Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zeltiņu “pirāti” dodas pārgājienā

Vita Vanaga

2019. gada 20. augusts 11:12

116

Ideja par pārgājienu “Diennakts pirāti” Zeltiņos radās vēl agrā pavasarī, un jaunieši bija vienisprātis, ka pārgājiens šovasar būtu
nepieciešams. Lai ideju realizētu, tika izveidota organizatoru grupa, un no 27. līdz 28. jūlijam pārgājienā devās 23 piedzīvojumu meklētāji no Alsviķu un Zeltiņu pagastiem. Pārgājiena laikā tika mēroti aptuveni 12 kilometri un tika tuvāk iepazīts Zeltiņu pagasts.

Četras zeltinietes – Melita Velika, Vita Vanaga, Enija Lavendele un Sanija Šuksta – trīs mēnešu laikā radīja stāstu par diennakts pirātiem un to dārgumu meklēšanas piedzīvojumiem. Lai izveidotu pārgājiena maršrutu, organizatori sadarbojās ar Zeltiņu vēstures krātuvi un tās vadītāju Sandru Magaziņu, kā arī tikās ar bijušo Zeltiņu skolas vēstures skolotāju Ilgu Lazdiņu. Kopīgi tika atklātas vietas – Zeltiņu dārgumi –, kuru nozīme ir svarīga vēstures griezumā un būtu interesanta arī jauniešiem.

Pārgājiens tika uzsākts Rožkalnā, kur aizvadītajā ziemā jaunieši kopīgi bija svinējuši sniega dienu, tālāk dodoties uz ceturto augstāko Zeltiņu kalnu – Krustkalnu. Senie stāsti vēsta, ka uz šī kalniņa zviedru laikos esot bijusi baznīca, par ko liecina zemē atrastie krāsainie stikla gabaliņi. Pēc tam jaunieši iepazina fotogrāfa Georga Rozīša māju apkārtni. Tālāk pirātu kuģis devās izlūkos uz Kalna dzirnavām, Melnupes krastā tās 150 gadus bija nozīmīgs objekts zeltiniešiem. Dzirnavas celtas reizē ar muižu 1836. gadā, tās kalpoja rupjā maluma miltu un grūbu malšanai. Latvijas brīvvalsts laikā dzirnavas nopirka vīrs vārdā Viči, un tika ierīkota vilnas kārstuve.

Katrā pieturpunktā pirāti saņēma norādi, kas bija ievietota pudelē, aprakstot katru objektu, uzdevumu, kas jāizpilda, un norādes uz nākamo pieturvietu. Ierastās naktsmītnes pie vecākiem tika iemainītas pret miljons zvaigžņu viesnīcu Zeltiņos un sarunām pie ugunskura. Pirāti bija sajūsmā par iespēju kopā vārīt īpašo pirātu zupu un gulēt zem zvaigžņotām debesīm.

Austrai Cīmurei mēs sakām paldies par pienotavas stāstiem, kuros bērni uzzināja par to, kā šajā ēkā 20. gadsimtā tapa piena produkti, savukārt Guntai Vanagai – par aptiekas pieredzi gadsimta gaitā un ārstniecības augu stāstiem. Vakara noslēgumā pie mums ciemojās zeltinietis Viesturs Laurs, kurš stāstīja par to, cik droša un pieejama var būt infrastruktūra bērniem un pieaugušajiem, un kā kļūt par satiksmes infrastruktūras plānotāju.

 Savukārt otrās dienas rīts ausa ne tikai ar karsto sauli, bet arī ar pārdomām par līdz šim uzzināto un iegūto. Pirāti iestudēja skečus, kuru tēmas tika izveidotas no vārdiem, kas asociējas ar pārgājienu. Katrs no dalībniekiem saņēma organizatoru sagādātu piemiņas dāvanu un Pirātu skolas diplomu.

Mums šķiet, ka šī ir viena no labākajām vasaras atmiņām. Esam pateicīgi katram iedzīvotājam, kuru sastapām, kuģojot pa Zeltiņu pagastu. Esam priecīgi, ka izdevās redzēt sakoptas Zeltiņu sētas. Aicinām arī citus novada iedzīvotājus apskatīt bagātīgās Zeltiņu dabas ainavas un vēsturiski nozīmīgās vietas!

Projektu “Diennakts pirāti” finansiāli atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība Alūksnes novada Jauniešu iniciatīvu projektu konkursa 2019 ietvaros.

Kategorijas