Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Foto: Apes novads reformas krustcelēs: Gaujienas pagasts

Loreta Jargane

2019. gada 13. septembris 16:02

6039

Teritoriālā reforma joprojām rit savu gaitu. Pirms mēneša Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā notika pirmā iedzīvotāju tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci. Viņš informēja iedzīvotājus par reformas nepieciešamību, tās īstenošanas gaitu. Kā uz to raugās Gaujienas pusē, skaidro laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”.

Tāpēc “Alūksnes un Malienas Ziņas” viesojās Gaujienas pagastā, kas arī ir administratīvi teritoriālās reformas krustcelēs starp Alūksni, Smilteni un Valku. Iebraucot Gaujienā, pirmā lielā ēka, kas sveicina, ir Gaujienas internātpamatskola, kas tagad dēvējama par pamatskolu, jo ar jaunu likumu iestāšanos valstī vārds “internāts” vairs nedrīkst būt pielietojams skolu nosaukumos. Turpat arī zobārstniecības kabinets. Dodoties tālāk, kreisajā pusē vērojamas daudzdzīvokļu ēkas un mazdārziņi, kuros jau lielākoties novākta rudens raža. Par to liecināja uzartie zemes gabaliņi. Savukārt labajā pusē vērojamas sakoptas kapa vietas Gaujienas kapsētā.

Dodoties tālāk, nonāku pagasta centrā, redzams pirmais veikals “Lats”, otrs - “Maks” - nedaudz tālāk, pasts, liela autobusa pietura. Diemžēl ļoti necilā ēkā arī Gaujienas mūzikas un mākslas skola. Turpat arī norādes uz Gaujienas muižas teritoriju, Jāzepa Vītola memoriālo muzeju “Anniņas” un citiem Gaujienas kultūrvēsturiskiem tūrisma objektiem. Neskatoties uz neskaidrajām teritoriālās reformas niansēm, Gaujienas iedzīvotāji pilsoniski pilda savus pienākumus un dzīvo savu ikdienišķo dzīvi. Rosīgi strādā un kopj pagalmus, lai arī šķietami pagastā valda pamestības sajūta. Apmeklējot muižas un tajā skaitā arī Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas teritoriju, redzama rosīga apkārtnes sakopšana. Lapu kasīšana, zāles pļaušana, malkas skaldīšana.

Vairāk par iedzīvotāju viedokli, reformas  iespējām un trūkumiem, lasi 13. septembra laikrakstā "Alūksnes un Malienas Ziņas".

Gaujienas pagasta daba un burvība vērojama foto galerijā.

* Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

20190711-2006-maf-logo-mazs.jpg

Kategorijas