Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Latvijas skolas soma programmas ietvaros skolēni var apmeklēt arī Stūra māju

 

2019. gada 19. septembris 06:35

47

Latvijas skolēni ir ieguvuši iespēju programmas Latvijas skolas soma ietvaros doties ekskursijā pa bijušās LPSR Drošības komitejas jeb čekas iekšējā cietuma kamerām, ieslodzīto pastaigu laukumu un pagrabu, kā arī izzināt vēsturi izstādē par čekas darbību Latvijā no 1940. līdz 1991. gadam, informē Latvijas Okupācijas muzeja Stūra mājas attīstības projekta darba grupas vadītāja Līga Strazda.

Vēstures izzināšana “Stūra mājā” ir viens no Latvijas skolas somas programmas muzeju un arhīvu piedāvājuma jaunumiem. Pasākuma norises vieta ir Rīgā, Brīvības ielā 61.

Latvijas Okupācijas muzeja veidotajā izstādē jaunieši var uzzināt par PSRS okupācijas režīma galvenās represīvās iestādes — čekas — darbību Latvijā. Šī organizācija dažādos laika periodos ir saukta dažādos nosaukumus. Pēdējais no tiem bija Latvijas PSR Valsts Drošības komiteja. Tās galvenā mītne atradās Rīgā, divu centrālo ielu krustojumā, tāpēc arī tautā bija ieguvusi nosaukumu Stūra māja.

Skolēni izstādē var noskaidrot, kā čeka darbojās, kāpēc tās darbinieki izsekoja, arestēja un sūtīja uz cietumiem Latvijas iedzīvotājus, kā sabiedrība reaģēja uz komunistiskā režīma ieviešanu. PSRS okupācijas laikā čeka Latvijā ierosināja 48 000 krimināllietas par „noziegumiem” pret komunistisko režīmu. Izstādē ir redzami vairāku apsūdzēto cilvēku liecību video ieraksti.

Tomēr vistiešākās izjūtas var rast, izstaigājot ieslodzījuma kameras čekas iekšējā cietumā, kas atrodas ēkas 1. stāvā un pagrabā un savām acīm redzot telpu, kur 1941. gadā notika notiesāto cilvēku nošaušana. Ekskursiju vada muzeja gids.

Izstādes veidotāji uzskata, ka Stūra mājas iepazīšana var kalpot par ierosinājumu sargāt Latvijas valsts demokrātiskās vērtības un nepieļaut tādus valsts varas modeļus, kuros nav respekta pret cilvēktiesībām.

Stūra mājas apmeklējums ir ieteicams jauniešiem no 14 gadu vecuma. Vienā grupā vēlamais skolēnu skaits ir 20.

Kategorijas