Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pašvaldību rūpes par skolēniem

Loreta Jargane, Aivita Lizdika

2019. gada 3. septembris 10:58

316

Jaunā mācību gada priekšvakarā Alūksnes un Apes novadu pašvaldībās izzinājām, kādi atvieglojumi paredzēti skolēnu ģimenēm.

Materiālais atbalsts

Apes novada domes augusta sēdē izskatīja jautājumus par materiālā atbalsta piešķiršanu skolēniem, kuri uzsāks vai turpinās skolas gaitas Apes novada izglītības iestādēs jaunajā mācību gadā. Nolemts, ka septembrī visiem Apes novada izglītības iestādēs reģistrētajiem audzēkņiem pašvaldība apmaksās pusdienu ēdināšanas izdevumus, bet par turpmāko atbalsta apmēru ēdināšanai lems septembrī, kad būs zināmas ēdināšanas pakalpojuma izmaksas katrā skolā.

Vēl Apes novada dome piešķir vienreizēju materiālo atbalstu 30 eiro apmērā katram bērnam, kurš 2019. gada 1. septembrī uzsāk mācības Apes novada vispārizglītojošo skolu 1. klasēs.

Apes novada dome kompensē maksu par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi Apes novada daudzbērnu ģimenēm, kuru bērni 2019./2020. mācību gadā apgūst vispārējo izglītību Apes novada izglītības iestādēs un apmeklē profesionālās ievirzes izglītības iestādes.
Lai saņemtu atvieglojumus, vecākiem vai bērnu likumiskajiem pārstāvjiem ar iesniegumu un dokumentu, kas apliecina izdevumus, jāvēršas Apes novada pašvaldībā līdz katra mēneša 20. datumam.

Pašvaldība kompensē arī braukšanas izdevumus, apmaksājot sabiedriskā transporta biļetes 100% apmērā vai apmaksājot degvielas izdevumus, kas saistīti ar braucienu mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ.

Ēdināšanai un transportam

Alūksnes novada pašvaldība jaunajā mācību gadā, tāpat kā līdz šim, līdzfinansēs  pusdienas novada skolās visiem bērniem no 1. līdz 4. klasei. Pārējo klašu bērniem tas būs līdzfinansējums vecāku maksai - pagastu skolās 0,60 eiro, bet pilsētas skolās, kur ēdināšanai izmantoti ārpakalpojumi, 0,90 eiro dienā. Tāpat pašvaldība ģimenēm nodrošinās sabiedriskā transporta izdevumus bērnu nokļūšanai līdz mācību iestādei un atpakaļ. Bērniem, kuru ģimenēm piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes statuss, uzsākot skolas gaitas, pašvaldība piešķir vienreizēju pabalstu, izsniedzot katram individuālā darba komplektu.

Projektu ieguvumi

“Lai atbalstītu sava novada skolēnus, pašvaldība maksimāli iesaistījusies Eiropas Sociāla fonda projektos. Liels ieguvums ir arī akcija “Skolas soma”, ko organizē sadarbībā ar Alūksnes un Apes novada fondu, “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”. Projektu ietvaros rīko Tehniskās jaunrades dienas un ekskursijas uz zinātnes centru Igaunijā, citur. Projekts “PuMPuRS”, kurā notiek individuālo konsultāciju sniegšana bērniem problēmpriekšmetos, tāpat arī veselības veicināšanai “Dzīvo vesels Alūksnes novadā”.
Šis mācību gads ir noteicošais 1. - 4. klasēm, 7. - 9. klasēm, lai pēc tam sāktu strādāt ar jauno izglītības saturu, kam izdevumi jāparedz nākamā gada pašvaldības budžetā. Vidusskolas posmā jāpārdomā, kādu turpmākās izglītības “grozu ar ievirzi” gatavi piedāvāt 9. klašu skolēniem. Svarīgs uzdevums ir sākt gatavoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem,” jaunā mācību gada priekšvakarā uzsver Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča.

Kategorijas