Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pabeigta uzņēmējiem nozīmīgu ceļu pārbūve

Līga Vīksna

2019. gada 25. septembris 06:59

210

Apes novadā pabeigti uzņēmējiem nozīmīgu trīs ceļu pārbūves darbi, iegūstot jaunu asfaltbetona segumu un nodrošinot šo teritoriju sasniedzamību jebkuros laika apstākļos.

Tie ir ceļa “Saulieši - Saliņas” (Gaujienas pagasts) posms 0,4 km garumā, ceļa “A2 – Gobas” (Virešu pagasts) 0,58 km garumā un ceļa “Lipski – Jaunlāči - Eglītes” (Apes pagasts) posms 2 km garumā.

Nodoti ekspluatācijā

“Kopš 2018. gada rudens Apes novada dome realizē divus Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektus “Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšana Apes novada Gaujienas un Virešu pagastos” un “Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšana Apes novada Apes pagastā”. Augustā notika atjaunoto ceļu pieņemšana, kurā piedalījās Smiltenes novada Būvvaldes pārstāvji, Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts, Teritorijas attīstības nodaļas vadītājs Jurijs Ronimoiss, pārstāvji no uzņēmuma SIA “Limbažu Ceļi”, kas veica visu trīs ceļu būvdarbus, SIA “RS Būvnieks”, kas sniedz būvuzrauga pakalpojumus un visu būvprojektu izstrādātājs - SIA “Projekts EAE”. Pašreiz notiek noslēguma finanšu dokumentu sagatavošana un iesniegšana Centrālajā finanšu un līguma aģentūrā,” stāsta Apes novada domes Teritorijas attīstības nodaļas vadītāja vietniece Liene Ābolkalne.

Radīs jaunas darba vietas

Viņa uzsver - pārbūvējamie ceļi izvēlēti, pamatojoties uz novada uzņēmēju pieprasījumu un viņu līdzdalību projekta mērķu sasniegšanā, veicot privātās investīcijas uzņēmumu pamatlīdzekļos un nemateriālajos ieguldījumos, kā arī radot jaunas darba vietas uzņēmumos laika posmā no 2015. līdz 2022. gadam. “Projektu realizācijas rezultātu tiešie labuma guvēji ir trīs uzņēmēji Virešu pagastā, viens uzņēmējs Gaujienas pagastā un deviņi uzņēmēji Apes pagastā, kuri parakstījuši apliecinājumu par interesi, ka Apes novadā tiks radītas 14 jaunas darba vietas un ieguldīti vairāk kā 1 000 000 eiro savas darbības attīstībai. Netiešie labuma guvēji ir vēl vairāki desmiti ekonomiski aktīvo lauksaimnieciskās un nelauksaimnieciskās darbības veicēju un mājsaimniecības, kas atrodas projekta realizācijas teritorijā un šos ceļus izmanto savu lauksaimniecisko platību, apsaimniekojamo īpašumu un pakalpojuma centru sasniegšanai,” saka L. Ābolkalne.

Ieguvēji – arī iedzīvotāji

J. Liberts uzsver - visi uzņēmumi, kuri izvērsuši darbību projektu teritorijās, saistīti ar aktīvu transporta kustību, orientēti uz savas darbības attīstību un piesaistījuši ES fondu finansējumu, ieguldot līdzekļus traktoru, palīgagregātu, smago automašīnu, zemju, ganāmpulku iegādei. Papildus šajās teritorijās atrodas gan zemes platības, ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanā, gan lauksaimniecības dzīvnieku novietnes, kuru piekļuvei, ikdienas apkalpošanai un no tiem iegūto produktu transportēšanai izmanto konkrētos ceļu posmus. Ieguvēji ir arī vietējie iedzīvotāji, kuru mājsaimniecības atrodas blakus šiem ceļiem un kuriem šie ceļi nodrošina sabiedrisko pakalpojumu pieejamību, skolēnu pārvadājumus un mobilitāti.

Nosacījumi izpildīti

Savukārt J. Ronimoiss uzskata, ka, neraugoties uz samērā grūtiem nosacījumiem, Apes novads veiksmīgi piesaistījis ES finansējumu un SAM programmas ietvaros īstenojis ceļu sakārtošanas projektus, kas ir būtisks uzlabojums jau esošajiem un arī perspektīvajiem uzņēmējiem. “Ņemot vērā, ka šiem projektiem finansējumu varēja piesaistīt tikai sadarbībā ar uzņēmējiem un finansējuma apjomu aprēķināja un piešķīra proporcionāli investīciju (ieguldījumu) apjomiem savu uzņēmumu attīstībā, tad par piešķirto finansējumu varējām izbūvēt vienas joslas ceļus ar maiņas vietām,” saka J. Ronimoiss.

Kategorijas