Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Autobusa aizdegšanās iemeslus vēl skaidro

Sandra Apine

2019. gada 19. augusts 09:56

278

Šorīt, 15. augustā pulksten 6.06, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Tālavas ielu Alūksnē
(autobusu pietura iepretim elevatoram), kur deg pasažieru autobuss. Pirms VUGD ierašanās no autobusa bija evakuējušies 50 cilvēku.
Neviens nav cietis.

“Alūksnes un Malienas Ziņas” notikuma vietā noskaidroja, ka,  iebraucot Alūksnē no Gulbenes puses, aizdedzies kāda Gulbenes privātuzņēmēja autobuss “Neo-plan”, kas bija ceļā no Gulbenes uz Sāremu, vedot 50 pasažierus. Pasažieri veiksmīgi evakuējušies, arī abiem šoferiem nekas nekait, bet autobuss nodedzis gandrīz pilnībā. Ap pulksten 8.30 tas tika evakuēts no autobusu pieturas iepretim elevatoram Tālavas ielā.

Pasažieri operatīvi evakuēti
“Alūksnē bija jābūt 5.30, bet mēs drusku aizkavējāmies un iebraucām šeit sešos. Labi, ka aizkavējāmies, citādi nelaime notiktu kaut kur pie Veclaicenes, tas ugunsdzēsējiem būtu tālāk. Spogulī redzēju, ka autobusa aizmugures daļā parādās dūmi, un tad tas noslāpa. Stājos un konstatēju, ka degam, izlaidu pasažierus un uzreiz izsaucu ugunsdzēsējus,” stāsta autobusa šoferis, kurš savu vārdu un uzņēmuma nosaukumu publiski atklāt nevēlējās. Viņš ir sašutis, ka ugunsdzēsēji nav atbraukuši tūlīt pēc izsaukšanas. “Tā kārtība ar zvanīšanu uz centralizēto numuru ir nejēdzīga. Kamēr Rīgai izstāsti, kur jābrauc, vietējie būtu jau sen klāt. Domāju, ka kaut ko no autobusa vēl būtu izdevies glābt, bet tagad divdesmit tūkstoši pagalam, nav arī apdrošināšanas,” sūrojas šoferis, kurš pats ir uzņēmuma saimnieks un nodarbojas ar pārvadājumiem divdesmit gadus. Toties viņš ir atvieglots, ka ar pasažieriem viss labi.
“Ekskursijā gan neviens vairs nedevās, cilvēki tika nogādāti vai paši aizbrauca mājās. Bija plānots braukt arī vienpadsmit alūksniešiem,” atklāj šoferis, paužot nožēlu par notikušo. Jautāts, kā pats jūtas, atzīst, ka viņam viss kārtībā, esot tikai stress par lielo atbildību.
Autobusa īpašnieks stāsta, ka autobuss ir 2001. gada ražojums, viss līdz šim ir bijis tehniskā kārtībā. “Vadu autobusam ir tik daudz, ka zemeslodei varētu apkārt apvilkt. Noteikti kaut kur tie pārdega. Pieļauju, ka tas ir īssasavienojums,” viņš saka.
Līdzās esošā uzņēmuma darbinieki, kuri prot novērtēt tehniskas problēmas, “Alūksnes un Malienas Ziņām” teica, ka šie poļu ražojuma autobusi neesot kvalitatīvs ražojums, taču tādi Latvijā esot iepirkti masveidā.

Noraida aizrādījumu par kavēšanos
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta prevencijas un sabiedrības informēšanas vecākā speciāliste Sandra Vējiņa informē, ka izsaukums tika saņemts 6.06 un oponēja šofera teiktajam par kavēšanos. “Šādos gadījumos cietušajiem sekundes šķiet kā minūtes, tādēļ varbūt šķita, ka dzēsējus gaida ilgāk kā parasti. Nevar arī piekrist apgalvojumam, ka centralizēta zvanīšana kavē izbraukumu. Jau paralēli zvanītājam komanda ir ceļā,” skaidro S. Vējiņa. “Apsveicami, ka tika operatīvi evakuēti pasažieri. Ja pa to laiku kāds no fotografētājiem vai filmētājiem būtu zvanījis, nevis “ķēris” kadrus, VUGD būtu sazvanīts vēl ātrāk. Šādos gadījumos katra sekunde ir no svara.” Viņa informē, ka ugunsgrēks autobusā (25 kvadrātmetru platībā) tika likvidēts pulksten 7.23.

Aicina sabiedrību zvanīt, nevis fotografēt
Speciāliste informē, ka VUGD Latvijā katru diennakti saņem izsaukumus uz 2 – 3 degošiem transportlīdzekļiem. “Iemesli mēdz būt dažādas tehniskas problēmas, arī šajā gadījumā policija tos skaidros. VUGD var vienīgi ieteikt pašiem vadītājiem preventīvi parūpēties par drošību, iegādājoties un vadājot līdzi ceļu satiksmes noteikumos paredzētos drošības līdzekļus, kas palīdz uguni apslāpēt līdz VUGD ierašanās brīdim,” iesaka S. Vējiņa. Tāpat viņa vēršas pie sabiedrības, aicinot mainīt savus paradumus un, redzot nelaimi, vispirms zvanīt operatīvajiem dienestiem – ugunsdzēsējiem, policijai, mediķiem, nevis censties notikušo fiksēt savos viedtālruņos.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne apliecina, ka par ugunsnelaimi autobusā Alūksnē, Tālavas ielā, ziņots 15. augustā pulksten 6.06. “Sākotnējā informācija liecina, ka vīrietis vadīja autobusu, kas brauciena laikā tehnisku iemeslu dēļ aizdegās. Cietušo nav, kopējie zaudējumi – 15 000 eiro,” informē Z. Vaskāne, norādot, ka pašlaik vēl ugunsgrēka iemeslus nevar nosaukt, jo apstākļi tiek skaidroti.

Kategorijas