Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē vairs nav zvērināta notāra

Līga Vīksna

2019. gada 12. augusts 16:18

1312

Kādēļ Alūksnē kopš pavasara vairs nestrādā valsts zvērināta notāre Baiba Jaunbērziņa? Vai tiesa, ka viņa vispār vairs nestrādā par notāru? Kā tiek risināta situācija, lai iedzīvotājiem uz vietas Alūksnē atkal būtu pieejami valsts zvērināta notāra pakalpojumi?
Uz lasītāja jautājumiem atbild Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins.

“B. Jaunbērziņa ir augsti profesionāla juriste un ļoti kompetenta notāre, bet savu amata darbību viņa ir lēmusi pārtraukt personisku iemeslu dēļ, un mēs nevaram viņai to liegt. Gada beigās notiks nākamais zvērinātu notāru eksāmens, un tad jaunajiem notāriem būs iespēja pieteikties, tostarp arī uz vakanci Alūksnē. Ceram, ka 2020. gadu alūksnieši sagaidīs jau atkal ar savu notāru.
Latvijā pašlaik ir 100 notāri 30 pilsētās, tostarp Gulbenē un Balvos. Turklāt Latvijas pilsoņi un valsts piederīgie vienīgie ne tikai Eiropā, bet starp visām 88 latīņu tipa notariātu valstīm var attālināti (neatkarīgi no dzīves vietas) veikt darījumus, kuros nepieciešama zvērināta notāra iesaiste. Cilvēks var atrasties jebkurā pasaules malā, kā arī jebkur Latvijā, un viņam ir pieejams Latvijas zvērināts notārs. Lietojot eParakstu, tajā var veikt absolūti visas notariālās darbī-bas, turklāt tās var notikt arī daudz-personu režīmā – zvērināta notāra virtuālajā birojā ierodoties vairākām personām vienlaikus. Aicinām izmantot šo iespēju. Tādējādi Alūksnes iedzīvotāji var izvēlēties jebkuru viņam tīkamu vai ieteiktu notāru ar praksi jebkur Latvijā.

Pašlaik Latvijā notāru skaits ir pietiekams un pat lielāks, kā to nosaka starptautiskie standarti. Valstiski pastāv sistēma, kas nosaka amata vietas aktīvajos centros un iespējami tuvu iedzīvotāju vairumam. Zvērināti notāri ir tiesu sistēmai piederīgas personas, kuras pilda likumā noteiktos pienākumus. Amata darbībā zvērināti notāri pielīdzināti valsts amatpersonām. Taču savā profesionālajā darbībā zvērināti notāri ir pašnodarbinātas personas, finansiāli pastāvīgi un paši uztur sevi un savus birojus, kā arī no sava budžeta algo darbiniekus, turklāt kopīgi kolēģijā uztur tehniskos risinājumus un to attīstību, kā arī reģistrus, kuros tiek uzglabāta valsts līmenī un iedzīvotājiem svarīga informācija. Zvērinātu notāru darbība netiek finansēta no valsts budžeta. Līdz ar to jebkura zvērināta notāra prakses uzturēšana ir visciešākā mērā atkarīga no pieprasījuma pēc notariālajiem pakalpojumiem. Kad Tieslietu ministrija izsludina eksāmenu uz Ministru kabineta noteiktajām amata vietām, katrs notārs pats izlemj par to, kurā pilsētā/reģionā kandidēt uz vakanto zvērināta notāra amata vietu. Līdzīgi, kā tas ir ar uzņēmējiem, arī zvērināta notāra darbībai simpātiskas, protams, ir tās teritorijas, kurās ir pietiekami daudz cilvēku, kā arī tās, kur pašvaldības iegulda uzņēmējdarbības attīstībā un jaunu uzņēmumu un iedzīvotāju piesaistīšanā un esošo noturēšanā.
Alūksnes novada iedzīvotājiem pašlaik ir iespēja izvēlēties, katra paša prāt, vislabāko notāru valstī un vērsties pie viņa attālināti, tikties ar notāru viņa virtuālajā birojā - https://www.latvijasnotars.lv/articles/iepazistieties-latvijas-digitalakienotari.
Klātienē tuvākās pilsētas, kur alūksnieši var vērsties pie zvērinātiem notāriem, ir Gulbenē un Balvos. Visu notāru kontaktinformācija ir pieejama portālā www.latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru”.”

Kategorijas