Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rekonstruēts vēsturisks foto

Pateicoties alūksniešu un pilsētas viesu atsaucībai, gandrīz 118 gadus pēc pirmā vilciena iebraukšanas Alūksnē š.g. 7. septembrī tika rekonstruēta fotogrāfija “Pirmā vilciena sagaidīšana Alūksnes stacijā”. Rekonstrukcija bija daļa no Bānīša svētku programmas, kad Alūksnes dzelzceļa stacijā pulcējas ļaudis, lai svinīgi sagaidītu Baltijā vienīgo regulāri kursējošo šaursliežu vilcienu.

Lai rekonstrukcija noritētu pēc iespējas veiksmīgāk organizatori iepriekš izpētīja seno fotogrāfiju un salīdzināja to ar dzelzceļa stacijas teritoriju šodien. Iepriekš organizētā mēģinājumā tika samarķētas atrašanās vietas un attālumi, īpašu uzmanību veltot priekšplāna cilvēku izvietojumam. Atbilstošu foto rakursu piemeklēja un notikumu dokumentēja fotogrāfs Māris Šļivka, kurš par šo projektu saka:

“Izaicinājums tas nebija, vairāk atbildības sajūta par vienu pogas nospiešanu īstajā brīdī, par kadrējuma pareizību, par pareizo slēdža ātruma izvēli, diafragmas atvērumu, objektīva izvēli un daudzām citām niansēm. Vēsturiskais foto uzņemts, kad diena ir bijusi apmākusies, mums spīdēja saule. Un tā sajūta, ka ir tikai viens mēģinājums un atkārtot to nebūs iespējams, ir pazīstama visiem fotogrāfiem.”
Rekonstrukcija ļauj salīdzināt kā pa šo laiku mainījusies Alūksnes dzelzceļa stacija, tās infrastruktūra un mūsu apģērbs. Nemainīgs ir palicis fakts, ka vilciena ienākšana pilsētā aizvien ir notikums, kurš pulcē ļaudis!

1901. gada fotogrāfija ir šobrīd vienīgā zināmā fotogrāfija, kurā redzams vēsturiskais notikums – pirmā vilciena sagaidīšana Alūksnē. Dzelzceļa vēstures pētnieks Toms Altbergs par fotogrāfiju stāsta: “Ņemot vērā uzkrāto pieredzi un Sanktpēterburgā caurskatītos materiālus, ar gandrīz 100% garantiju varu teikt, ka šis uzņēmums ir izdarīts 1901. gada rudenī. Tad arī tika plānots sākotnēji atklāt satiksmi. Fotogrāfijā skaidri redzams, ka sliežu ceļš nav balastēts un stacijas ceļi vēl nav iekārtoti. Tas arī tika atskaitēs minēts, kā iemesls, kāpēc satiksme 1901. gadā netiks atklāta. Toties ēkas 1901. gadā gan uzbūvēja. Cilvēki acīmredzot sapulcējušies, lai nosvinētu vispār pirmā (darba) vilciena atbraukšanu.”

Kategorijas