Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Daļa gaujieniešu no Apes novada vēlas pievienoties Valkai

Loreta Jargane

2019. gada 10. augusts 10:22

187

Apes novada dome 22. jūlijā saņēma vēstuli no Gaujienas pagasta iedzīvotājiem, kas adresēta Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministram Jurim Pūcem, Apes novada domei un Valkas novada domei. Tajā pausta vēlme pievienoties Valkas novadam.

Iesniedz 90 parakstus
Apes novada Gaujienas pagasta daļa iedzīvotāju lūdz izskatīt un ņemt vērā Gaujienas pagasta iedzīvotāju un iestādēs strādājošo personu vēlmi paredzētās teritoriālās reformas realizēšanas gadījumā pievienoties Valkas novadam.
Iesniegumā norādīts: “Lūdzam respektēt faktu, ka Gaujienas pagasts vēsturiski jau ir ietilpis Valkas apriņķī, tāpat lūdzam ņemt vērā skolu tīkla izvietojumu. No Gaujienas līdz Valkai 40 km attālumā nav nevienas izglītības iestādes, Valkas novadā nav nevienas internātskolas (Gaujienā tāda pastāv). Būtisks arī ir fakts, ka Gaujienas pagastā ir valsts nozīmes kultūras piemineklis - Gaujienas muižas ansamblis, Valkas novadam ir tikai viens kultūras piemineklis - Ērģemes pilsdrupas. Pašreizējais teritoriālais sadalījums - apdzīvotā vieta Zvārtava un Zvārtavas pils - atrodas Apes novada  Gaujienas pagastā, bet Zvārtavas pagasts atrodas Valkas novadā, kas jau daudzus gadus rada neizpratni tūristiem un uzņēmējiem.
Uzskatām par svarīgu faktu, ka Eiropas fondi tiek piesaistīti ne tikai Valkas pilsētai, bet arī Valkas novada pagastiem. Pievienojam 90 iedzīvotāju viedokli uz 6 lapām, kuri atļāvušies izteikt savu viedokli un vēlmi pievienoties Valkas novadam.”

Nav izpratnes par reformu
Apes novada domes jūlija sēdē pēc šī ziņojuma saņemšanas un izskatīšanas Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts pauda savu viedokli. “Es domāju, ka nav īsti saprasts, kāpēc teritoriālā reforma tiek veidota. Tā noteikti nebūs tāpēc, lai sakārtotu kultūrvēsturisko ansambli. Vēsturiski mēs esam bijuši gan vācu, gan zviedru varā. Tāpat tie, kuri Apē vāca parakstus un ir bijuši izpildkomiteju priekšsēdētāji, ir aizmirsuši tos laikus, kad bija Alūksnes rajons, cik līdzekļu tika Alūksnei un cik - Apei. Ja reiz vēsturiski viss tiek piesaukts, tad vajadzētu  vēsturiski dziļāk papētīt, kādi darbi tika veikti Alūksnes rajona laikā Alūksnes pilsētā un kādi – Apē,” sacīja J. Liberts.

Skola sagaidīs teritoriālo reformu?
“Vai tiešām gaujienieši naivi tic Venta Armanda Kraukļa solījumiem par skolu esamību? Pašreizējie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka internātskolām finansējuma, izņemot skolas ar speciālajiem bērniem, ar nākamā gada septembri vairs nebūs. Mēs zinām, kāds ir Apes novada domes budžets, un pēc pašreizējām prognozēm mēs tajā 800 000 eiro šīs skolas uzturēšanai neatradīsim. Tāpēc es domāju, ka līdz nākamā gada 1. septembrim būs skaidrs: Gaujienā būs nevis divas, bet viena skola, neskaitot mūzikas skolu. Diez vai gaujienieši sagaidīs teritoriālo reformu - es saprotu, ka tā būs liela traģēdija, jo tas skars ļoti daudzas ģimenes, apvienojot skolas. Tas būs sarežģīti, bet pašvaldība nebūs spējīga uzturēt tik daudz skolu. Protams, ja mainīsies Ministru kabineta noteikumi, tad būs citādāk. Pašlaik  mēs internātskolā neinvestējam ne centu,” pauda J. Liberts.

