Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kampaņā “Plogging: Esi varonis” Alūksnē stundas laikā savāc 2 tonnas atkritumu

Loreta Jargane

2019. gada 8. augusts 08:25

545

3.augustā Alūksnes pilsētas svētku kulminācijā norisinājās SIA “Pilsētvides serviss” kampaņa “Plogging: Esi varonis”. Pasākumā, kurā piedalījās ap 60 Alūksnes novada iedzīvotāju, stundas laikā tika savāktas vairāk kā 2 tonnas atkritumu.Informē "Pilsētvides serviss" pārstāve Olga Ribkina.

Plogginga skrējiens, sākās pie Alūksnes Jaunās pils un bija 4 km garš, kas ļāva aptvert un sakopt plašu teritoriju. Paralēli Plogging skrējienam pirmo reizi notika arī atkritumu vākšana no ūdens virsmas. Pieci Plogging dalībnieki ar SUP dēļiem, devās Alūksnes ezerā un nepilnas stundas laikā savāca divus 75 litru maisus ar dažādiem atkritumiem, tostarp, plastmasa pudelēm, makšķernieku lietām, maisiņiem un citiem pārtikas iepakojumiem.

Vēlamies izteikt īpašu pateicību dalībniekiem no “Marienburgas Vilki” sporta komandas par viņu entuziasmu un atsaucību, kas rezultējās veiksmīgā un organiskā sadarbībā, organizējot Plogging skrējienu.

Olimpiete Ilona Marhele un garo distanču skrējējs Dins Vecāns arī pavadīja Akūsniešus skrējiena laikā.

Skrējiena laikā savāktajā atkritumu kaudzē tikai liktas stikla un plastmasas pudeles, kā arī tādi bīstamie atkritumi, kā makšķerēšanas auklas un āķi, sarūsējuši metāllūžņi.

“Atziņas pēc lielā Plogging skrējiena ir divējādas. No vienas puses ir patiess prieks un lepnums, ka pasākumā piedalījās tik liels skaits dalībnieku. Tas liecina, ka cilvēki nav vienaldzīgi pret vides piesārņojuma problēmām un ka viņiem rūp tīrība savā dzimtajā novadā. Tāpat priecājamies, ka dalībnieku vidū bija arī bērni, kuriem cieņpilna attieksme pret apkārtējo vidi un dabu tiek mācīta jau no bērna kājas. Tikai tā mēs varam sagatavot nākamās paaudzes, kas turpinās nest un sargāt šīs vērtības. Tomēr jāsecina, ka atkritumu apjoms, ko 60 cilvēki stundas laikā savāca 4 km garajā trasē, ir iespaidīgs, un liela daļa sabiedrības joprojām ir bezatbildīga un netālredzīga. Daba mums sniedz ļoti daudz iespēju. Mēs esam daļa no tās. Tādēļ ikvienam no mums ir jāuzņemas atbildība par savas un savu līdzcilvēku rīcības ietekmi uz vidi,” pauž SIA “Pilsētvides serviss” valdes loceklis Jurģis Ugors.

Ploggings ir zviedru izcelsmes videi draudzīgs fitnesa virziens, kas apvieno lēno treniņa skriešanu, vai jebkāda cita veida pārvietošanos,  ar atkritumu vākšanu. Šobrīd Plogginga kustībai pievienojušās jau vairāk kā 40 valstis, tostarp arī Latvija, kur par šīs kustības vēstnesi ir kļuvis uzņēmums “Pilsētvides serviss”.  Jāatzīst, ka Alūksnes Plogging posms, kurā piedalījās 60 dalībnieki, ir līdz bim visplašākais Latvijā un arī ievērības cienīgs arī citu valste vidū. Pilsētvides serviss mājas lapā (www.pilsetvide.lv) ir izveidota speciāli ploggingam veltīta sadaļa “Par Plogging”, kurā cilvēki var atrast detalizētāku informāciju par šo kustību, kā arī sekot līdzi un pieteikties plogginga skrējieniem.

Kategorijas