Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Noslēgusies nometne “Mazais pētnieks 2”

Guna Tomiņa

2019. gada 14. septembris 13:36

59

Jau otro gadu Alūksnes novada vidusskolā rīko nometni “Mazais pētnieks” bērniem no 6 līdz 10 gadu vecumam.
Nometnes iecere radās pirms diviem gadiem, kad Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa rosināja piedalīties Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes izsludinātajā Alūksnes novada bērnu un jauniešu vasaras nometņu projektu konkursā. Nolēmām izveidot nometni “Mazais pētnieks”, kuras mērķis, izmantojot Alūksnes pilsētas un novada kultūrvēsturiskos objektus, ir veidot skolēnos piederības izjūtu savai pilsētai un novadam.

Pirmajā gadā nometnē pētījām Alūksnes muižas parku, bijām muzejā “Vides  labirints”, apmeklējām Bībeles muzeju un Jaunlaicenes muižas muzeju. Daudz staigājām, sportojām – dzīvojām veselīgi. Nometnes noslēgumā vizinājāmies ar kuģīti “Marienburg”. Noslēdzoties pirmajai nometnei, tās dalībnieki izteica vēlēšanos, ka gribētu nākamajā gadā turpinājumu. Tā kā mūsu pilsēta un novads nemitīgi attīstās un pilnveidojas, sapratām, ka mums ir vēl daudz kas neizpētīts.

Šogad nometnē “Mazais pētnieks 2” varējām aplūkot Apaļo un Ovālo strūklaku Alūksnes muižas parkā, jaunuzcelto Pomonas templi, Putnu paviljonu, atjaunoto Granīta obelisku un Fītinghofu dzimtas mauzoleju. Visi šie objekti pērn vēl bija tapšanas stadijā, tā kā varējām salīdzināt, kas ir mainījies gada laikā. Mums bija iespēja vizināties arī ar velorikšu. Sakām lielu paldies Didzim Eglītim par izturību, mūs vizinot!

Šogad apmeklējām arī jaunizveidoto Alūksnes Bānīša ekspozīciju. Varējām paši iejusties gan biļešu kontroliera, vilciena pasažieru, gan mašīnista lomās. Šogad devāmies ekskursijā uz Viktora Ķirpa Ates muzeju, kur varējām izpētīt, kā top maize. Paldies muzeja darbiniecēm par interesanto stāstījumu un garšīgo maizi ar medu!

Arī šogad daudz staigājām - nometnes laikā kājām nogājām 33,2 kilometrus. Devāmies gan izpētes gājienā pa Alūksnes pilsētas ielām, gan staigājām pa gleznaino Stāmerienu un ielūkojāmies Litenes pusdārgakmeņu darbnīcas noslēpumos. Mūsu ceļi veda arī augšup, jo pabijām Tempļakalnā un vērojām pilsētu no Alūksnes skatu torņa virsotnes.
Arī šajā gadā sportojām Alūksnes Pilssalas stadionā. Paldies skolotājas Ineses Marķitānes vadītajiem jaunsargiem par interesantajām stafetēm!

Par nometnes tradīciju ir kļuvis noslēguma ugunskurs peldēšanās vietā “Vējiņi”, uz kuru mūs aizveda kapteiņa Jāņa Kļanska vadītais plosts “Kaija”. Brauciena laikā gide Ilona Riekstiņa pastāstīja mums interesantus faktus par pilsētas un ezera vēsturi. Vai jūs zinājāt, ka mūsu ezerā mīt 15 dažādas zivju sugas? Paldies I. Riekstiņai par interesanto stāstījumu un kapteinim Jānim par braucienu!

Tā nemanot paskrēja piecas nometnes dienas. Nometnes dalībnieku vārdā gribam pateikties visiem, kuri mums palīdzēja gan nometnes tapšanā, gan tās norisē. Paldies Alūksnes novada pašvaldībai un Izglītības pārvaldei par līdzfinansējumu. Paldies Alūksnes novada vidusskolas direktorei Ilzei Līviņai par sapratni un atbalstu! Paldies SIA “Unti” kolektīvam, īpaši Aigaram Peperniekam par garšīgajām pusdienām! Paldies arī Alūksnes Bānīša stacijas un Viktora Ķirpa Ates muzeja darbiniecēm par interesanto stāstījumu! Paldies Andim Ribakam par transportu, braucot ekskursijā! Paldies gidam Gunāram Vīksniņam Stāmerienā un SIA “Latvijas pusdārgakmeņi” Litenē!
Paldies Alūksnes novada vidusskolas skolotājām Larisai Grīslei, Karinai Semjonovai, Baibai Dzelzs­kalējai Kalējai, Inesei Marķitānei! Paldies Sanitai Čibalai par mūsu gaitu atspoguļošanu “Facebook.com”!

Nometnes rīkotāju un dalībnieku vārdā - skolotāja Guna Tomiņa

Kategorijas