Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kristapu Keggi sveica 85 gadu jubilejā

Sandra Apine

2019. gada 19. augusts 09:55

378

20 gadus Alūksnē savulaik notika viens no vērienīgākajiem un iedzīvotāju iecienītākajiem sporta pasākumiem - “Keggi Velo”. Ar šo pasākumu ir izaugusi teju viena paaudze. To atceras daudzi, bet vai atminamies arī šo velosporta svētku tēvu, mecenātu un iedvesmotāju – profesoru Kristapu Keggi? Viņam piektdien, 9. augustā apritēja 85 gadi, un šajos nozīmīgajos svētkos bija klāt arī alūksnieši.

Kad 1989. gadā medicīnas profesori Viktors Kalnbērzs un Kristaps Keggi īstenoja ideju par velobraucienu no Rīgas līdz Alūksnei, pasākumā aicinot piedalīties Latvijas sportiskākos mediķus un tad jau arī Baltijas valstu spēcīgākos braucējus, jauno paaudzi un veterānus, diezin vai kāds spēja iedomāties, ka šīs sacensības laika ritumā spēs piesaistīt profesionālā velosporta cilti ne tikai no Baltijas, bet arī citām valstīm. Vilinošas bija arī K. Keggi sarūpētās balvas – prēmija 1000 dolāru apmērā un citas.

2009. gadā sacīkstes notika pēdējo, 20 reizi, vienojoties, ka pasākums ir sevi “izsmēlis”, un laiks jauniem. Pirms tam, astoņus gadus pēc kārtas pasākuma organizēšanas groži bija toreizējās Alūksnes pilsētas domes izglītības, kultūras un sporta darba organizatores Ivetas Kovtuņenko rokās, un alūksniete priecājas, ka viņai bijusi izdevība veidot sadarbību ar tik izcilu cilvēku un organizēt vienu no populārākajiem Alūksnes sporta pasākumiem. Tādēļ I. Kovtuņenko, atsaucoties K. Keggi un Latvijas Riteņbraukšanas federācijas aicinājumam, neiztrūkstoši bija klāt profesora godināšanas pasākumā Rīgā, Doma baznīcas dārzā, un varēja mums pastāstīt, kā cienījamajam jubilāram klājas.

Dalās atmiņās

I. Kovtuņenko atgādina, ka Kristaps Keggi ir LZA Goda loceklis, Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Universitātes Goda doktors, mecenāts medicīnā, izglītībā, sportā un kultūrā. Luda Bērziņa balvas dibinātājs un galvenais mecenāts, kā arī Starptautisko riteņbraukšanas sacensību “Keggi Velo” galvenais mecenāts 20 gadus. Profesors dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs, taču nozīmīgajā jubilejas reizē ieradās Latvijā.

“Šis staltais, labsirdīgais vīrs, kurš milzīgi daudz ir izdarījis,  lai latviešu ārsti varētu praktizēties ķirurģijā un ortopēdijā ASV, 20 gadus atbalstījis šo riteņbraukšanas sacīkšu balvu fondu. Jubilejas pasākumā Kristaps Keggi saņēma tik daudz labu vārdu un vēlējumu gan no kolēģiem ārstiem, gan no daudziem citiem, kam viņš bijis atbalstītājs un iedvesmotājs. Ārstu saimi pārstāvēja ķirurgs Leonīds Perevertailo, savukārt kā ģimenes draugs pasākumu apmeklēja arī Viktors Litaunieks,” stāsta I. Kovtuņenko. Viņa ir pateicīga par uzaicinājumu, atzīstot, ka ir ļoti patīkami, ka kāds atminas paveikto arī ar laika distanci. ”Tad saproti, ka tavs un tavas komandas ieguldītais darbs ir bijis to vērts, ka tā ir kārtējā svarīgā mūsu vēstures lappuse,” saka I. Kovtuņenko.

Pirms sacīkstēm lāpīja ielas

Viešņa parūpējusies arī par emocionālu dāvinājumu, ar Alūksnes pilsētas bibliotēkas palīdzību sarūpējot materiālus no “Keggi Velo” sacensību norisēm no 1990. līdz 2009. gadam. “Teicu, ka viņš ir izcils cilvēks, kurš mūžam paliks Starptautisko riteņbraukšanas sacensību dalībnieku, organizatoru atmiņās un sirdīs, kā arī pajokoju, ka Keggi mums tolaik bija kā satiksmes ministrs, jo sacīkstes gaidot, pilsētā tika salāpītas ielas un atsvaidzināts ielu krāsojums,” pastāsta I. Kovtuņenko.
Pasākumā dzirdēts arī daudz citu atmiņu stāstu un kuriozu sacīkšu gadījumu. “Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pastāstīja, ka viņš kā ārsts, bet amatieris riteņbraukšanā devies “Keggi Velo” braucienā Rīga - Alūksne un izturējis visu braucienu, nonākot Alūksnē gan tikai divas stundas pēc citu dalībnieku finiša, un bijis pārsteigts, ka neviens viņu nesagaida,” atstāsta I. Kovtuņenko.

Aicina atminēties nozīmīgumu

Jautāta par to, kā ar desmit gadu distanci pati skatās uz pasākumu “Keggi Velo” un tā vietu Alūksnes sporta pasākumu kalendārā, I. Kovtuņenko atminas lielo apmeklētību un to, ka 2005. gadā tas atzīts par labāko Alūksnes rajonā. Taču viņa vairāk uzsver K. Keggi ieguldījumu, rosinot to atgādināt. “Skrienot līdzi laikam un modernajam plašajam piedāvājumam, dažkārt aizmirstam savu vēsturi un tradīcijas. Es šo sporta pasākumu divdesmit gadu garumā uztveru kā vēstures posmu, kas ir saistīts ar Alūksni, un kam nevajadzētu pārtrūkt, neskatoties uz to, ka pasākums šķietami ir sevi izsmēlis. Pēc sportistu atzinuma “Keggi Velo” bija nozīmīgs sagatavošanās posms pirms Eiropas un pasaules mačiem, un vēl tagad ir velo veterānu, organizatoru un galvenais – publikas atmiņā,” saka I. Kovtuņenko. Viņa atmiņā atsauc aktivitātes, kas kuplinājušas sacīkšu norisi, proti, velo entuziasta Gunta Kozilāna vadītās velosacīkstes bērniem, kalnu velosipēdu sacensības, veloorientēšanos, netradicionālo braucamrīku konkursu un virkni kultūras pasākumu, kas turpinājās vakara daļā.

“Tūkstoš dolāri balvā varbūt vairs nav aktuāli, taču sacīkšu nozīmīgums un skanējums būtu jāsaglabā nākamajām paaudzēm. Kaut arī tagad ir VIVUS un citu sponsoru atbalstītas velosacīkstes, šīs bija īpašas ar Keggi vārdu. Tādēļ varbūt ir vērts kādas vietējās velosacīkstes atkal nosaukt profesora Keggi vārdā, stāstot jaunatnei, kas bijis šis īpašais cilvēks. Viņš to būtu pelnījis,” vērtē I. Kovtuņenko, vēlot profesoram veselību un jaukas atmiņas par Alūksnē organizētajām velosacīkstēm.

Kategorijas