ja to prasa operatīvā situācija, brigāde var tikt pārdislocēta uz citu vietu. Tāpēc, lai saņemtu neatliekamo palīdzību, vienmēr jāzvana uz ārkārtas tālruni ‘113’, nevis jādodas uz brigādes punktu.

Tāpat atgādinām, ka NMPD brigāžu punktā nesniedz medicīniskas konsultācijas vai palīdzību vienkāršākās veselības situācijās – šādos gadījumos arī turpmāk jāvēršas pie ģimenes ārsta vai tuvākajā ārstniecības iestādē. Ja cilvēks guvis nelielu traumu, ir pēkšņi saslimis (paaugstināta temperatūra, iesnas, kakla sāpes u.c.) vai saasinājusies hroniska slimība, darba dienas jāsazinās ar savu ģimenes ārsta praksi vai jāvēršas vietējā feldšerpunktā. Savukārt ārpus ģimenes ārsta darba laika palīdzību sniedz dežūrārsti un mediķi steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Ja nepieciešams mediķa padoms, tad pēc ģimenes ārsta darba laika beigām vakaros (plkst. 17-8.00) un brīvdienās (visu diennakti) vienmēr var zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

NMPD uzsver, ka dienesta uzdevums ir sniegt palīdzību situācijās, kad cilvēka veselība un dzīvība ir apdraudēta un izšķirošas ir minūtes. NMPD mediķu brigāde jāizsauc, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks, u.c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, ir vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad ir padraudēta dzīvība un palīdzību nepieciešams sniegt nekavējoties un neatliekami.

Kategorijas