Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kāpēc ne vienmēr ir izgaismoti objekti?

Līga Vīksna

2019. gada 10. augusts 08:11

440

Redakcijā esam saņēmuši lasītāja jautājumu par objektu izgais-mošanu Alūksnes pilsētā un to, kādēļ ne vienmēr viss ir izgaismots un kādēļ Mauzolejā nav skatāma interaktīvā ekspozīcija.

“Jūlijā Alūksnē notikuši lieli un skaisti pasākumi, kurus apmeklēja tūkstošiem cilvēku. Žēl, ka visu šo mēnesi nedeg Tempļakalna ielas apgaismojums gar ezeru, līdz Līkajam bērzam, un ciemiņi to nevarēja apskatīt vakara pastaigās. Žēl. Tērējam lielas naudas summas apgaismojuma ierīkošanai un tie pēc tam grimst tumsā!

Savukārt Alūksnes muižas parkā nevar apskatīt mauzolejā esošo interaktīvo ekspozīciju, ko ierunājis aktieris Uldis Dumpis. Kāpēc tā? Mauzoleju pēc rekonstrukcijas atklāja pērn oktobrī – kādēļ jau nedarbojas? Vai Alūksnē tiešām nevarētu būt kāda atbildīgā amatpersona, kura šiem gaismas objektiem un citiem jauninājumiem sekotu līdzi? Piemēram, arī pašvaldības policija dienas tumšajā laikā varētu ”uzmest aci” un nodod informāciju atbildīgajiem dienestiem. Ja mēs aicinām tūristus uz Alūksni, tad sēta jāsakopj! Šādas neizdarības ar objektu apgaismojumu atkārtojas katru gadu un regulāri. Piemēram, 27. jūlija vakarā/naktī nedega apgaismojums arī Pilssalas lielajam tiltam,” stāsta lasītājs.

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidro, ka ielu apgaismojuma apsaimniekošana Alūksnē ir nodota SIA “VEC”, kam ir regulāri jāapseko apgaismes laternu darbība, taču iepriekš nav novērotas apgaismojuma problēmas Tempļakalna ielā.
“Apgaismojuma uzturētājam dots uzdevums pārbaudīt ielu un arī tilta apgaismojuma darbību un secināts, ka visas lampas darbojas. Arī apgaismes kontroles sistēmā redzams, ka pēdējā mēneša laikā naktīs apgaismojums Tempļakalna ielā ir darbojies. Laternas ieslēdzas automātiski, uz sensora pamata, iestājoties tumsai.
Savukārt Mauzoleja interaktīvajā ekspozīcijā patiešām ir bijuši darbības traucējumi, kas pašlaik ir novērsti, tādēļ ļoti atvainojamies, ja kādam ir gadījies būt pie Mauzoleja brīdī, kad ekspozīcija nav darbojusies. Šie darbības pārrāvumi ir atkarīgi no elektronikas. Atgādinām gan arī, ka projekcija nav aplūkojama visu diennakti - tās darbības laiks ir no pulksten 10.00 līdz 22.00.

Rosinām saprast, ka gan ielu apgaismojuma, gan arī interaktīvās ekspozīcijas, tiltu un objektu izgaismojumu darbību nodrošina tehniskas sistēmas, un jebkurai tehnikai mēdz gadīties problēmas, kas var radīt kādu procesu darbības pārrāvumu.
Liels paldies iedzīvotājiem, kuri pamana kādas problēmas pilsētvidē. Šādas un līdzīgas nebūšanas novērst varētu daudz ātrāk, ja cilvēki iesaistītos un palīdzētu kopā ar pašvaldību rūpēties par kārtību pilsētvidē, par pamanīto uzreiz ziņojot pašvaldībai. Ja pamanāt traucējumus ielu apgaismojuma, objektu izgaismojuma darbībā, aicinām ziņot pašvaldības aģentūrai “Spodra” uz e-pastu: spodra@aluksne.lv vai arī Alūksnes novada pašvaldībai uz e-pastu: dome@aluksne.lv. Var izmantot iespēju sazināties ar Alūksnes novadu arī tā sociālo tīklu kontos,” stāsta E. Aploka.

Kategorijas