Joprojām jāvērtē
“Beidzoties tautas nama remontdarbiem, rudens sākumā, būs pieejama tautas nama zāle - aicināsim iedzīvotājus uz tikšanos,  uzklausīsim viņu viedokli, paudīsim savu viedokli. Varbūt ir cilvēki, kuri neieklausās argumentos, bet varbūt ir tādi, kuri vienkārši joprojām īsti nesaprot, kāpēc teritoriālā reforma būs. Nedomāju, ka deputātiem ir jāietekmē cilvēki, bet jāizstāsta patiesā situācija. Protams, svarīgi, lai iedzīvotāji paši vērtē, kur ir labākais variants.
Es absolūti nesaku, ka ideālais variants ir Smiltene. Jebkurā vietā ir savi plusi, savi mīnusi. Bet, manuprāt, pašreiz Smiltene varētu būt tas optimālākais variants, bet varbūt tā īsti nav.
Es jau iepriekšējā komitejas sēdē iepazīstināju deputātus ar Alūksnes novada domes lēmumiem, kas nav glaimojoši lauku teritorijām. Tāpēc es domāju, ka Apei nākotnē netiks veltītas lielas investīcijas no Alūksnes novada, nerunāsim  par Gaujienu, Trapeni vai Virešiem. Līdz tam vēl ir divi gadi. Zinot dinamisko kustību, kas notiek mūsu valstī, mēs nezinām, kas notiks uz priekšu. Divu gadu laikā viss vēl var mainīties,” uzsver J. Liberts.

Gaujiena - Valka – ziemeļu stīga
Gaujienas pagasta ļaužu pārstāvis un vēstules iesniedzējs gaujienietis Andrejs Puļļa laikrakstam skaidro savu redzējumu un iemeslu, kāpēc tieši šāda bijusi iedzīvotāju reakcija. “Visiem jau labi zināms, ka marta sākumā Gaujienas iedzīvotāji devās uz vizīti Valkā, iepazīstot šo novadu. Šad tad mums ir “uzknābāts”, ka uz Valku aizbraucām, bet tas, ka avīzēs amatpersonas var tik dzelteni izteikties, nekādu godu viņiem nerada. Apes novada domes priekšsēdētājs pasniedza, ka neko nav zinājis par šādu vizīti. Tas ir ļoti neglīti no viņa puses, jo viņš tika personīgi aicināts, kad Valkas domes priekšsēdētājs aicināja Gaujienu uz Valku - pilns busiņš brauca, bija arī deputātu pārstāvji, tādi kā gaujieniete Veneranda Kustova.
Tā kā arī pats biju Valkā, man, un ne tikai man, palika ļoti pozitīvs iespaids par Ventu Armandu Kraukli kā par saimnieku. Viņš arī ļoti labi argumentēja, kāpēc vēlētos redzēt Gaujienu Valkas pusē. Gaujienieši arī paskatījās no Smiltenes puses - viņiem ir ļoti daudz skolu, Palsmanei spēcīga internātpamatskola, bet kas tad būs ar mums?  Gaujiena ar Valku ir kā ziemeļu stīga, un arī Igaunija mums ir kopīga. Ar iedzīvotājiem, vērtējot visas nianses, sapratām, ka arī mēs varam paust savu  redzējumu.”

Vērtē Valkas pārvaldību
“Ļoti nepatīk versija, kas izskanējusi vairākās publikācijās, ka Gaujiena varētu pievienoties Valkai tādēļ, ka Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas direktores Ievas Zariņas dēls Viesturs strādā Valkas domē. Saprastu, ka vienkāršie cilvēki tā runātu, taču vairākās avīzēs šāda netaktiska informācija ir pavīdējusi. Manuprāt, tas ir nekaunīgi. Tā kā man nekādas radniecības Valkā nav, mēs kā Gaujienas iedzīvotāji vērtējām V. A. Kraukļa pārvaldību, kas mums šķiet saistoša. Nenoliegšu, ka arī J.  Liberts ļoti labi saprot un pārvalda novada saimnieciskās lietas. Protams, ja būsim pie Smiltenes, neraudāsim. Piekrītu arī tam, ka Apei vajadzētu pievienoties Alūksnei,” savas domas atklāj A. Puļļa.

Kategorijas