Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Foto: Alūksnē iepazīst Muižas parka arhitektūru

Teksts un foto: Līga Vīksna

2019. gada 14. septembris 21:37

32762

Eiropas Kultūras mantojuma dienās no 13. līdz 15. septembrim Alūksnē šogad ikvienu aicināja iepazīt un izbaudīt gleznaino Alūksnes Muižas parku un tā arhitektūras vērtības.

Šogad Eiropas Kultūras mantojuma dienas veltītas restaurācijas nozares sasniegumiem, lai popularizētu labās prakses piemērus – objektus, kuros veikta pētījumos balstīta, kvalitatīva, mūsdienu mantojuma saglabāšanas filozofijai atbilstoša restaurācija. Atsaucoties Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes aicinājumam, Alūksnē kā nozīmīgs piemērs restaurācijā izvirzīts Alūksnes Muižas parks ar tā arhitektūru. Alūksniešiem ir, ar ko lepoties!

Sestdien Alūksnes Jaunajā pilī notika saistošas un izglītojošas lekcijas: “Alūksnes Jaunā pils arhitekta skatījumā” (arhitekte Ināra Caunīte), “Atklājumi Fortepiano istabas un kāpņu telpas sienu gleznojumu restaurācijas gaitā” (monumentālās glezniecības restauratore - meistare Lolita Hermsa),

“Alūksnes Jaunās pils Vējtvera un Muižas parka Aleksandra paviljona dekoratīvās apdares restaurācija” (monumentāli dekoratīvās tēlniecības un polihromijas restauratore - vecmeistare Zinaida Grīnfelde), “Alūksnes Muižas parks un tā mazo arhitektūras formu kultūrvēsturiskā izpēte, restaurācija un atjaunošana” (mg. arch. Laimonis Šmits).

Vakara gaitā Alūksnes Muižas parkā apmeklētājus priecēja skaisti izgaismoti parka objekti. Putnu paviljonā ar saviem krāšņajiem baložiem pārsteidza novadniece, cirka māksliniece Aija Balode. Aleksandra paviljonā varēja baudīt SIA “JM Grupa” restorāna sarūpētos karstos dzērienus, uzkodas un Barona kūciņas. Pie Pomonas tempļa floristi veidoja rudenīgu ziedu kompozīcijas. Notika ekskursija Alūksnes Muižas parkā gida pavadībā par parka kultūrvēsturisko mantojumu un tur veiktajiem mazo arhitektūras formu atjaunošanas un restaurācijas darbiem.

Pulksten 19.00 izskanēja brīnišķīga koncertprogramma “Visa pasaule ziedos” pie Pomonas tempļa skanēs skaistākās pasaules un latviešu komponistu melodijas jaunās, krāšņās aranžijās. Muzicēs Sabīne Krilova (mecosoprāns), Madara Kalniņa (klavieres), Zane Pakalne (vijole), Aija Linde (alts), Elīza Sestule (čells). Uz to atnāca izturīgākie, spītējot aukstajam un lietainajam laikam.


Plašāk par iecerēm Alūksnes Jaunajā pilī lasiet laikrakstā “Alūksnes un Malienas Ziņas”.

Kategorijas