Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Seminārā tiekas mazpulcēni – sojas audzētāji

Dace Plaude

2019. gada 16. augusts 09:00

172

“Katru gadu pavasarī katrs mazpulcēns izvēlas savu pētniecisko projektu. Tēmas var izvēlēties paši, bet var darboties kādā no prioritārajiem projektiem. Šogad viens no tādiem ir sojas šķirņu daudzveidības projekts “Iepazīsim soju!”, sadarbībā ar Agroresursu
un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centru.  Tā mērķis  - lai mazpulcēni  iepazītos ar augstvērtīgo augu – soju, lai kliedētu mītus, kas radušies saistībā ar ģenētiski modificēto pārtiku, un lai mazpulcēnos rosinātu interesi par pētniecību,” stāsta 196. Bejas mazpulka vadītāja Lidija Stebere.

Uzklausa speciālistu padomus

L. Stebere atklāj, ka biedrība “Latvijas mazpulki” šovasar rīkojusi divus pieredzes apmaiņas seminārus sojas audzētājiem - Stendē - Zemgales un Kurzemes mazpulcēniem un Viļānos - Vidzemes un Latgales mazpulcēniem.
“Viļānu selekcijas un izmēģinājumu stacijā mums  bija iespēja iepazīties ar selekcijas darbu, uzklausīt speciālistu padomus sojas audzēšanā, apmeklēt sojas izmēģinājuma laukus, apskatīt dažādas šķirnes un tās salīdzināt. Atgriežoties no lauka,  mazpulcēni noteica augsnes pH līmeni savai līdzi paņemtajai augsnei. Šo pētījumu veica ar PASCO bezvadu ierīcēm, sadarbībā ar SIA “Saint – Tech”. Pēc šī pētījuma katrs mazpulcēns dalījās savā pieredzē, kā aug iesētā soja, saņemot padomus un ierosinājumus no speciālistiem sojas audzēšanā. Mazpulcēni audzē trīs šķirņu soju – ῾Laulema᾽, ῾Lajma᾽ un ῾Annushka᾽. Mazākie mazpulcēni pēta vienu šķirni, bet sākot no 2. pakāpes, pēta trīs šķirnes, tās salīdzinot,” ar semināra norisi iepazīstina L. Stebere.

Soju audzē seši mazpulcēni

Viņa stāsta, ka no Alūksnes novada šogad soju audzē divi mazpulcēni no  Strautiņu mazpulka  un četri mazpulcēni no 196. Bejas mazpulka. No Strautiņu mazpulka  seminārā piedalījusies Katrīna Napalkova un Jasmīna Napalkova kopā ar savu māmiņu un mazpulka vadītāju Sandru Buliņu, savukārt no 196. Bejas mazpulka - Elizabete Baldiņa, Niklāvs Forsters, Kārlis Apsītis un viņa māmiņa, kā arī Jurgita Aņistratova kopā ar māsu un mazpulka vadītāja Lidija Stebere.

Semināra dalībnieki devušies arī ekskursijā uz  saimniecību “Obelisk Farm”, kurā tiek audzētas kaņepes.
“Saimnieks aizraujoši stāstīja par daudzveidīgajām kaņepju izmantošanas iespējām. Vērtīgs ir viss augs. To pārstrādājot, var iegūt būvmateriālus mājas siltināšanai, celulozi, izmantot auduma ieguvē, daudzveidīgi izmantot pārtikā u.t.t. Ne visu šķirņu kaņepēs ir narkotiskās vielas. Tas atkal ir “rāmis” cilvēku domāšanā, ko saimnieks     vēlas cilvēkiem pierādīt,” stāsta        L. Stebere.
Viņa uzver, ka vērtīga un interesanta bijusi gan ekskursija, gan diena kopumā, un saka paldies Alūksnes novada pašvaldībai par transportu, kā arī šoferītim Aldim Šaicānam no Zeltiņu pagasta.

Kategorijas